Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt
Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa.
W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, strusi, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, królików, nutrii, ryb, psów, kotów, zwierząt amatorskich (np. ryb akwariowych, gadów, chomików), owadów użytkowych (pszczół i jedwabnika morwowego) oraz ślimaków.
Obecne, drugie wydanie tomu 2 uwzględnia aktualny stan wiedzy.
- Kategorie:
- Redakcja: Dorota Jamroz
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-18252-6
- ISBN druku: 978-83-01-18252-6
- Liczba stron: 604
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. ŻYWIENIE BYDŁA 9 1.1. Żywienie krów mlecznych Andrzej Potkański 9 1.1.1. Porównanie składu mleka i siary 9 1.1.2. Czynniki wpływające na pobranie paszy 10 1.1.3. Fermentacja węglowodanów w żwaczu, jej wpływ na kierunek i wielkość produkcji 12 1.1.4. Zapotrzebowanie bytowe krów na energię i białko 15 1.1.5. Zapotrzebowanie produkcyjne krów na energię i białko, wynikające ze składu chemicznego mleka 16 1.2. Wymagania pokarmowe bydła mlecznego Zygmunt Maciej Kowalski 19 1.2.1. Związki azotowe niebiałkowe w żywieniu krów mlecznych 19 1.2.2. Białko chronione w żywieniu krów mlecznych 21 1.2.3. Aminokwasy w żywieniu krów mlecznych, aminokwasy chronione 22 1.2.4. Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik właściwego zbilansowania energetyczno-białkowego dawek dla krów mlecznych 24 1.2.5. Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krowy mlecznej 25 1.2.5.1. Substancje buforujące odczyn płynu żwacza 27 1.2.5.2. Dodatki zmieniające przebieg fermentacji w żwaczu 28 1.2.6. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 28 1.2.7. Żywienie krów w poszczególnych okresach laktacji 37 1.2.7.1. Okres okołoporodowy 37 1.2.7.1.1. Okres zasuszenia 37 1.2.7.1.2. Okres wczesnej laktacji (faza rozdojenia) 42 1.2.7.2. Okres pełnej laktacji 49 1.2.8. Wartość pokarmowa pasz w żywieniu krów mlecznych 51 1.2.8.1. Zielonki w żywieniu krów 51 1.2.8.2. Kiszonki w żywieniu krów 53 1.2.8.3. Inne pasze objętościowe stosowane w żywieniu krów mlecznych 56 1.2.9. Pasze treściwe. 58 1.2.10. Systemy zadawania pasz dla krów mlecznych – technika żywienia 60 1.2.10.1. Przegląd systemów podawania pasz dla krów mlecznych 62 1.2.11. Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia krów mlecznych 65 1.2.11.1. Problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego 66 1.2.11.2. Choroby i zaburzenia metaboliczne 72 1.2.12. Wpływ żywienia krów na skład mleka 80 1.3. Żywienie cieląt Włodzimierz Nowak 84 1.3.1. Fizjologiczne podstawy żywienia cieląt 85 1.3.2. Siara 88 1.3.3. Mleko odtłuszczone 91 1.3.4. Odchów tradycyjny 91 1.3.5. Preparaty mlekozastępcze 92 1.3.6. Zakwaszony preparat mlekozastępczy w odchowie cieląt 94 1.3.7. Odchów skrócony 94 1.3.8. Odchów intensywny 96 1.3.9. Mieszanka treściwa starter i woda 96 1.3.10. Zaburzenia trawienia i metabolizmu u cieląt 97 1.3.11. Odchów jałówek rasy polski hf 99 1.4. Żywienie buhajów rozpłodowych Juliusz Strzetelski 103 1.5. Żywienie bydła opasanego 106 1.5.1. Fizjologiczne uwarunkowania przebiegu opasu 106 1.5.2. Skład organizmu i tuszy opasów 108 1.5.3. