MENU

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2023

  • Autor: Ewa Stefańska, Karolina Orywal, Lucyna Ostrowska

  • Redakcja naukowa: Lucyna Ostrowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 149,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 89,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

96,85
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wiedzy dotyczący zarówno diagnostyki, jak i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych z uwzględnieniem rekomendacji towarzystw medycznych i dietetycznych. W każdym rozdziale zawarto definicję danej jednostki chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki i zasady interpretacji wyników badań oraz zalecenia dotyczące wyboru optymalnej diety z uwzględnieniem zapotrzebowania na składniki odżywcze. Obecne, zaktualizowane wydanie zostało rozszerzone nie tylko o najnowsze rekomendacje, lecz także praktyczne wskazania właściwego żywienia dotyczące poszczególnych chorób oraz zagadnienia towarzyszące zaburzeniom odżywiania związanym zarówno z utratą masy ciała, jak i jej wzrostem.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa     XI

I. WSTĘP     1

	1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal     1
		1.1. Krew jako materiał diagnostyczny     1
		1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny     3
		1.3. Inne materiały diagnostyczne     3
	2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal     5
		2.1. Zmienność biologiczna     5
		2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych     7
	3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal     9

II. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA WYBRANYCH CHORÓB I STANÓW KLINICZNYCH     11

	4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     11
		4.1. Definicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych     11
		4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych     16
			4.2.1. Ocena składu elektrolitowego osocza krwi     16
			4.2.2. Luka anionowa     19
			4.2.3. Osmolalność surowicy i moczu     19
			4.2.4. Stężenie białka w surowicy krwi     20
			4.2.5. Morfologia krwi obwodowej     20
			4.2.6. Badanie ogólne moczu     20
		4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny     22
			4.3.1. Bilans wodny, rodzaje wód     22
			4.3.2. Postępowanie przy odwodnieniu/przewodnieniu     27
	5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     29
		5.1. Definicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej     29
		5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej     32
			5.2.1. Gazometria i równowaga kwasowo-zasadowa krwi     34
			5.2.2. Stężenie elektrolitów     36
			5.2.3. Luka anionowa     37
		5.3.  Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej     37
	6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     41
		6.1. Rodzaje  niedoborów żywieniowych     41
			6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego)     41
			6.1.2. Niedobory składników mineralnych     45
			6.1.3. Niedobory witamin     51
		6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych     57
			6.2.1. Morfologia krwi obwodowej     57
			6.2.2. Wskaźniki biochemiczne niedoboru wapnia     64
			6.2.3. Wskaźniki biochemiczne niedoboru fosforu     66
			6.2.4. Wskaźniki biochemiczne niedoboru magnezu     67
			6.2.5. Wskaźniki biochemiczne niedoboru żelaza     67
			6.2.6. Diagnostyka laboratoryjna niedoboru pierwiastków śladowych 69
			6.2.7. Diagnostyka laboratoryjna niedoboru witamin     70
		6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych     72
			6.3.1. Niedobory wybranych składników pokarmowych a niedokrwistość     72
			6.3.2. Makro- i mikroelementy     80
			6.3.3. Witaminy     96
	7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     113
		7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie     113
		7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia     117
			7.2.1. Stężenie albuminy w surowicy krwi     117
			7.2.2. Stężenie prealbuminy (transtyretyny) w surowicy krwi     118
			7.2.3. Stężenie transferyny w surowicy krwi     118
			7.2.4. Białko wiążące retinol (RBP)     119
			7.2.5. Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1)     119
			7.2.6. Całkowita liczba limfocytów (CLL)     119
			7.2.7. Wyliczane wskaźniki stanu niedożywienia     119
		7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu     120
			7.3.1. Leczenie żywieniowe dojelitowe drogą sztuczną     129
			7.3.2. Żywienie pozajelitowe     130
	8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     135
		8.1. Definicja i powikłania otyłości     135
		8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań     141
			8.2.1. Profil lipidowy     141
			8.2.2. Glikemia     142
			8.2.3. Aktywność aminotransferazy alaninowej (ALT) i asparaginianowej (AST)     143
			8.2.4. Diagnostyka zaburzeń funkcji tarczycy u osób otyłych     143
			8.2.5. Diagnostyka zaburzeń funkcji nadnerczy u osób otyłych     143
		8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości     146
	9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz     153
		9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała     153
			9.1.1. Anoreksja     153
			9.1.2. Syndrom gotowości anorektycznej (SGA)     156
			9.1.3. Ortoreksja     157
			9.1.4. Bulimia     159
			9.1.5. Bigoreksja     161
			9.1.6. ARFID     162
		9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała     163
			9.2.1. Zespół kompulsywnego jedzenia (BED)     163
			9.2.2. Syndrom jedzenia nocnego (NES)     165
			9.2.3. Uzależnienie od jedzenia     166
		9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania     167
		9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania     171
			9.4.1. Anoreksja     171
			9.4.2. Syndrom gotowości anorektycznej (SGA)     174
			9.4.3. Ortoreksja     175
			9.4.4. Bulimia     176
			9.4.5. Bigoreksja     178
			9.4.6. ARFID     178
			9.4.7. Zespół kompulsywnego jedzenia (BED)     179
			9.4.8. Syndrom jedzenia nocnego (NES)     181
			9.4.9. Uzależnienie od jedzenia     181
	10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     185
		10.1. Cukrzyca typu 2     185
			10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2     185
			10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2     188
			10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2     196
		10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej     206
			10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii     206
			10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii     210
			10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej     214
		10.3. Dna moczanowa     225
			10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej     225
			10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej     229
			10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej     233
		10.4. Osteoporoza     238
			10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy     238
			10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy     242
			10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie     248
	11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     259
		11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego     259
			11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego     259
			11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego     262
			11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego     266
		11.2. Przewlekła niewydolność serca     272
			11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca     272
			11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca     275
			11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca     278
		11.3. Nadciśnienie tętnicze     282
			11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące)     282
			11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego i chorób współistniejących     286
			11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym     289
	12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     296
		12.1. Choroby trzustki     296
			12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki     296
			12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki     302
			12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki     307
		12.2. Choroby wątroby     316
			12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych     316
			12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych     325
			12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych     332
	13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     344
		13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek     344
			13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek     344
			13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek     349
			13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek     360
		13.2. Kamica nerkowa     376
			13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej     376
			13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej     379
			13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej     382
	14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     389
		14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy     389
			14.1.1. Niedoczynność tarczycy     390
			14.1.2. Choroba Hashimoto     391
			14.1.3. Nadczynność tarczycy     393
		14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy     394
			14.2.1. TSH     395
			14.2.2. Wolna tyroksyna (fT4)     395
			14.2.3. Wolna trijodotyronina (fT3)     396
			14.2.4. Przeciwciała przeciwtarczycowe     396
			14.2.5. Kalcytonina     397
			14.2.6. Tyreoglobulina     397
			14.2.7. Stężenie cholesterolu całkowitego     398
			14.2.8. Wydalanie jodu z moczem     398
		14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy     399
			14.3.1. Niedoczynność tarczycy     399
			14.3.2. Nadczynność tarczycy     404
	
