Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU
Akcja akademicka

Dietetyka w chorobach nowotworowych(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: 2022

  • Redakcja naukowa: Andrzej Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena detaliczna: 159,00 zł
95,40
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 63,60 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Dietetyka w chorobach nowotworowych

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna) .

Książkę kierujemy do wszystkich lekarzy różnych specjalizacji, oraz dietetyków i pielęgniarek, a więc personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych pacjentów chorych na nowotwory.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
I Schemat postępowania w opiece dietetycznej pacjentów z chorobą nowotworową 1
	I.1 Ocena sposobu żywienia – Dariusz Włodarek  3
		Metody jakościowe oceny sposobu żywienia  4
		Metoda badania częstotliwości spożycia  5
		Metoda bieżącego notowania  6
		Metoda wywiadu o spożyciu w ciągu ostatnich 24 godzin 7
	I.2 Ocena stanu odżywienia – Andrzej W. Szawłowski  11
Podsumowanie  16
	I.3 Ocena stanu zdrowia i jakości życia – Danuta Gajewska  19
		Definicja jakości życia  19
		Metody oceny jakości życia  22
	I.4 Ustalenie zapotrzebowania energetycznego – Ewa Lange  25
	I.5 Ustalenie zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki diety – Dariusz Włodarek 35
		Makroskładniki 36
		Białko 36
		Normy na białko dla dorosłych osób zdrowych  38
		Tłuszcze 38
		Węglowodany  41
		Mikroskładniki  42
		Podsumowanie  46
	I.6 Analiza stężeń i ustalenie podaży pierwiastków śladowych w profilaktyce i leczeniu nowotworów – Jan Lubiński 49
		Ocena ryzyka nowotworów złośliwych  50
		Kobiety bez wykrytej mutacji w genie BRCA1  50
		Kobiety z wykrytą mutacją w genie BRCA1  52
		Mężczyźni 53
		Przeżycia chorych z nowotworami złośliwymi  54
		Rak piersi  54
		Rak prostaty 55
		Rak krtani 56
		Rak płuca  57
		Rak trzustki  58
		Czerniak złośliwy  59
		Techniki analityczne  59
		Oznaczenie stężenia pierwiastków  59
		Genotypowanie  59
		Wyniki  60
		Selen  60
		Ocena ryzyka nowotworów złośliwych  60
		Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami 63
		Uwagi dietetyczne i podsumowanie 66
		Arsen 68
		Ocena ryzyka nowotworów złośliwych  68
		Przeżycia chorych z rakami 70
		Uwagi dietetyczne i podsumowanie 71
		Kadm 72
		Ocena ryzyka nowotworów złośliwych  72
		Uwagi dietetyczne i podsumowanie 74
		Cynk  74
		Ocena ryzyka nowotworów złośliwych  75
		Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami  77
		Uwagi dietetyczne i podsumowanie 79
		Miedź  80
		Ocena ryzyka nowotworów złośliwych  80
		Przeżycie chorych z rakami  81
		Uwagi dietetyczne i podsumowanie  82
		Ołów  83
		Ocena ryzyka nowotworów złośliwych  83
		Uwagi dietetyczne i podsumowanie  84
		Mangan  85
		Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi  85
		Uwagi dietetyczne i podsumowanie  86
		Chrom  86
		Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi  87
		Uwagi dietetyczne i podsumowanie  88
		Normy stężeń pierwiastków śladowych  88
	Podsumowanie  91
	I.7 Zasady prawidłowego żywienia i układania jadłospisów – Kinga Biernacka-Stefańska  95
	I.8 Indywidualizacja żywienia chorych na nowotwory – Danuta Gajewska 103
		Dieta w chorobie nowotworowej  104
		Spersonalizowane żywienie  105
		Współczesny model opieki żywieniowej  108
	I.9 Edukacja żywieniowa pacjenta z chorobą nowotworową oraz jego opiekuna – Aleksandra Ulatowska  111
		Skuteczność edukacji żywieniowej u osób z nowotworami  112
		Edukacja rodziny lub opiekunów pozarodzinnych osoby chorej 113
		Planowanie edukacji żywieniowej  114
		Cele edukacji żywieniowej  115
		Metody edukacji  116
	I.10 Modyfikacje dietetyczne zależne od lokalizacji nowotworu  121
		Nowotwory przełyku – Dariusz Włodarek  121
		Nowotwory żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego – Ewa Lange 127
