Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Dietetyka kliniczna(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: 1, 2019

  • Redakcja naukowa: Marian Grzymisławski

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    Mobi
    Epub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena detaliczna: 127,00 zł
114,30
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 12,70 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych ( żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek  1
1.1. Zagadnienia podstawowe  1
1.2. Motoryka przewodu pokarmowego  6
1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego  13
1.4. Soki żołądkowo-jelitowe – czynność egzokrynna przewodu pokarmowego 14
1.5. Trawienie 20
1.6. Wchłanianie  22
1.7. Formowanie kału    25
1.8. Regulacja pobierania pokarmu  25
1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej 29
1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo    32
 2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus   39
2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha  39
2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha  52
2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus  70
 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorowska-Tobis  97
3.1. Wprowadzenie    97
3.2. Starzenie normalne a patologiczne 98
3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia   99
3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych  108
3.5. Podsumowanie    118
 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak  121
4.1. Wprowadzenie    121
4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży 121
4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży   123
4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży 125
4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie  127
4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych   134
4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną  136
4.8. Żywienie kobiet karmiących 138
 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego  147
5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska  147
5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska  169
5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska  185
5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak   200
5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka    229
5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar  251
 6. Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk  267
6.1. Wprowadzenie   267
6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD)  267
6.3. Cukrzyca typu 2    270
6.4. Cukrzyca typu 1    279
6.5. Cukrzyca wtórna   290
6.6. Powikłania cukrzycy   296
6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek  297
6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini 298
 7. Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska  339
7.1. Otyłość – diagnostyka i patomechanizm  339
7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości   343
7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej  344
7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym  360
 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Kłęk  367
8.1. Definicja niedożywienia   367
8.2. Konsekwencje niedożywienia  368
8.3. Rozpoznawanie niedożywienia  369
8.4. Leczenie niedożywienia  372
8.5. Podsumowanie   375
 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Słopień, Agata Dutkiewicz   377
9.1. Jadłowstręt psychiczny  377
9.2. Żarłoczność psychiczna  385
9.3. Zaburzenie z napadami objadania się   390
9.4. Inne zaburzenia odżywiania 393
9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania 397
 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłło  401
10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej  401
10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych   407
10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych    417
10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii 421
10.5. Metodyka planowania diety  421
10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową   423
 11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz    427
11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego    427
11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy   431
11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej  434
11.4. Niedożywienie u chorych z PChN 436
11.5. Żywienie po przeszczepie nerki  439
11.6. Ostre uszkodzenie nerek – żywienie   441
11.7. Kamica układu moczowego 443
 12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz  451
12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański    451
12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz  458
12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz  467
 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko  477
13.1. Wprowadzenie    477
13.2. Dieta w łuszczycy  478
13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry   486
13.4. Dieta w trądziku   494
13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry  499
 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak  509
14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja  509
14.2. Nietolerancja pokarmowa  510
14.3. Alergia pokarmowa   523
14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak  531
14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety  540
14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych   541
14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak  543
15. Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Kłęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz   553
15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Kłęk 553
15.2. Żywienie parenteralne – pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz   565
 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka  575
16.1. Wprowadzenie    575
16.2. Prebiotyki  576
16.3. Probiotyki  579
16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego   581
16.5. Suplementy diety   583
Skorowidz 585
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Inni Klienci oglądali również

Niejadek. Spotkanie z dietetykiem

Autor: Anna Wrona, dietetyk kliniczny, specjalista ds. żywienia, właścicielka Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej AWAST Ilustracje: Agnieszka Lodzińska Seria: Dam radę! Masz w domu niejadka? Nie wiesz, jak skłonić go do jedzenia owoców, war...

Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej. Część IV

Część IV z publikacji pt. "Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej" redakcja naukowa: Maciej Banach, Elżbieta Biernacka, Wojciech Braksator. Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej jest przykładem opracowania unikalnego w skali kraju w ...
103,00 zł

Neurologia dziecięca w przypadkach klinicznych

„Neurologia dziecięca w przypadkach klinicznych” to publikacja przygotowana przez znanych i wybitnych neurologów dziecięcych, radiologów, genetyków, pediatrów i psychologów. Dotychczas brakowało na rynku k...

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2

Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I k...

Postępy reumatologii klinicznej. Rozdział 17-18

Rozdziały 17-18 z publikacji pt. "Postępy reumatologii klinicznej", redakcja naukowa: Irena Zimmermann-Górska. Rozdział 17. Reaktywne zapalenie stawów Rozdział 18. Zapalenie stawów w przebiegu niswoistych zapalnych chor&o...
27,00 zł

Metapamięć. Perpektywa psychologiczna i kliniczna Ewa Małgorzata Szepietowska

Książka prezentuje oryginalną i ważną problematykę metapamięci na bazie znakomitej analizy najnowszej literatury przedmiotu. Autorka pokazuje zróżnicowane aspekty dysfunkcji metapamieci w zaburzeniach takich jak anozognozja, choroba Alzheimera, ...

Neuropsychologia kliniczna

Atutem pracy jest połączenie w jedną spójną całość najnowszych światowych trendów w myśleniu o mózgu (przede wszystkim teorii mikrogenetycznej) wraz ze specyficznymi wskazówkami, jak prowadzić diagnozę i terapię neuropsychol...
119,00 zł

Choroby wirusowe w praktyce klinicznej

Wirusy pozostają wciąż jednym z najważniejszych czynników chorobotwórczych człowieka. Problem zakażeń wirusowych jest szczególnie istotny w obecnych czasach, gdyż łatwe przekraczanie granic i masowe migracje powodują przenoszenie w...
79,00 zł

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Pierwsza na polskim rynku nowoczesna publikacja poświęcona diagnostyce laboratoryjnej w dietetyce. Ogromnym atutem tej publikacji jest kompleksowe omówienie różnych stanów chorobowych z punktu widzenia lekarza, diagnosty laboratory...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!