Dietetyka w chorobach nowotworowych
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna) .
Książkę kierujemy do wszystkich lekarzy różnych specjalizacji, oraz dietetyków i pielęgniarek, a więc personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych pacjentów chorych na nowotwory.
- Kategorie:
- Redakcja: Andrzej Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska
- ISBN: 978-83-01-22522-3
- ISBN druku: 978-83-01-22336-6
- Liczba stron: 600
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
I Schemat postępowania w opiece dietetycznej pacjentów z chorobą nowotworową 1 I.1 Ocena sposobu żywienia – Dariusz Włodarek 3 Metody jakościowe oceny sposobu żywienia 4 Metoda badania częstotliwości spożycia 5 Metoda bieżącego notowania 6 Metoda wywiadu o spożyciu w ciągu ostatnich 24 godzin 7 I.2 Ocena stanu odżywienia – Andrzej W. Szawłowski 11 Podsumowanie 16 I.3 Ocena stanu zdrowia i jakości życia – Danuta Gajewska 19 Definicja jakości życia 19 Metody oceny jakości życia 22 I.4 Ustalenie zapotrzebowania energetycznego – Ewa Lange 25 I.5 Ustalenie zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki diety – Dariusz Włodarek 35 Makroskładniki 36 Białko 36 Normy na białko dla dorosłych osób zdrowych 38 Tłuszcze 38 Węglowodany 41 Mikroskładniki 42 Podsumowanie 46 I.6 Analiza stężeń i ustalenie podaży pierwiastków śladowych w profilaktyce i leczeniu nowotworów – Jan Lubiński 49 Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 50 Kobiety bez wykrytej mutacji w genie BRCA1 50 Kobiety z wykrytą mutacją w genie BRCA1 52 Mężczyźni 53 Przeżycia chorych z nowotworami złośliwymi 54 Rak piersi 54 Rak prostaty 55 Rak krtani 56 Rak płuca 57 Rak trzustki 58 Czerniak złośliwy 59 Techniki analityczne 59 Oznaczenie stężenia pierwiastków 59 Genotypowanie 59 Wyniki 60 Selen 60 Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 60 Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami 63 Uwagi dietetyczne i podsumowanie 66 Arsen 68 Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 68 Przeżycia chorych z rakami 70 Uwagi dietetyczne i podsumowanie 71 Kadm 72 Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 72 Uwagi dietetyczne i podsumowanie 74 Cynk 74 Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 75 Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami 77 Uwagi dietetyczne i podsumowanie 79 Miedź 80 Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 80 Przeżycie chorych z rakami 81 Uwagi dietetyczne i podsumowanie 82 Ołów 83 Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 83 Uwagi dietetyczne i podsumowanie 84 Mangan 85 Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi 85 Uwagi dietetyczne i podsumowanie 86 Chrom 86 Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi 87 Uwagi dietetyczne i podsumowanie 88 Normy stężeń pierwiastków śladowych 88 Podsumowanie 91 I.7 Zasady prawidłowego żywienia i układania jadłospisów – Kinga Biernacka-Stefańska 95 I.8 Indywidualizacja żywienia chorych na nowotwory – Danuta Gajewska 103 Dieta w chorobie nowotworowej 104 Spersonalizowane żywienie 105 Współczesny model opieki żywieniowej 108 I.9 Edukacja żywieniowa pacjenta z chorobą nowotworową oraz jego opiekuna – Aleksandra Ulatowska 111 Skuteczność edukacji żywieniowej u osób z nowotworami 112 Edukacja rodziny lub opiekunów pozarodzinnych osoby chorej 113 Planowanie edukacji żywieniowej 114 Cele edukacji żywieniowej 115 Metody edukacji 116 I.10 Modyfikacje dietetyczne zależne od lokalizacji nowotworu 121 Nowotwory przełyku – Dariusz Włodarek 121 Nowotwory żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego – Ewa Lange 127 Profilaktyka 128 Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania 129 Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania 130 Dietoterapia 133 Nowotwory jelita grubego – Dariusz Włodarek 142 Podsumowanie 149 Nowotwory wątroby i trzustki – Kinga Biernacka-Stefańska 150 Nowotwory wątroby 150 Profilaktyka 151 Żywienie osób z rakiem wątroby 154 Nowotwory trzustki 155 Profilaktyka 156 Żywienie osób z rakiem trzustki 157 Nowotwory piersi – Ewa Lange 159 Dietoprofilaktyka 160 Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka piersi 160 Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania na raka piersi 163 Dietoterapia 165 Nowotwory prostaty i jąder – Dariusz Włodarek 180 Nowotwory prostaty 180 Nowotwory jąder 187 Nowotwory nerek – Danuta Gajewska 188 Profilaktyka raka nerki 191 Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania 192 Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka powstania nowotworów nerki 194 Żywienie chorych z rakiem nerki 195 Nowotwory pęcherza moczowego – Danuta Gajewska 208 Profilaktyka 210 Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania 210 Warzywa i owoce 211 Żurawina 212 Podaż płynów 212 Produkty mleczne 213 Spożycie herbaty 213 Mikroskładniki 214 Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka raka pęcherza moczowego 214 Spożycie wody skażonej arsenem 214 Spożycie kawy 215 Spożycie żywności skażonej kadmem 215 Spożycie alkoholu 216 Spożycie mięsa i przetworów mięsnych 216 Ilość i jakość tłuszczu 216 Żywienie osób z nowotworem pęcherza moczowego 217 Nowotwory płuc – Ewa Lange 222 Profilaktyka 222 Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania 223 Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania 226 Dietoterapia 230 Nowotwory tarczycy – Anna Lewitt 237 Profilaktyka raka tarczycy 239 Czynniki dietetyczne modyfikujące ryzyko wystąpienia raka tarczycy 239 Choroby jako zespół czynników ryzyka i zaburzenia metaboliczne a ryzyko powstania raka tarczycy 248 Dietoprofilaktyka raka tarczycy 249 Modyfikacja diety w niedoczynności tarczycy jako profilaktyka raka tarczycy 261 Zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto 264 Podsumowanie 265 Odżywianie osób z rakiem tarczycy 269 Dietoterapia raka tarczycy 271 Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego – Dariusz Włodarek 283 Nowotwory systemowe – Dariusz Włodarek 286 Białaczki 286 Profilaktyka 286 Chłoniaki 288 Profilaktyka 288 I.11 Modyfikacje dietetyczne zależne od objawów towarzyszących rozwojowi choroby nowotworowej 291 Zmęczenie – Ewa Lange 291 Zmęczenie – przyczyny i objawy towarzyszące 291 Ocena i terapia zmęczenia 295 Dietoterapia zmęczenia 296 Podsumowanie 300 Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – Magdalena Jodkiewicz 304 Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – przyczyny i leczenie 304 Dietoterapia stosowana przy zaburzeniach odczuwania smaku i braku apetytu 305 Uczucie wczesnej sytości – Magdalena Jodkiewicz 307 Przyczyny i leczenie uczucia wczesnej sytości 307 Dietoterapia uczucia wczesnej sytości 308 Nudności i wymioty – Magdalena Jodkiewicz 310 Nudności i wymioty – przyczyny i podział 310 Nudności i wymioty – leczenie 311 Nudności i wymioty – dietoterapia 311 Zapalenie jamy ustnej i przełyku – Magdalena Jodkiewicz 314 Zapalenie jamy ustnej i przełyku – czynniki ryzyka i zalecenia ogólne 314 Zapalenie jamy ustnej i przełyku – klasyfikacja 315 Zapalenie jamy ustnej i przełyku – zalecenia żywieniowe 316 Zapalenie błony śluzowej żołądka – Magdalena Jodkiewicz 318 Zapalenie błony śluzowej żołądka – czynniki ryzyka i etiopatogeneza 318 Zapalenie błony śluzowej żołądka – zalecenia dietetyczne 