		Profilaktyka  128
		Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania  129
		Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania  130
		Dietoterapia  133
		Nowotwory jelita grubego – Dariusz Włodarek  142
		Podsumowanie  149
		Nowotwory wątroby i trzustki – Kinga Biernacka-Stefańska  150
		Nowotwory wątroby  150
		Profilaktyka 151
		Żywienie osób z rakiem wątroby  154
		Nowotwory trzustki 155
		Profilaktyka 156
		Żywienie osób z rakiem trzustki  157
		Nowotwory piersi – Ewa Lange  159
		Dietoprofilaktyka 160
		Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka piersi  160
		Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania na raka piersi  163
		Dietoterapia 165
		Nowotwory prostaty i jąder – Dariusz Włodarek  180
		Nowotwory prostaty  180
		Nowotwory jąder 187
		Nowotwory nerek – Danuta Gajewska  188
		Profilaktyka raka nerki 191
		Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania  192
		Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka powstania nowotworów nerki  194
		Żywienie chorych z rakiem nerki 195
		Nowotwory pęcherza moczowego – Danuta Gajewska 208
		Profilaktyka  210
		Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania  210
		Warzywa i owoce  211
		Żurawina  212
		Podaż płynów 212
		Produkty mleczne 213
		Spożycie herbaty 213
		Mikroskładniki  214
		Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka raka pęcherza moczowego  214
		Spożycie wody skażonej arsenem 214
		Spożycie kawy 215
		Spożycie żywności skażonej kadmem  215
		Spożycie alkoholu 216
		Spożycie mięsa i przetworów mięsnych 216
		Ilość i jakość tłuszczu 216
		Żywienie osób z nowotworem pęcherza moczowego  217
		Nowotwory płuc – Ewa Lange  222
		Profilaktyka  222
		Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania  223
		Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania  226
		Dietoterapia  230
		Nowotwory tarczycy – Anna Lewitt 237
		Profilaktyka raka tarczycy  239
		Czynniki dietetyczne modyfikujące ryzyko wystąpienia raka tarczycy 239
		Choroby jako zespół czynników ryzyka i zaburzenia metaboliczne a ryzyko powstania raka tarczycy  248
		Dietoprofilaktyka raka tarczycy  249
		Modyfikacja diety w niedoczynności tarczycy jako profilaktyka raka tarczycy 261
		Zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto 264
		Podsumowanie 265
		Odżywianie osób z rakiem tarczycy 269
		Dietoterapia raka tarczycy  271
		Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego – Dariusz Włodarek  283
		Nowotwory systemowe – Dariusz Włodarek 286
		Białaczki 286
		Profilaktyka 286
		Chłoniaki 288
		Profilaktyka  288
	I.11 Modyfikacje dietetyczne zależne od objawów towarzyszących rozwojowi choroby nowotworowej 291
		Zmęczenie – Ewa Lange 291
		Zmęczenie – przyczyny i objawy towarzyszące  291
		Ocena i terapia zmęczenia 295
		Dietoterapia zmęczenia 296
		Podsumowanie  300
		Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – Magdalena Jodkiewicz  304
		Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – przyczyny i leczenie 304
		Dietoterapia stosowana przy zaburzeniach odczuwania smaku i braku apetytu 305
		Uczucie wczesnej sytości – Magdalena Jodkiewicz 307
		Przyczyny i leczenie uczucia wczesnej sytości 307
		Dietoterapia uczucia wczesnej sytości 308
		Nudności i wymioty – Magdalena Jodkiewicz  310
		Nudności i wymioty – przyczyny i podział  310
		Nudności i wymioty – leczenie  311
		Nudności i wymioty – dietoterapia  311
		Zapalenie jamy ustnej i przełyku – Magdalena Jodkiewicz 314
		Zapalenie jamy ustnej i przełyku – czynniki ryzyka i zalecenia ogólne 314
		Zapalenie jamy ustnej i przełyku – klasyfikacja 315
		Zapalenie jamy ustnej i przełyku – zalecenia żywieniowe 316
		Zapalenie błony śluzowej żołądka – Magdalena Jodkiewicz 318
		Zapalenie błony śluzowej żołądka – czynniki ryzyka i etiopatogeneza 318
		Zapalenie błony śluzowej żołądka – zalecenia dietetyczne  319
		Biegunki – Magdalena Jodkiewicz  321