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe 112 1.5.4. Pasze stosowane w opasie 115 1.5.5. Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych 120 1.5.6. Systemy opasania i żywienia opasów 122 1.6. Żywienie krów mamek 132 2. ŻYWIENIE OWIEC Franciszek Borowiec 144 2.1. Przewód pokarmowy owcy i jego funkcja 144 2.2. Potrzeby pokarmowe owiec 146 2.3. Żywienie owiec matek w systemie tradycyjnym 147 2.3.1. Okres przygotowania do stanówki i stanówka 147 2.3.2. Okres kotności maciorek 149 2.3.3. Okres laktacji 152 2.3.4. Maciorki zasuszone 154 2.4. Żywienie tryków 155 2.5. Wychów jagniąt 157 2.5.1. Tradycyjny wychów jagniąt 158 2.5.2. Wcześniejsze odsadzanie jagniąt 160 2.5.3. Odchów jagniąt z zastosowaniem preparatów mlekozastępczych 161 2.6. Żywienie jagniąt odsadzonych i młodzieży 162 2.6.1. Żywienie maciorek od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy 162 2.6.2. Żywienie tryczków od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy 163 2.7. Tucz jagniąt 163 2.7.1. Tucz intensywny 164 2.7.1.1. Tucz mleczny 164 2.7.1.2. Tucz do 30 kg masy ciała 165 2.7.2. Tucz średnio intensywny 166 2.7.2.1. Tucz pastwiskowy 166 2.7.2.2. Tucz stacjonarny 167 2.7.3. Tucz przedłużony 169 2.8. Żywienie owiec w systemie INRA, 1988 169 2.8.1. Żywienie maciorek 171 2.8.1.1. Okres zasuszenia 171 2.8.1.2. Okres stanówki 172 2.8.1.3. Okres ciąży 173 2.8.1.4. Okres laktacji 174 2.8.1.5. Zdolność pobrania paszy 177 2.8.2. Żywienie jagniąt rzeźnych 179 2.9. Żywienie a produkcja wełny 180 3. ŻYWIENIE KÓZ MLECZNYCH I ODCHÓW KOŹLĄT Zygmunt Maciej Kowalski 184 3.1. Zwyczaje żywieniowe kóz 184 3.2. Strawność składników pokarmowych 185 3.3. Zapotrzebowanie kóz na składniki pokarmowe 186 3.3.1. Zapotrzebowanie na energię 186 3.3.2. Zapotrzebowanie na białko 187 3.3.3. Zdolność pobrania paszy (ZPP) 187 3.3.4. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 190 3.3.5. Zapotrzebowanie kozłów na składniki pokarmowe 191 3.3.6. Zapotrzebowanie kóz na wodę 191 3.4. Pasze stosowane w żywieniu kóz 191 3.5. Żywienie w poszczególnych okresach laktacji 196 3.5.1. Żywienie w okresie zasuszenia 197 3.5.2. Żywienie w okresie wczesnej laktacji 199 3.5.3. Żywienie w II połowie laktacji 200 3.5.4. Żywienie kóz karmiących koźlęta tuczone (opasane) 200 3.6. Odchów koźląt 200 3.6.1. Zapotrzebowanie koźląt na składniki pokarmowe 200 3.6.2. Wykoty i pojenie siarą 201 3.6.3. Systemy odchowu koźląt 202 3.6.4. Pasze stosowane w odchowie koźląt 204 3.6.5. Odsadzanie 205 3.7. Żywienie młodzieży hodowlanej po odsadzeniu 206 3.8. Tucz koźląt 207 4. ŻYWIENIE ŚWIŃ 210 4.1. Fizjologiczne podstawy żywienia loch