Żywienie osób w wieku starszym
Poradnik na temat żywienia. Starzenie się jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmienia się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co prowadzi do niedoborów, m.in. witamin i mikroelementów, a to z kolei jest przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Odpowiednio dobrana dieta pozwala dostosować potrzeby energetyczne do wieku. Autorzy radzą, co jeść i jak zmodyfikować swoją dietę. Ich poradnik ma być pomocą dla tych, którzy chcą żyć zdrowo i długo cieszyć się dobrą formą zarówno fizyczną, jak i psychiczną.
Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6556-5
- ISBN druku: 978-83-200-3518-6
- Liczba stron: 164
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp – Mirosław Jarosz 7 Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym – Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 9 Sytuacja demograficzna na świecie 12 Sytuacja demograficzna w Polsce 16 Stulatkowie 23 Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? – Iwona Traczyk, Wioleta Respondek 29 Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka 31 Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się 35 Postrzeganie osób w wieku starszym 37 Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym – Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik 40 Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym – Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 52 Nieprawidłowe żywienie 52 Mała aktywność fizyczna 53 Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym 54 Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym – Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 61 Zapotrzebowanie na energię 62 Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe 64 Zapotrzebowanie na witaminy 65 Zapotrzebowanie na składniki mineralne 67 Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym – Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 70 Produkty wzbogacane 72 Woda 73 Produkty zbożowe 74 Warzywa i owoce 76 Mleko i jego przetwory 80 Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy 82 Tłuszcze 85 Cukier i słodycze 87 Sól 87 Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów – Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik 89 Rola wody w organizmie 89 Zapotrzebowanie na wodę 90 Skutki zdrowotne odwodnienia 92 Jak uzupełniać niedobór wody? 96 Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 99 Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym – Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 119 Jadłospisy o wartości energetycznej 1600 kcal/dobę 120 Jadłospisy o wartości energetycznej 1900 kcal/dobę 140 Piśmiennictwo 160