		Biegunki – przyczyny i podział  321
		Biegunki – leczenie i zalecenia dietetyczne 322
		Zaparcia – Magdalena Jodkiewicz 324
		Zaparcia – przyczyny i postępowanie 324
		Zaparcia – zalecenia dietetyczne  325
		Niedokrwistość – Dariusz Włodarek 327
		Żelazo  329
		Witamina B12  330
		Foliany (kwas foliowy lub folacyna)  331
		Dieta  332
		Zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej – Ewa Lange  334
		Wpływ terapii na gospodarkę lipidową i węglowodanową  334
		Zalecenia żywieniowe  339
	I.12 Modyfikacje dietetyczne wynikające ze sposobu leczenia przeciwnowotworowego, występujących objawów ubocznych tych terapii i fazy rozwoju nowotworu  347
		Żywienie pacjentów ze stomią – Kinga Biernacka-Stefańska  347
		Zalecenia dietetyczne dla osób ze stomią  348
		Podstawowe zalecenia  348
		Zalecenia w ileostomii  348
		Powikłania występujące u osób ze stomią  350
		Zaparcia  350
		Biegunka  351
		Gazy  352
		Żywienie w trakcie chemio- i radioterapii – Magdalena Jodkiewicz 353
		Żywienie w anoreksji i niedożywieniu – Danuta Gajewska  357
		Zalecenia dietetyczne dla pacjentów onkologicznych z jadłowstrętem i/lub utratą apetytu 358
		Żywienie pacjentów niedożywionych  361
		Konsekwencje niedożywienia  364
		Zalecenia dietetyczne dla pacjentów niedożywionych 365
		Energetyczność diety i podaż białka  367
		Proporcje węglowodany – tłuszcze  368
		Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3  368
		Modyfikacje dietetyczne zalecane w profilaktyce i leczeniu niedożywienia u pacjentów onkologicznych  369
		Żywienie w terminalnej fazie choroby nowotworowej – Magdalena Jodkiewicz  371
II Wsparcie żywieniowe leczenia przeciwnowotworowego 375
	II.1 Suplementacja i możliwości zastosowania roślin leczniczych w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange  377
		Możliwości wykorzystania suplementacji we wspomaganiu dietoterapii chorób nowotworowych  379
		Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu leczenia przeciwnowotworowego 385
		Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu dietoterapii u osób leczonych przeciwnowotworowo 387
	II.2 Zastosowanie preparatów do leczenia żywieniowego w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange 409
	II.3 Żywienie wspomagające odporność w dietoterapii chorób nowotworowych – Jacek Wilczak  435
		Glutamina 436
		Arginina  448
		Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3  450
		Probiotyki, prebiotyki i postbiotyki  452
		Beta-glukany  454
	Podsumowanie  458
III Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych 461
	III.1 Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych – Dariusz Włodarek  463
IV Przykładowe racje pokarmowe dla wybranych modyfikacji dietetycznych 475
	IV.1 Dieta łatwostrawna – Kinga Biernacka-Stefańska  477
		Przykładowe jadłospisy diety lekkostrawnej  478
	IV.2 Dieta o zmniejszonym udziale tłuszczu – Kinga Biernacka-Stefańska  489
		Zasady diety o zmniejszonym udziale tłuszczu  490
		Przykładowe jadłospisy do wykorzystania w diecie o zmniejszonym udziale tłuszczu  491
	IV.3 Dieta bezmleczna – Kinga Biernacka-Stefańska 503
		Przykładowe jadłospisy, które mają zastosowanie w diecie bezmlecznej 505
	IV.4 Dieta o zwiększonym udziale białka – Kinga Biernacka-Stefańska  517
		Zasady diety wysokobiałkowej  518
		Przykładowe jadłospisy w diecie o zwiększonym udziale białka  519
V Fakty i mity żywieniowe 531
	V.I Fakty i mity żywieniowe – Anna Lewitt  533
		Znaczenie rzetelnych informacji w procesie terapeutycznym 533
		Wiarygodne źródła informacji dla pacjentów na temat leczenia, żywienia w trakcie terapii i dietoprofilaktyki chorób nowotworowych  535
		Profesjonalne poradnictwo dietetyczne 536
		Fakty i mity żywieniowe 538
		Przegląd wybranych diet alternatywnych  560
Skorowidz  573
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(mobi)
Brak informacji
(epub)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

