Żywienie w chorobach kostno-stawowych
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylko
w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo propozycje posiłków godnych polecenia w przypadku dolegliwości kości i stawów.
W książce omówiono zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca zagadnieniom zasad żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz profilaktyce tych stanów.
- Kategorie:
- ISBN: 978-83-200-6557-2
- ISBN druku: 978-83-200-4119-4
- Liczba stron: 184
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Część pierwsza 9 Wstęp 9 Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego 10 Układ kostno-stawowy 11 Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego 16 Choroba zwyrodnieniowa stawów — artroza 16 Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów 20 Reumatoidalne zapalenie stawów 21 Fibromialgia 22 Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa 23 Toczeń rumieniowaty układowy 24 Dna 25 Łuszczycowe zapalenie stawów 25 Osteoporoza 26 Krzywica 27 Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze 29 Energia 29 Białka 30 Tłuszcze 31 Węglowodany 34 Błonnik 35 Witaminy 35 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 35 Witaminy rozpuszczalne w wodzie 37 Składniki mineralne 40 Makropierwiastki 40 Mikropierwiastki 43 Produkty kwaso- i zasadotwórcze 45 Woda 45 Wolne rodniki 46 Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych 46 Produkty zbożowe 46 Nasiona roślin strączkowych 49 Produkty mleczne i ich substytuty 49 Ziemniaki 51 Warzywa i owoce 52 Produkty tłuszczowe 53 Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 54 Jaja 54 Cukier i słodycze 55 Orzechy i nasiona 55 Żywność modyfikowana genetycznie 5 Część druga 47 Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości 57 Zasady diety 57 Podstawowe zalecenia żywieniowe 60 Przykład dwutygodniowego jadłospisu 61 Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego 65 Zasady odchudzania 66 Diety niskoenergetyczne 67 Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184 kJ) 67 Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ) 71 Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ) 75 Część trzecia 81 Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego 81 Wiadomości podstawowe 81 Miary gospodarcze 81 Naczynia kuchenne 81 Konserwowanie żywności 83 Przechowywanie żywności 84 Sposoby przygotowywania potraw 85 Przyprawy 89 Przepisy szczegółowe 92 Napoje 92 Pieczywo 98 Dodatki do pieczywa 103 Zupy 106 Przekąski 113 Potrawy z mięsa 118 Potrawy z ryb 126 Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb 131 Potrawy jarskie 140 Potrawy z warzyw i owoców — surówki 146 Potrawy z warzyw i owoców — sałatki 154 Potrawy z warzyw i owoców — warzywa gotowane 161 Sosy i pasty 165 Desery 171 Piśmiennictwo 179 Skorowidz potraw 180