Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU
Black Week rabaty do 40%

Dietetyka. Kompendium(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: 1, 2020

  • Redakcja naukowa: Lucyna Ostrowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena detaliczna: 129,00 zł
77,40
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 51,60 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Dietetyka. Kompendium

Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Znaczenie żywienia we współczesnym świecie – Lucyna Ostrowska 1
2. Możliwości wykorzystania w dietetyce nutrigenetyki i nutrigenomiki – Edyta Adamska-Patruno 7
Wprowadzenie 7
Zależności między dietą a chorobami o podłożu genetycznym 8
Dietetyka spersonalizowana – nutrigenomika 9
Dietetyka spersonalizowana – nutrigenetyka 15
	Polimorfizmy genetyczne 15
	Nutrigenetyka a otyłość i wybrane zaburzenia metaboliczne 16
	Nutrigenetyka – indywidualna reakcja na interwencje dietetyczne 19
	Polimorfizmy genetyczne – efekt kumulacji 22
Podsumowanie 23
3. Współczesny wegetarianizm i weganizm – Hanna Stolińska 25
Epidemiologia, definicja, klasyfikacja 25
Charakterystyka diety – wegetariańska piramida żywienia 28
	Warzywa i owoce 29
	Produkty zbożowe 30
	Produkty białkowe 31
	Ziarna, orzechy, tłuszcze pochodzenia roślinnego 33
Składniki niedoborowe w diecie wegetariańskiej 34
	Kwasy omega-3 34
	Wapń 34
	Żelazo 35
	Cynk 36
Korzyści z diet wegetariańskich 38
	Choroby układu krążenia 38
	Nowotwory 39
	Zaburzenia gęstości mineralnej kości 40
	Niewydolność nerek 41
	Choroby zapalne, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) 42
	Inne choroby 42
Dieta wegetariańska w żywieniu dzieci 43
Dieta wegetariańska w okresie ciąży i karmienia 49
Sportowcy na diecie wegańskiej 51
Witamina D i B12 – konieczność suplementacji 53
Przykładowe dzienne menu diety wegetariańskiej 54
Przykładowe dzienne menu diety wegańskiej 57
4. Diety niekonwencjonalne – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 61
Diety o działaniu prozdrowotnym 62
	Dieta DASH 62
	Dieta śródziemnomorska 65
Diety o charakterze redukcyjnym (niskoenergetyczne) 68
	Dieta niskokaloryczna LCD 69
	Dieta bardzo niskokaloryczna VLCD 70
Diety przemysłowe 71
	Dieta Cambridge 71
Diety o zróżnicowanym rozkładzie ilościowym makroskładników pokarmowych 73
	Dieta Dukana 73
	Dieta Atkinsa 75
Diety niełączenia (rozdzielne) 76
	Dieta Montignaca 77
	Dieta Hay’a 83
Diety oparte na filozofii życiowej, stylu życia 85
	Dieta zgodna z grupą krwi 85
	Dieta Diamondów 93
	Dieta makrobiotyczna 94
Diety niefizjologiczne 97
	Dieta kopenhaska 97
Diety jednostronne 99
	Dieta ziemniaczana 99
	Dieta ryżowa (Kempnera) 100
Głodówka i diety oczyszczające 102
	Cykliczna jednodniowa głodówka 103
	42-godzinna głodówka 103
	Program 7-dniowy, 14-dniowy 104
5. Żywienie w sporcie – Joanna Smarkusz-Zarzecka, Lucyna Ostrowska 109
Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego. Maksymalny pobór tlenu. Wydolność fizyczna 109
Klasyfikacja wysiłków fizycznych 111
Obciążenia treningowe. Etapy treningu 113
Zmęczenie i superkompensacja 114
Wpływ wysiłku fizycznego na metabolizm substratów energetycznych 115
	Substraty wewnątrzmięśniowe 116
	Substraty krwiopochodne (substraty egzogenne) 117
Podstawy racjonalnego żywienia sportowców 118
	Zapotrzebowanie energetyczne 118
	Makroskładniki 121
	Odżywki dla sportowców 125
	Witaminy w diecie sportowców 127
	Składniki mineralne w diecie sportowców 130
Nawadnianie sportowców 131
6. Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej – Urszula Borkowska, Lucyna Ostrowska 137
Żywienie kobiet ciężarnych 137
	Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet ciężarnych 137
	Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 138
	Zapotrzebowanie na płyny 147
	Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety 148
	Racjonalne żywienie podczas ciąży 151
	Stosowanie używek podczas ciąży 152
	Postępowanie żywieniowe w nieprawidłowych przyrostach masy ciała 155
	Postępowanie żywieniowe w dolegliwościach okresu ciąży 157
	Żywienie kobiety ciężarnej w wybranych stanach chorobowych 158