Bogusław Fuchs 210 4.1.1. Okres krycia 214 4.1.2. Okres prośności 216 4.1.3. Laktacja 222 4.1.4. Szacowanie potrzeb pokarmowych i ich pokrycie 224 4.1.5. Charakterystyka dawek dla loch 228 4.1.6. Choroby loch związane z czynnikami żywieniowymi 237 4.2. Żywienie prosiąt i warchlaków Jan Tywończuk, Krzysztof Lipiński 242 4.2.1. Fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt 243 4.2.2. Okres karmienia siarą i mlekiem 243 4.2.2.1. Siara (colostrum) 243 4.2.2.2. Absorpcja gammaglobulin 244 4.2.2.3. Mleko 245 4.2.2.4. Pasza stała 245 4.2.2.5. Rozwój przewodu pokarmowego 246 4.2.3. Zapotrzebowanie prosiąt na składniki pokarmowe 248 4.2.4. Żywienie prosiąt po odsadzeniu w wieku 7 lub 21 dni 250 4.2.5. Choroby prosiąt uwarunkowane żywieniem 257 4.2.6. Żywienie warchlaków 260 4.3. Żywienie młodych loszek reprodukcyjnych 261 4.4. Żywienie knurków 264 4.5. Żywienie knurów 265 4.6. Żywienie tuczników Eugeniusz Grela 268 4.6.1. Fizjologiczne podstawy żywienia tuczników 268 4.6.2. Intensywność wzrostu i tuczu 269 4.6.3. Skład ciała i tuszy tuczników 271 4.6.4. Jakość mięsa 273 4.6.5. Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe 275 4.6.6. Systemy żywienia tuczników 281 4.6.7. Układanie dawek pokarmowych dla tuczników 284 4.6.8. Choroby tuczników powodowane nieprawidłowym żywieniem 285 5. ŻYWIENIE KONI Franciszek Brzóska 289 5.1. Pobieranie paszy i procesy trawienne u koni 289 5.1.1. Jama gębowa i zęby 291 5.1.2. Żołądek 292 5.1.3. Jelito cienkie 293 5.1.4. Jelito grube 293 5.2. Zapotrzebowanie koni na składniki pokarmowe 294 5.2.1. Zapotrzebowanie na energię 294 5.2.2. Zapotrzebowanie na białko 300 5.2.3. Zapotrzebowanie na składniki mineralne 303 5.2.4. Zapotrzebowanie na witaminy 306 5.3. Praktyczne aspekty żywienia koni 309 5.3.1. Klacze 309 5.3.2. Źrebięta 310 5.3.3. Ogiery 313 5.3.4. Konie rosnące 314 5.3.5. Konie pracujące lekko 314 5.3.6. Konie pracujące średnio i ciężko 315 5.3.7. Konie ras małych 317 6. ŻYWIENIE KUR Dorota Jamroz 6.1–6.8; Jerzy Koreleski 6.9–6.10 319 6.1. Specyfika utrzymywania i żywienia kur niosek 319 6.2. Skład jaja, wpływ żywienia na nieśność i zawartość składników w jaju 321 6.3. Żywienie kurek w okresie odchowu 324 6.4. Żywienie kur stad towarowych 326 6.5. Żywienie kur stad reprodukcyjnych 333 6.6. Systemy utrzymywania i żywienia kur 334 6.7. Układanie dawek pokarmowych i składu mieszanek treściwych 335 6.8. Żywienie kogutków w odchowie i kogutów w okresie reprodukcyjnym 335 6.9. Żywienie kurcząt rzeźnych 336 6.9.1. Zapotrzebowanie na energię, białko, składniki mineralne, witaminy 338 6.9.2. Wykorzystanie składników pokarmowych 340 6.9.3. Włókno pokarmowe w żywieniu kurcząt rzeźnych 341 6.9.4. Metody poprawiające wykorzystanie paszy, stosowanie dodatków paszowych. 