Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej
W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory.
W opracowaniu autor omawia w szczególności: – oznaczenia jakościowe kulinariów; – wynalazki kulinarne; – znaki towarowe w obszarze kulinariów; – możliwość ochrony kulinariów jako tajemnicy na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i kodeksu pracy.
Publikacja jest przeznaczona zarówno dla prawników praktyków: sędziów, adwokatów, radców prawnych, rzeczników patentowych, jak i pracowników naukowych, którzy zajmują się prawem własności intelektualnej, a także przedsiębiorców (w tym restauratorów, producentów wyrobów spożywczych), pracowników działów sprzedaży, marketingu i PR w branży wyrobów spożywczych, którzy chcą zrozumieć niełatwe zagadnienia z tej dziedziny prawa.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8286-544-8
- ISBN druku: 978-83-8286-279-9
- EAN: 9788382865448
- Liczba stron: 324
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
WPROWADZENIE ROZDZIAŁ PIERWSZY KULINARIA - ZAGADNIENIA PODSTAWOWE. I. Ustalenia terminologiczne 1. Słowo wstępne 2. Gastronomia 3. Sztuka kulinarna, kuchnia 4. Turystyka kulinarna 5. Dietetyka 6. Kulinaria – próba stworzenia definicji II. Kulinaria a własność intelektualna III. Rys historyczny IV. Kulinaria – warstwa źródłowa i wynikowa ROZDZIAŁ DRUGI OZNACZENIA JAKOŚCIOWE KULINARIÓW I. Słowo wstępne II. Oznaczenia jakościowe w prawie unijnym 1. Wprowadzenie 2. Chronione oznaczenia geograficzne A. Uwagi wprowadzające B. Produkty rolne i środki spożywcze C. Chronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne D. Nazwy wyłączone z rejestracji E. Kolizja zarejestrowanych oznaczeń ze znakami towarowymi 3. Gwarantowane tradycyjne specjalności 4. Jakościowe oznaczenia fakultatywne A. Istota określeń fakultatywnych B. Produkty górskie C. Produkty rolnictwa wyspiarskiego 5. Napoje alkoholowe A. Alkohol jako środek spożywczy B. Wyroby winiarskie a. Kategoria wyrobów winiarskich b. Wina c. Wina aromatyzowane C. Napoje spirytusowe 6. Wody mineralne i źródlane III. Oznaczenia jakościowe w prawie polskim 1. Zasada ogólna 2. Krajowa ochrona zwykłych oznaczeń geograficznych 3. Ochrona krajowa kwalifikowanych oznaczeń geograficznych A. Produkty rolne i środki spożywcze B. Wyroby winiarskie C. Napoje spirytusowe D. Wody mineralne i źródlane ROZDZIAŁ TRZECI ZNAKI TOWAROWE W OBSZARZE KULINARIÓW I. Wprowadzenie II. Zagadnienia podstawowe 1. Pojęcie znaku towarowego 2. Definicja znaku towarowego 3. Rodzaje znaków towarowych 4. Postacie normatywne znaków towarowych 5. Przeszkody rejestracji A. Słowo wstępne B. Bezwzględne przeszkody rejestracji C. Względne przeszkody rejestracji 6. Treść prawa z rejestracji III. Konwencjonalne znaki towarowe 1. Istota oznaczenia konwencjonalnego 2. Oznaczenia słowne 3. Oznaczenia graficzne 4. Oznaczenia słowno – graficzne IV. Niekonwencjonalne znaki towarowe 1. Istota oznaczenia niekonwencjonalnego 2. Znaki przestrzenne 3. Znaki ruchome 4. Hologramy 5. Kolor i zestawienie kolorów 6. Znaki pozycyjne 7. Znaki dźwiękowe 8. Gest 9. Znaki dotykowe 10. Smak 11. Zapach ROZDZIAŁ CZWARTY WYNALAZKI KULINARNE I. Wprowadzenie II. Wynalazek kulinarny 1. Istota wynalazku 2. Rozwiązanie o charakterze technicznym 3. Nowość 4. Poziom wynalazczy 5. Możliwość przemysłowego zastosowania 6. Wynalazki niepodlegające opatentowaniu 7. Wynalazki kulinarne III. Patent na wynalazek kulinarny 1. Treść patentu 2. Zakres patentu ROZDZIAŁ PIĄTY KULINARIA JAKO PRAWNIE CHRONIONA TAJEMNICA I. Wprowadzenie II. Kulinaria jako know – how 1. Pojęcie 2. Zakres kow – how 3. Kulinarne know - how III. Kulinaria jako tajemnica przedsiębiorstwa 1. Pojęcie i zakres kulinarnej tajemnicy przedsiębiorstwa 2. Przykłady kulinariów stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa IV. Sposoby naruszenia prawnie chronionej tajemnicy V. Tajemnica jako prawo podmiotowe ROZDZIAŁ SZÓSTY KULINARIA W PRAWIE AUTORSKIM I. Wprowadzenie II. Kulinaria jako utwór w prawie autorskim 1. Założenie podstawowe 2. Kulinaria jako idea 3. Przesłanki, których spełnienie pozwala uznać kulinaria za utwór A. Wstęp B. Oryginalność C. Indywidualny charakter D. Ustalenie 4. Utwór inspirowany i opracowanie 5. Pokrewieństwo między kulinariami a utworem muzycznym A. Wstęp B. Składniki C. Proporcje składników D. Harmonia składników E. Rytm III. Warstwa źródłowa 1. Przepis kulinarny jako utwór 2. Utwory zawierające przepisy kulinarne 3. Książki kucharskie, blogi kulinarne, cykliczne audycje telewizyjne A. Wstęp B. Książki kucharskie C. Blogi kulinarne D. Cykliczne audycje telewizyjne 4. Przepis jako subkategoria utworu użytkowego IV. Warstwa wynikowa 1. Potrawa jako utwór 2. Czy smak może być utworem? 3. Czy sposób podania potrawy może być utworem? 4. Przyrządzanie potraw jako artystyczne wykonie Zakończenie