Żywienie kobiet karmiących 167
	Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet karmiących 167
	Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 168
	Zapotrzebowanie na płyny 170
	Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety 170
	Diety eliminacyjne 172
7. Żywienie dziecka w alergii i nadwrażliwości pokarmowej – Izabela Roszko-Kirpsza, Magdalena Zakrzewska, Elżbieta Maciorkowska 175
Wstęp 175
Definicja alergii i nadwrażliwości pokarmowych 176
Obraz kliniczny alergii pokarmowej 179
	Objawy ze strony przewodu pokarmowego wywołane alergią na białka mleka krowiego (ABMK) 181
	Schorzenia przewodu pokarmowego prawdopodobnie związane z alergią na białka mleka krowiego (ABMK) 184
Zespół alergii jamy ustnej (Oral Allergy Syndrome – OAS) 184
	Zespół pyłkowo-pokarmowy 185
	Zespół wieprzowina-sierść kota (pork-cat syndrome) 186
	Zespół ptak-jajo (bird-egg syndrome) 186
	Zespół lateksowo-owocowy 186
Reakcja anafilaktyczna u niemowląt i dzieci z alergią na pokarm 187
Diagnostyka alergii na pokarmy 189
	Wywiad i badanie przedmiotowe 190
	Dzienniczek żywieniowy 193
	Punktowe testy skórne (PTS) 194
	Badanie alergenowoswoistych IgE w surowicy 194
	Diagnostyka komponentowa 195
	Atopowe testy płatkowe (athopy path test – APT) 199
	Badania endoskopowe z oceną histopatologiczną 199
	Próba prowokacji pokarmowej jako metoda diagnostyczna 199
Leczenie dietetyczne w alergii pokarmowej 200
	Zasady stosowania diety 200
	Czas trwania diety eliminacyjnej 206
	Leczenie żywieniowe dziecka z ABMK 207
Leczenie dietetyczne w nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej 213
	Dieta w nietolerancji histaminy 213
	Dieta w nadwrażliwości na salicylany 215
Rokowanie 219
8. Zaburzenia odżywiania się – perspektywa psychodietetyczna – Monika Bąk-Sosnowska, Jagoda Bester 221
Wstęp 221
Definicja i epidemiologia 222
Etiologia 222
Klasyfikacje medyczne 224
Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z ograniczaniem pożywienia 225
	Anoreksja psychiczna 225
	Pregoreksja 228
	Bigoreksja 229
	Ortoreksja 230
	Neofobia żywieniowa 232
Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów ograniczających pożywienie 233
Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z przejadaniem się 238
	Bulimia psychiczna 238
	Zaburzenie z napadami objadania się 241
	Zespół jedzenia nocnego 243
	Uzależnienie od pożywienia 244
Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów przejadających się 246
Podsumowanie 249
9. Żywienie pacjentów poddawanych chirurgicznemu leczeniu otyłości – Marta Jastrzębska-Mierzyńska, Lucyna Ostrowska 253
Definicja i epidemiologia otyłości 253
Kwalifikacja do chirurgicznego leczenia otyłości 254
Rodzaje operacji bariatrycznych 255
Przygotowanie żywieniowe pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej 256
	Ocena stanu zdrowia pacjenta i przygotowanie do zabiegu bariatrycznego 256
	Przygotowanie dietetyczne pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej 257
Zasady żywienia pacjentów po operacjach bariatrycznych 265
	Zasady rozszerzania diet po operacjach bariatrycznych 265
	Podstawowe zasady żywienia po operacjach bariatrycznych 272
	Wartość energetyczna i odżywcza diety po operacji bariatrycznej 273
Najczęstsze problemy pacjentów po zabiegach bariatrycznych 274
	Zła tolerancja niektórych pokarmów 279
Niedobory pokarmowe po zabiegach bariatrycznych. Suplementacja diety 281
Zasady żywienia kobiet ciężarnych, które zostały poddane chirurgicznemu leczeniu otyłości 285
10. Żywienie w chorobach nowotworowych – Katarzyna Witczak-Sawczuk, Lucyna Ostrowska 291
Wstęp 291
Epidemiologia 292
Żywienie pacjenta onkologicznego jako element terapii 293
	Cele żywienia w onkologii 293
Składowe porady żywieniowej dla pacjenta onkologicznego 293
	Wywiad oraz badania umożliwiające ocenę stanu odżywienia 294
	Określenie rodzaju zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego wywołanych m.in. stosowanym leczeniem lub wzrostem guza 298
	Określenie wskazań do leczenia żywieniowego oraz wybór drogi podania żywienia 303