342 6.9.5. Układanie składu mieszanek treściwych dla kurcząt rzeźnych 343 6.10. Choroby kurcząt i kur uwarunkowane żywieniem 344 7. ŻYWIENIE INDYKÓW Jan Jankowski 349 7.1. Specyfika trawienia i żywienia indyków 349 7.2. Żywienie indyków hodowlanych 351 7.2.1. Żywienie indyków w okresie wychowu 351 7.2.2. Żywienie indyków w okresie użytkowania rozpłodowego 354 7.3. Żywienie indyków rzeźnych 355 8. ŻYWIENIE GĘSI Dorota Jamroz 363 8.1. Specyfika trawienia u gęsi 363 8.2. Zapotrzebowanie rosnących gęsi hodowlanych na składniki pokarmowe 368 8.3. Żywienie gęsi reprodukcyjnych 368 8.4. Praktyczne żywienie gęsi 373 8.5. Tucz młodych gęsi rzeźnych 374 8.6. Produkcja stłuszczonych wątrób 375 9. ŻYWIENIE KACZEK Dorota Jamroz 377 9.1. Specyfika trawienia u kaczek 377 9.2. Żywienie kacząt w okresie wychowu 378 9.3. Żywienie kaczek reprodukcyjnych 379 9.4. Żywienie kaczek rzeźnych 380 9.5. Systemy żywienia kaczek 381 10. ŻYWIENIE INNYCH GATUNKÓW PTAKÓW UŻYTKOWYCH 383 10.1. Żywienie bażantów łownych Andrzej Rutkowski, Jerzy Torgowski 383 10.2. Żywienie przepiórek japońskich Andrzej Rutkowski 389 10.3. Żywienie perlic Andrzej Rutkowski 396 10.4. Żywienie gołębi domowych Andrzej Rutkowski 402 10.4.1. Trawienie i budowa przewodu pokarmowego gołębia 402 10.4.2. Pasze stosowane w żywieniu gołębi 402 10.4.3. Zapotrzebowanie gołębi na składniki pokarmowe 405 10.4.3.1. Zależności wynikające z różnych kierunków hodowli 405 10.4.3.2. Zmienność zapotrzebowania pokarmowego gołębi w zależności od pory roku i stanu fizjologicznego 408 10.4.4. Najczęściej spotykane błędy w żywieniu gołębi 410 10.5. Żywienie strusi Dorota Jamroz 411 11. ŻYWIENIE KRÓLIKÓW Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek , Jan Zając 417 11.1. Budowa układu pokarmowego 417 11.2. Zapotrzebowanie królików na energię i składniki pokarmowe 419 11.3. Pasze stosowane w żywieniu królików 421 11.4. Normowanie dawek pokarmowych 423 11.5. Technika żywienia 423 12. ŻYWIENIE NUTRII Stanisław Niedźwiadek , Paweł Bielański, Jan Zając 429 12.1. Budowa układu pokarmowego 429 12.2. Pasze stosowane z żywieniu nutrii 429 12.3. Zapotrzebowanie nutrii na energię i składniki pokarmowe 431 12.4. Normowanie dawek pokarmowych 433 12.5. Technika żywienia 434 13. ŻYWIENIE MIĘSOŻERNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek , Jan Zając 436 13.1. Właściwości przewodu pokarmowego 436 13.2. Pasze stosowane w żywieniu mięsożernych zwierząt futerkowych 437 13.3. Stan higieniczny i konserwacja pasz 440 13.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe 441 13.4.1. Żywienie lisów pospolitych i polarnych 445 13.4.2. Żywienie jenotów 446 13.4.3. Żywienie norek i tchórzy 447 13.5. Przyrządzanie i zadawanie paszy 447 14. ŻYWIENIE RYB Piotr Micek 450 14.1. Wprowadzenie 450 14.2. Żywienie karpi 451 14.2.1. Systemy żywienia 452 14.2.2. Pokarm naturalny 454 14.2.3. Żywienie wylęgu i narybku 456 14.2.4. Półintensywny system żywienia kroczka i karpi towarowych 457 14.2.5. System intensywny 460 14.2.6. Technika żywienia karpi 462 14.3. Żywienie pstrągów 463 14.3.1. Komponenty paszowe