	Skorowidz     407
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(epub)
Brak informacji
(mobi)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

32,68 zł
38,00 zł

Materiały budowlane. Ćwiczenia laboratoryjne . Część 2. Drewno, szkło, lepiszcza bitumiczne, tworzywa sztuczne

Skrypt przeznaczony jest dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych Wydziału Inżynierii Lądowej. Książka stanowi drugą część opracowania zawierającą treści z zakresu programu nauczania pierwszego semestru przedmiotu Materiały ...
31,49 zł
34,99 zł

Dietetyk na talerzu

Agata Lewandowska, dietetyk i autorka licznych poradników dietetycznych, w tym wydanego niedawno Schudnij bez diety, tym razem zaprasza do świata literackiej fikcji, żeby z humorem opowiedzieć o popularnych mitach żywieniowych i głównych ...
220,35 zł
339,00 zł

Diagnostyka obrazowa w pediatrii

Nowoczesna publikacja z zakresu diagnostyki obrazowej w pediatrii. W książce przedstawiono podstawy diagnostyki i różnicowania patologii obejmujących wiek rozwojowy. Zwrócono uwagę na odrębności wynikające z norm wiekowych, także odrębnoś...
61,10 zł
94,00 zł

Diagnostyka funkcjonalna w fizjoterapii

W podręczniku zostały opisane najnowocześniejsze, zweryfikowane i obecnie obowiązujące metody diagnostyki pacjenta na poszczególnych etapach procesu usprawniania w podstawowych grupach schorzeń dotyczących aparatu ruchu, układu nerwowego, krążen...
119,60 zł
184,00 zł

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zag...
15,48 zł
18,00 zł

Fizykochemiczne metody analizy w chemii środowiska. Część II: Ćwiczenia laboratoryjne z ochrony wód i gleb

Skrypt po raz pierwszy został wydany w 2003 roku. Od tego czasu pracownia „Podstaw ochrony wód i gleb” oraz „Ochrony i odnowy wód i gleb” znacząco poszerzyła zakres proponowanych zajęć dydaktycznych. Drugie, uzupeł...
14,36 zł
16,70 zł

Laboratoryjne badania gruntów i gleb (wydanie 2)

Drugie wydanie popularnego podręcznika dla studentów geologii zawiera: - teoretyczne podstawy badań gruntów budowlanych oraz gleb; - opis aparatury laboratoryjnej; - opis przeprowadzania pomiarów i badań laborator...
25,20 zł
28,00 zł

Optyczne metody diagnostyki wtrysku i spalania benzyny

Niniejsza praca stanowi syntetyczne ujęcie zagadnień dotyczących diagnostyki bezpośredniego wtrysku benzyny i jego rozpylenia, z uwzględnieniem przygotowania ładunku, a także jego spalania, w aspekcie zmiany wybranych wskaźników określając...
39,06 zł
44,90 zł

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to dziedzina, która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące węglowodanów, białek, tłu...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!