English for Dietetics
English for Dietetics to pierwszy podręcznik do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego przeznaczony dla studentów dietetyki. Powstał dzięki współpracy nauczycieli akademickich zajmujących się nauczaniem języka angielskiego z ekspertami z zakresu dietetyki.
Publikacja pomoże poznać język angielski z dziedziny dietetyki oraz ułatwi komunikowanie się z obcokrajowcami – zarówno ze specjalistami, jak i pacjentami.
Zawiera słownictwo i struktury gramatyczne, które pozwolą: przeprowadzić wywiad żywieniowy i ogólnomedyczny, dokonać oceny żywienia i odżywienia pacjenta, omawiać diety i wyrażać poglądy na tematy zawodowe związane z leczeniem dietetycznym.
Poszczególne rozdziały wprowadzają podstawowe pojęcia z zakresu:
* budowy ludzkiego ciała, układów i ich funkcji, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego,
* procesów trawienia,
* chemii i biochemii medycznej.
Ponadto w książce znalazły się narzędzia językowe potrzebne m.in. do analizowania i budowania piramid żywieniowych, układania diet oraz ich weryfikacji, tzw. patient-centred approach.
Nagrania audio zamieszczone na portalu medycyna.pzwl.pl pomogą opanować prawidłową wymowę.
Podręcznik może być wykorzystywany w pracy z nauczycielem, jak i do samodzielnego uczenia się.
- Kategorie:
- Redakcja: Barbara Gorbacz-Gancarz, Eunika Supińska, Ewa Stefańska, Ewa Szczepaniak, Lucyna Ostrowska
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5180-3
- ISBN druku: 978-83-200-5133-9
- Liczba stron: 326
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa 9 Unit 1. Studying Dietetics and Nutrition Dietetics and nutrition as a branch of science l Studying dietetics and nutrition l A formal letter and email 11 Unit 2. A Dietician and Nutritionist Professional tasks of a dietician/nutritionist l Workplaces l A professional profile of a dietician/ nutritionist l A CV and cover letter 31 Unit 3. Body parts The basic structure of the human body l Cavities and organs 46 Unit 4. Systems of the human body Systems and organs of the human body – structure and functions 55 Unit 5. The digestive system and the process of digestion Organs of the digestive system l Digestive system in cooperation with other systems l Digestive enzymes and hormones l The second brain 62 Unit 6. Nutritional Chemistry Basic notions of chemistry l Mathematical numbers and chemical expressions l Macroelements and microelements l Electrolytes l Macronutrients l Vitamins 79 Unit 7. Dietary guidelines Types of food l History of Food Pyramid in the USA – New Food Pyramid, My Plate l Food Pyramid in Poland 105 Unit 8. Menu Planning and Culture Food patterns based on culture, customs, religion or philosophy l Menus and diets l Creating a menu l Meals and cooking techniques l Graphs in presenting dietary issues 119 Unit 9. New food – genetically modified, functional and convenience food New food l Probiotics and prebiotics l Eating habits l Concerns about genetically modified food l Convenience food consumption 138 Unit 10. Nutrition Assessment The 24-hour dietary recall l The food diary l Nutritional status and its features l Signs of nutritional deficiency diseases l Cumulative effects of nutrition 154 Unit 11. Vegetarianism – food and healt h Vegetarianism and a variety of a plant-based diet l Vegetarian diet and disease prevention l Non-meat sources of nutrients l Vegetarian dishes and recipes l Food preparation techniques 172 Unit 12. Therapeutic and special diets Types of therapeutic diets l Diet-treatable diseases l Diet in pregnancy and breastfeeding l The eatwell plate 189 Unit 13. Dietary consultation Patient-centred communication approach l Abbreviations l Laboratory and anthropometric reports l Specialist and lay terminology l Making an appointment by phone l Medical history l Taking dietary history l Case report l 24-hour dietary recall l Dietary preferences 204 Unit 14. Additional reading practice – miscellaneous texts Clinical eating disorders l Anorexia nervosa l Bulimia nervosa l Binge Eating and Compulsive Eating Disorder l A Scientific text. The abstract. l What’s behind the headlines? 224 Appendix 1. Answer Key 241 Appendix 2. Scripts 276 Appendix 3. Glossary Food products and dishes Food processing Institutions, departments, fields of study, posts and functions Wordlist 303 References 323