319 Biegunki – Magdalena Jodkiewicz 321 Biegunki – przyczyny i podział 321 Biegunki – leczenie i zalecenia dietetyczne 322 Zaparcia – Magdalena Jodkiewicz 324 Zaparcia – przyczyny i postępowanie 324 Zaparcia – zalecenia dietetyczne 325 Niedokrwistość – Dariusz Włodarek 327 Żelazo 329 Witamina B12 330 Foliany (kwas foliowy lub folacyna) 331 Dieta 332 Zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej – Ewa Lange 334 Wpływ terapii na gospodarkę lipidową i węglowodanową 334 Zalecenia żywieniowe 339 I.12 Modyfikacje dietetyczne wynikające ze sposobu leczenia przeciwnowotworowego, występujących objawów ubocznych tych terapii i fazy rozwoju nowotworu 347 Żywienie pacjentów ze stomią – Kinga Biernacka-Stefańska 347 Zalecenia dietetyczne dla osób ze stomią 348 Podstawowe zalecenia 348 Zalecenia w ileostomii 348 Powikłania występujące u osób ze stomią 350 Zaparcia 350 Biegunka 351 Gazy 352 Żywienie w trakcie chemio- i radioterapii – Magdalena Jodkiewicz 353 Żywienie w anoreksji i niedożywieniu – Danuta Gajewska 357 Zalecenia dietetyczne dla pacjentów onkologicznych z jadłowstrętem i/lub utratą apetytu 358 Żywienie pacjentów niedożywionych 361 Konsekwencje niedożywienia 364 Zalecenia dietetyczne dla pacjentów niedożywionych 365 Energetyczność diety i podaż białka 367 Proporcje węglowodany – tłuszcze 368 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 368 Modyfikacje dietetyczne zalecane w profilaktyce i leczeniu niedożywienia u pacjentów onkologicznych 369 Żywienie w terminalnej fazie choroby nowotworowej – Magdalena Jodkiewicz 371 II Wsparcie żywieniowe leczenia przeciwnowotworowego 375 II.1 Suplementacja i możliwości zastosowania roślin leczniczych w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange 377 Możliwości wykorzystania suplementacji we wspomaganiu dietoterapii chorób nowotworowych 379 Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu leczenia przeciwnowotworowego 385 Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu dietoterapii u osób leczonych przeciwnowotworowo 387 II.2 Zastosowanie preparatów do leczenia żywieniowego w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange 409 II.3 Żywienie wspomagające odporność w dietoterapii chorób nowotworowych – Jacek Wilczak 435 Glutamina 436 Arginina 448 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 450 Probiotyki, prebiotyki i postbiotyki 452 Beta-glukany 454 Podsumowanie 458 III Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych 461 III.1 Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych – Dariusz Włodarek 463 IV Przykładowe racje pokarmowe dla wybranych modyfikacji dietetycznych 475 IV.1 Dieta łatwostrawna – Kinga Biernacka-Stefańska 477 Przykładowe jadłospisy diety lekkostrawnej 478 IV.2 Dieta o zmniejszonym udziale tłuszczu – Kinga Biernacka-Stefańska 489 Zasady diety o zmniejszonym udziale tłuszczu 490 Przykładowe jadłospisy do wykorzystania w diecie o zmniejszonym udziale tłuszczu 491 IV.3 Dieta bezmleczna – Kinga Biernacka-Stefańska 503 Przykładowe jadłospisy, które mają zastosowanie w diecie bezmlecznej 505 IV.4 Dieta o zwiększonym udziale białka – Kinga Biernacka-Stefańska 517 Zasady diety wysokobiałkowej 518 Przykładowe jadłospisy w diecie o zwiększonym udziale białka 519 V Fakty i mity żywieniowe 531 V.I Fakty i mity żywieniowe – Anna Lewitt 533 Znaczenie rzetelnych informacji w procesie terapeutycznym 533 Wiarygodne źródła informacji dla pacjentów na temat leczenia, żywienia w trakcie terapii i dietoprofilaktyki chorób nowotworowych 535 Profesjonalne poradnictwo dietetyczne 536 Fakty i mity żywieniowe 538 Przegląd wybranych diet alternatywnych 560 Skorowidz 573