Choroba – ciało – dusza w literaturze i kulturze - 20 Wampiryzm — choroba — wynaturzenie we współczesnej literaturze rosyjskiej

Projekt konferencji, jak również prezentowany czytelnikom tom jest pierwszą tego typu publikacją w Polsce, która podejmowała zagadnienie językowych/tekstualnych/kulturowych praktyk choroby, analizowała kontekstualizacje ciała chorego w od...
28,00 zł

Internet, zdrowie i choroba - powiązania społeczne, kulturowe i edukacyjne, Kultura medialna i komunikacja społeczna, tom 2

Internet wpływa na to, jak doświadczamy zdrowia i choroby zarówno na poziomie informacyjnym, społecznym, ale też kulturowym. Odbieranie czy poznawanie zdrowia i choroby w Internecie to jednocześnie poszukiwanie informacji na ich temat oraz bycie...

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie ...

Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego

To pionierska na polskim rynku publikacja obalająca mity na temat ziołolecznictwa, która jest doskonałym przewodnikiem po terapiach uzupełniających oraz merytoryczną podstawą do leczenia objawów chorobowych, fitoterapii schorzeń o łagodny...

Psychospołeczne i środowiskowe konteksty zdrowia i choroby - 09 Maciej Łoś: Dolegliwości zdrowotne muzyków zawodowych — świadomość i doświadczenia uczniów szkoły muzycznej. Sprawozdanie z badań

Kwestie dotyczące zdrowia i choroby dawno przekroczyły już granice medycyny i stały się obiektem analiz pedagogicznych, psychologicznych, socjologicznych czy antropologicznych. Niniejsza monografia wieloautorska, mająca implikacje interdyscyplinarne, p...

Żywienie w chorobach nowotworowych

Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwor...
24,97 zł

Jak wyleczyć nieuleczalne choroby

Wiele osób szuka coraz bardziej rozpaczliwie sposobów, dzięki którym będą mogli wyleczyć się z poważnych chorób, często uważanych za nieuleczalne. Niestety bardzo często są zmuszeni trwać w chorobie lecząc się bezskutecznie ...
16,90 zł

Sześć na dziewięć, czyli choroba na świat

„Sześć na dziewięć, czyli choroba na świat” Stefana Szczygłowskiego to pozycja ignorująca tradycyjne podziały gatunkowe. Można ją odbierać zarówno jako prozę poetycką, jak i jako sprozaizowaną poezję, a to dzięki temu, że autor mist...

Fizjoterapia w chorobach wewnętrznych

Jest to pierwsza w Polsce publikacja zawierająca opis ogólnych zasad rehabilitacji pacjentów z patologią przewlekłą, w trakcie leczenia. Zabiegi rehabilitacyjne przedstawiono zatem nie jako kontynuację zakończonego już leczenia, ale jako ...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!