Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wiedzy dotyczący zarówno diagnostyki, jak i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych z uwzględnieniem rekomendacji towarzystw medycznych i dietetycznych. W każdym rozdziale zawarto definicję danej jednostki chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki i zasady interpretacji wyników badań oraz zalecenia dotyczące wyboru optymalnej diety z uwzględnieniem zapotrzebowania na składniki odżywcze. Obecne, zaktualizowane wydanie zostało rozszerzone nie tylko o najnowsze rekomendacje, lecz także praktyczne wskazania właściwego żywienia dotyczące poszczególnych chorób oraz zagadnienia towarzyszące zaburzeniom odżywiania związanym zarówno z utratą masy ciała, jak i jej wzrostem.
- Kategorie:
- Redakcja: Lucyna Ostrowska
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-23288-7
- ISBN druku: 978-83-01-23267-2
- Liczba stron: 430
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa XI I. WSTĘP 1 1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal 1 1.1. Krew jako materiał diagnostyczny 1 1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny 3 1.3. Inne materiały diagnostyczne 3 2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 5 2.1. Zmienność biologiczna 5 2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych 7 3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 9 II. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA WYBRANYCH CHORÓB I STANÓW KLINICZNYCH 11 4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 11 4.1. Definicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych 11 4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych 16 4.2.1. Ocena składu elektrolitowego osocza krwi 16 4.2.2. Luka anionowa 19 4.2.3. Osmolalność surowicy i moczu 19 4.2.4. Stężenie białka w surowicy krwi 20 4.2.5. Morfologia krwi obwodowej 20 4.2.6. Badanie ogólne moczu 20 4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny 22 4.3.1. Bilans wodny, rodzaje wód 22 4.3.2. Postępowanie przy odwodnieniu/przewodnieniu 27 5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 29 5.1. Definicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 29 5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 32 5.2.1. Gazometria i równowaga kwasowo-zasadowa krwi 34 5.2.2. Stężenie elektrolitów 36 5.2.3. Luka anionowa 37 5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej 37 6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 41 6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych 41 6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego) 41 6.1.2. Niedobory składników mineralnych 45 6.1.3. Niedobory witamin 51 6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych 57 6.2.1. Morfologia krwi obwodowej 57 6.2.2. Wskaźniki biochemiczne niedoboru wapnia 64 6.2.3. Wskaźniki biochemiczne niedoboru fosforu 66 6.2.4. Wskaźniki biochemiczne niedoboru magnezu 67 6.2.5. Wskaźniki biochemiczne niedoboru żelaza 67 6.2.6. Diagnostyka laboratoryjna niedoboru pierwiastków śladowych 69 6.2.7. Diagnostyka laboratoryjna niedoboru witamin 70 6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych 72 6.3.1. Niedobory wybranych składników pokarmowych a niedokrwistość 72 6.3.2. Makro- i mikroelementy 80 6.3.3. Witaminy 96 7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 113 7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie 113 7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia 117 7.2.1. Stężenie albuminy w surowicy krwi 117 7.2.2. Stężenie prealbuminy (transtyretyny) w surowicy krwi 118 7.2.3. Stężenie transferyny w surowicy krwi 118 7.2.4. Białko wiążące retinol (RBP) 119 7.2.5. Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1) 119 7.2.6. Całkowita liczba limfocytów (CLL) 119 7.2.7. Wyliczane wskaźniki stanu niedożywienia 119 7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu 120 7.3.1. Leczenie żywieniowe dojelitowe drogą sztuczną 129 7.3.2. Żywienie pozajelitowe 130 8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 135 8.1. Definicja i powikłania otyłości 135 8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań 141 8.2.1. Profil lipidowy 141 8.2.2. Glikemia 142 8.2.3. Aktywność aminotransferazy alaninowej (ALT) i asparaginianowej (AST) 143 8.2.4. Diagnostyka zaburzeń funkcji tarczycy u osób otyłych 143 8.2.5. Diagnostyka zaburzeń funkcji nadnerczy u osób otyłych 143 8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości 146 9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz 153 9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała 153 9.1.1. Anoreksja 153 9.1.2. Syndrom gotowości anorektycznej (SGA) 156 9.1.3. Ortoreksja 157 9.1.4. Bulimia 159 9.1.5. Bigoreksja 161 9.1.6. ARFID 162 9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała 163 9.2.1. Zespół kompulsywnego jedzenia (BED) 163 9.2.2. Syndrom jedzenia nocnego (NES) 165 9.2.3. Uzależnienie od jedzenia 166 9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania 167 9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania 171 9.4.1. Anoreksja 171 9.4.2. Syndrom gotowości anorektycznej (SGA) 174 9.4.3. Ortoreksja 175 9.4.4. Bulimia 176 9.4.5. Bigoreksja 178 9.4.6. ARFID 178 9.4.7. Zespół kompulsywnego jedzenia (BED) 179 9.4.8. Syndrom jedzenia nocnego (NES) 181 9.4.9. Uzależnienie od jedzenia 181 10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 185 10.1. Cukrzyca typu 2 185 10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2 185 10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2 188 10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2 196 10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej 206 10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii 206 10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii 210 10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej 214 10.3. Dna moczanowa 225 10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej 225 10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej 229 10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej 233 10.4. Osteoporoza 238 10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy 238 10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy 242 10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie 248 11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 259 11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego 259 11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego 259 11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego 262 11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego 266 11.2. Przewlekła niewydolność serca 272 11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca 272 11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca 275 11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca 278 11.3. Nadciśnienie tętnicze 282 11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące) 282 11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego i chorób współistniejących 286 11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym 289 12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 296 12.1. Choroby trzustki 296 12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki 296 12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki 302 12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki 307 12.2. Choroby wątroby 316 12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych 316 12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych 325 12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych 332 13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 344 13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek 344 13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek 344 13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek 349 13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek 360 13.2. Kamica nerkowa 376 13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej 376 13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej 379 13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej 382 14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 389 14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy 389 14.1.1. Niedoczynność tarczycy 390 14.1.2. Choroba Hashimoto 391 14.1.3. Nadczynność tarczycy 393 14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy 394 14.2.1. TSH 395 14.2.2. Wolna tyroksyna (fT4) 395 14.2.3. Wolna trijodotyronina (fT3) 396 14.2.4. Przeciwciała przeciwtarczycowe 396 14.2.5. Kalcytonina 397 14.2.6. Tyreoglobulina 397 14.2.7. Stężenie cholesterolu całkowitego 398 14.2.8. Wydalanie jodu z moczem 398 14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy 399 14.3.1. Niedoczynność tarczycy 399 14.3.2. Nadczynność tarczycy 404 Skorowidz 407