Kuchnia polska dla diabetyków
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na
śniadania,
przekąski,
przystawki,
zupy,
dania główne,
desery i
kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG,
WW,
WBT i
kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.
- Kategorie:
- Zdjęcia: fotolia.com
- Redakcja: Grażyna Wasilewska, Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7773-496-4
- ISBN druku: 978-83-8151-576-4
- Liczba stron: 160
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Od Autorki Cukrzyca. I co dalej? ABC szczęśliwego diabetyka Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć? Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje Przepisy podstawowe Jajka „Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej „Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka Omlet śródziemnomorski Pikantny omlet Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową Jajko faszerowane kokosem Pomidory faszerowane jajkiem Pasty Zielona pasta z ricottą Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone Pasta z ciecierzycy „Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami Pasta z zielonego groszku Awokado na rano i wieczór Pasta wiosenna przez cały rok Pasta „Same kokosy” Pasta „Meksykańska awantura” Pasta lub pesto z jarmużu Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii Pasta fasolowa z ziołami Pasta warzywna Pasta drobiowa Lekko i pożywnie Owsianka z jabłkiem Egzotyczny mus Drink „Prosto z ogrodu” Śniadaniowy drink Grzanka owocowa Wypieki Rogaliki z pieca Chleb z orzechami Paszteciki z orzechami Słone babeczki z ziołami prowansalskimi Pikantne placki serowe Keks z żółtym serem Ciasto ze szpinakiem Ryby Śledzie kapitańskie Czerwona fasola z anchois Śledzie marynarskie Pikantne smażone sardynki Warzywa Faszerowana czerwona papryka Sos serowy do warzyw Kolorowe łódeczki Smażona cukinia Zielone szparagi „Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło „Ciepła piłka – wariacja brukselska” Sałatka z buraków Faszerowane pieczarki Zielony frykas Sushi po polsku Sałatki Sałatka na dobry humor Brokułowa fantazja Sałatka „Święto wiosny” Sałatka z serem owczym Sałatka z cieciorki Malinowa sałatka z cieciorki Sałatka szpinakowa z kabanosami Sałatka „Tolerancja” Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo Sałatka „Zielone i białe” Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi Sałatka z cykorii z krabami i creme fraîche Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką Makaronowa wariacja na słodko Włoska sałatka makaronowa Sałatka makaronowa z awokado Sałatka makaronowa z musem z selera Sałatka makaronowa „Brokułowe tango” Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą Sałatka makaronowa z jarmużem Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne Przepisy podstawowe Zupy Zupa wiosenna Krem pomidorowy na zimno Zupa szpinakowa z kaszą manną Zupa z porów Żurek na zakwasie Kapuśniak na ostro Zupa z pieczonych bakłażanów Krem brokułowy Zupa na smukłą talię Zupa z czarnego bzu Krem z zielonego groszku Zupa krem z ciecierzycy Zupa krem z pasternaku Zupa „Tango z boczniakiem” Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto Dania mięsne Kurczak grillowany w cytrynie Roladki schabowe z mozzarellą Gołąbki bez zawijania Gulasz wołowy Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem Placki z cukinii z szynką Ekspresowy bigos z młodej kapusty Szybkie szaszłyki Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi Wieprzowina z kurkami Quiche z szynką i serem Kurczak w sosie szpinakowym Dania dla wegetarian Zawijane szparagi Penne z pomidorami i brokułami Frittata z kalafi orem Smażona mozzarella w migdałach Sufl et ze szpinakiem Placki z cukinii z natką pietruszki Frytki z selera korzeniowego Sałatka z grillowanym awokado „Kaszotto” z warzywami Kasza jaglana z pomidorami Zapiekanka z pora i cukinii Pieczona papryka z kaszą jęczmienną Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej Ryby i owoce morza Rolada rybna Paella, czyli hiszpański rarytas Kotlety rybne Faszerowane kalmary Naleśniki gryczane z krewetkami Babeczki z łososia Zapiekanka z pietruszkowym pesto Placki z cukinii z wędzoną makrelą Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą Knedle rybne z orzechami Pieczona dorada Grillowany łosoś na ostro Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki Grejpfrut z niespodzianką Zdrowie w szklance Koktajl brukselkowy Zielono mi Warzywne orzeźwienie Fresh style Kalarepka Mix sałat Koktajl „pomelowany” Po włosku Jarmużella Trzy setki Owocowa fantazja Żółty melonik Kolorowa moc Jagodowa bomba W migdał Poziomkowe marzenie Koktajl z soczewicy Halloween Małe co nieco, czyli desery Z nutą kiwi Borówkowa fantazja Świeże ananasy z imbirem Deser „Fusion” Kruszon z miętą i melisą Piernik korzenny Jogurtowa panna cotta Ciasto gryczano-orkiszowe Sałatka z miętą i melisą Koktajl „Fantazja” Budyń kakaowy z kaszy jaglanej Muffinki Cynamonowe keksiki Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami Ciasto cytrynowe z sezamem Cytrynowy sernik z rodzynkami Pudding jabłkowo-jeżynowy Letni owocowy przekładaniec Ciasto z makiem Indeks „Słodcy” pacjenci o książce