i mieszanki treściwe dla pstrągów 466 14.3.2. Żywienie pstrągów w poszczególnych okresach życia 468 14.3.3. Technika karmienia 469 15. ŻYWIENIE PSÓW Olga Lasek, Jan Barteczko 471 15.1. Specyfika żywienia psów 471 15.2. Zapotrzebowanie na energię i energetyczne wartościowanie karmy 473 15.3. Zapotrzebowanie pokarmowe psów 476 15.4. Żywienie suk w okresie ciąży i laktacji 480 15.5. Żywienie szczeniąt 481 15.6. Żywienie psów pracujących 483 15.7. Żywienie psów starszych 484 15.8. Rodzaje karm i techniki karmienia psów 485 15.9. Układanie dawek pokarmowych 488 15.10. Ocena poprawnego żywienia 490 16. ŻYWIENIE KOTÓW Ewa Sawosz-Chwalibóg 496 16.1. Zapotrzebowanie na wodę 496 16.2. Zapotrzebowanie na energię 496 16.3. Zapotrzebowanie na białko 498 16.4. Zapotrzebowanie na aminokwasy 499 16.5. Zapotrzebowanie na tłuszcze 500 16.6. Zapotrzebowanie na węglowodany 501 16.7. Zapotrzebowanie na włókno 501 16.8. Zapotrzebowanie na składniki mineralne 502 16.9. Zapotrzebowanie na witaminy 503 16.10. Choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem 504 16.10.1. Otyłość 504 16.10.2. Stłuszczenie wątroby 505 16.10.3. Wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc 505 16.10.4. Zapalenie tkanki tłuszczowej 506 16.10.5. Biegunki 506 16.10.6. Zaparcia 506 16.10.7. Alergia pokarmowa 507 16.11. Żywienie zwierząt chorych 507 17. ŻYWIENIE ZWIERZĄT AMATORSKICH 510 17.1. Żywienie żółwi Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 510 17.2. Żywienie jaszczurek Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 515 17.3. Żywienie węży Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 516 17.4. Żywienie domowych gryzoni Dorota Jamroz 518 17.5. Żywienie ryb akwariowych Jan Szczerbowski 521 17.6. Żywienie ptaków ozdobnych (papug, kanarków i innych ptaków) Jan Barteczko 523 18. ŻYWIENIE OWADÓW UŻYTKOWYCH 532 18.1. Żywienie jedwabnika morwowego Jerzy Koreleski , Jerzy Kremky 532 18.2. Żywienie pszczół miodnych (Apis mellifera L.) Jerzy Wilde 536 18.2.1. Wprowadzenie 536 18.2.2. Naturalne pokarmy węglowodanowe pszczół 536 18.2.3. Naturalne pokarmy białkowe pszczół 537 18.2.3.1. Pyłek kwiatowy 537 18.2.3.2. Pierzga 538 18.2.4. Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej 539 18.2.4.1. Pobieranie wody przez pszczoły 540 18.2.5. Dokarmianie i podkarmianie pszczół 540 18.2.6. Karmienie i przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli 541 18.2.7. Sporządzanie pokarmów cukrowych 542 18.2.8. Pokarmy dla pszczół 543 18.2.8.1. Rodzaje ciast stosowanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich 545 19. ŻYWIENIE ŚLIMAKÓW JADALNYCH Andrzej Łysak 548 20. ŻYWIENIE SZCZURÓW LABORATORYJNYCH Zenon Zduńczyk 554 20.1. Wymagania pokarmowe szczurów 555 20.2. Typy i skład diet 557 20.3. Żywienie szczurów doświadczalnych 560 20.3.1. Ocena wartości odżywczej białka 560 20.3.2. Biologiczna ocena pasz i żywności z użyciem diet modelowych 564 INDEKS 568