Żywienie w chorobach skóry
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej. Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów różnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, oraz pacjentom – tak aby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swojej choroby.
- Kategorie:
- Redakcja: Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Zalewska-Janowska
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-23582-6
- ISBN druku: 978-83-01-23452-2
- Liczba stron: 260
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Wpływ diety na kondycję skóry i proces jej starzenia – Monika Michalak 1 Witaminy 4 Składniki mineralne 18 Polifenole 21 Karotenoidy 23 Kwasy tłuszczowe 24 Podsumowanie 26 Piśmiennictwo 26 2. Zaawansowane produkty glikacji i ich rola w starzeniu się i chorobach skóry – Anna Jeznach-Steinhagen, Ewa Chlebus 33 Zaawansowane produkty końcowe glikacji 34 Źródła zaawansowanych produktów końcowych glikacji 35 Mechanizm działania zaawansowanych produktów końcowych glikacji 36 Działanie wysokich stężeń glukozy na skórę 38 Zaawansowane produkty końcowe glikacji a starzenie się skóry 39 Redukcja zaawansowanych produktów końcowych glikacji 41 Podsumowanie 45 Piśmiennictwo 46 3. Mikrobiota skóry – Katarzyna Mańkowska, Barbara Dołęgowska 47 Mikrobiota i układ immunologiczny skóry 53 Piśmiennictwo 54 4. Rola mikrobioty jelitowej w chorobach skóry. Oś jelito–skóra – Sara Shawkat, Aleksandra Kuźniak, Ewa Stachowska 57 Skład mikrobioty 58 Funkcje mikrobioty jelitowej 59 Oś jelito–skóra 61 Wybrane zmiany skórne towarzyszące chorobom przewodu pokarmowego 65 Piśmiennictwo 72 5. Trądzik pospolity – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 77 Insulina, insulinopodobny czynnik wzrostu 1 i dieta o niskim indeksie glikemicznym 79 Mleko 80 Czekolada 82 Kwasy tłuszczowe 83 Antyoksydanty i suplementacja witaminy D 84 Podsumowanie 85 Piśmiennictwo 86 6. Trążowaty – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Iwona Boniecka 89 Czynniki wyzwalające i nasilające chorobę 91 Choroby przewodu pokarmowego 92 Mikrobiom, pro- i prebiotyki 93 Inne czynniki dietetyczne 94 Podsumowanie 96 Piśmiennictwo 97 7. Łojotokowe zapalenie skóry – Aleksandra Słodka, Katarzyna Tomaszewska, Anna Zalewska-Janowska 99 Krótka charakterystyka choroby 99 Podsumowanie 107 Piśmiennictwo 108 8. Łuszczyca – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 111 Dieta bezglutenowa 113 Dieta wegetariańska 114 Kwasy tłuszczowe 116 Dieta śródziemnomorska 118 Antyoksydanty 119 Węglowodany 120 Otyłość, zespół metaboliczny i dieta niskoenergetyczna 121 Witamina D 126 Rola mikrobioty jelitowej 127 Alkohol 128 Kawa i kofeina 129 Podsumowanie 130 Piśmiennictwo 131 9. Pokrzywka – Katarzyna Tomaszewska, Aleksandra Słodka, Anna Zalewska-Janowska 135 Krótka charakterystyka choroby 135 Pokrzywka ostra 140 Pokrzywka przewlekła 141 Wybrane aspekty dietetyczne w pokrzywce 141 Dieta antyhistaminowa 142 Pseudoalergeny 144 Gluten 146 Witamina D 147 Probiotyki 147 Podsumowanie 148 Piśmiennictwo 149 10. Żywienie w atopowym zapaleniu skóry – Katarzyna Błażejewska-Stuhr 151 Objawy atopowego zapalenia skóry 152 Przyczyny atopowego zapalenia skóry 153 Dieta eliminacyjna 154 Dieta w atopowym zapaleniu skóry 156 Cynk, miedź i selen 161 Podsumowanie 163 Piśmiennictwo 164 11. Rola żywienia w patogenezie i leczeniu autoimmunizacyjnych chorób pęcherzowych – Aleksandra Kajdas, Agnieszka Żebrowska, Anna Zalewska-Janowska, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 167 Pęcherzyca 167 Pemfigoid pęcherzowy i pemfigoid błon śluzowych 170 Opryszczkowate zapalenie skóry (choroba Duhringa) 172 Nabyte pęcherzowe oddzielanie się naskórka 174 Rola żywienia w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych 175 Rola witamin i składników mineralnych w patogenezie i leczeniu pęcherzyc 180 Rola diet w patogenezie i leczeniu autoimmunizacyjnych chorób pęcherzowych 183 Postępowanie dietetyczne w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych leczonych z zastosowaniem przewlekłej glikokortykosteroidoterapii 191 Postępowanie dietetyczne a ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w pęcherzycach 192 Rola suplementów ziołowych w patogenezie i leczeniu pęcherzyc 194 Rola dietetyka w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych 195 Ogólne zalecenia dietetyczne w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych, zwłaszcza w pęcherzycach 196 Grupy wsparcia dla pacjentów z pęcherzycami 197 Podsumowanie 198 Piśmiennictwo 198 12. Żywienie w profilaktyce czerniaka – Dorota Szostak-Węgierek 203 Otyłość 204 Jakość diety 205 Owoce cytrusowe 206 Mięso 207 Inne produkty spożywcze 207 Kwasy tłuszczowe omega-3 i ryby 208 Witaminy z grupy B 209 Witamina D 210 Witamina A 211 Witamina E 211 Alkohol 212 Kawa i kofeina 213 Podsumowanie 214 Piśmiennictwo 214 13. Dieta w grzybicach skóry – Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Anna Zalewska-Janowska 217 Ograniczenie spożycia węprostych 220 Niedobory pokarmowe 225 Mikrobiota jelitowa 228 Używki 229 Podsumowanie 230 Piśmiennictwo 231 14. Wsparcie dietetyczne w leczeniu glikokortykosteroidami – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Zalewska-Janowska 233 Dieta przeciwzapalna 239 Podsumowanie 241 Piśmiennictwo 241 15. Czynniki psychologiczne w patogenezie i leczeniu chorób skóry – Bartłomiej Tarkowski, Anna Zalewska-Janowska 243 Stres psychologiczny 244 Fizjologiczne objawy stresu psychologicznego 245 Metody regulacji poziomu stresu 248 Dieta jako element regulacji reakcji stresowej 250 Czynniki motywacyjne w pracy z pacjentem 251 Podsumowanie 253 Piśmiennictwo 254 Skorowidz 257