	Określenie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny 304
	Przygotowanie i wdrożenie programu leczenia żywieniowego pacjenta 305
	Monitorowanie pacjenta 305
Trudności związane z żywieniem pacjenta z chorobą nowotworową 306
	Niedożywienie 306
	Zespół ponownego odżywienia 308
	Prekacheksja 309
	Kacheksja nowotworowa 310
	Przeżywienie 311
	Sarkopenia 312
Żywienie okołooperacyjne pacjentów onkologicznych na podstawie protokołu ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) 312
	Przygotowanie pacjenta do operacji 312
	Żywienie przed operacją 313
	Żywienie w okresie pooperacyjnym 313
Żywienie chorych onkologicznych w opiece paliatywnej 314
11. Leczenie żywieniowe oraz możliwości interwencji żywieniowej u chorego – Anna Małgorzata Jurczuk 317
Leczenie żywieniowe pacjentów 317
Doustne suplementy pokarmowe (ONS) 319
	Skład doustnych suplementów pokarmowych 320
	Doustne suplementy pokarmowe dostosowane do jednostki chorobowej 321
	Efektywność stosowania doustnych suplementów pokarmowych 322
Żywienie dojelitowe 322
	Drogi podaży żywienia dojelitowego 323
	Metody podaży żywienia dojelitowego 323
	Diety stosowane w żywieniu dojelitowym 324
	Powikłania żywienia dojelitowego 329
	Monitorowanie żywienia dojelitowego 333
	Rola dietetyka w żywieniu dojelitowym 334
Żywienie pozajelitowe 334
	Żywienie pozajelitowe drogą żył obwodowych 335
	Żywienie pozajelitowe drogą żył centralnych 335
	Systemy podaży żywienia pozajelitowego 335
	Planowanie żywienia pozajelitowego 336
	Zlecanie żywienia pozajelitowego 339
	Powikłania żywienia pozajelitowego 339
	Monitorowanie żywienia pozajelitowego 343
	Rola dietetyka w żywieniu pozajelitowym 343
Immunomodulujące leczenie żywieniowe 343
	Arginina 344
	Glutamina 344
	Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 345
	Sugerowany czas stosowania immunomodulującego leczenia żywieniowego 345
Leczenie żywieniowe w warunkach domowych 345
	Żywienie dojelitowe w warunkach domowych 346
	Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych 346
12. Żywienie osób w starszym wieku – Barbara Kiełczewska, Lucyna Ostrowska 349
Wprowadzenie 349
Czynniki determinujące sposób żywienia osób starszych 350
	Zmiany w obrębie przewodu pokarmowego 350
	Zmiany sensoryczne 352
	Czynniki społeczne 353
	Choroby i niepełnosprawność 353
	Zmiana składu ciała, otyłość i sarkopenia 354
	Niedożywienie 355
Ogólne zasady prawidłowego żywienia 356
Zapotrzebowanie na energię i wybrane składniki odżywcze 358
	Energia 358
	Składniki pokarmowe 359
	Woda 364
	Wybrane witaminy (ważne w diecie osoby w starszym wieku) 365
	Wybrane składniki mineralne w diecie osób w starszym wieku 370
13. Żywienie w chorobach psychicznych – Ewa Stefańska 379
Wprowadzenie 379
	Epidemiologia i czynniki ryzyka depresji 379
	Epidemiologia i czynniki ryzyka schizofrenii 380
	Rola dietetyka w opiece nad pacjentem chorym psychicznie 381
Zalecenia żywieniowe w depresji i schizofrenii 382
	Wartość energetyczna diety oraz zalecenia dotyczące podaży białka, tłuszczów i węglowodanów 383
	Produkty wykazujące działanie przeciwzapalne 384
	Zalecenia dotyczące doboru produktów i potraw 384
	Postępowanie dietetyczne w przypadku braku apetytu 386
	Postępowanie dietetyczne w przypadku redukcji masy ciała 387
Nutraceutyki w żywieniu osób chorych psychicznie 389
	Aminokwasy 390
	Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 392
	Witaminy 395
	Makro- i mikroelementy 401
	Pozostałe nutraceutyki 404
Surowce naturalne wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu zaburzeń psychicznych 405
Mikrobiota a stan psychiczny 406
Skorowidz 411
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Lucyna Ostrowska

Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska – jest kierownikiem Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, kierownikiem studiów podyplomomych z Diedetyki klinicznej oraz studiów podyplomowych z Psychodietetyki. Od 2009 roku  pełni funkcję kierownika programowego i koordynatora kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Od wielu lat prowadzi Ośrodek Leczenia Otyłosci i Chorób Dietozależnych w Białymstoku. Jest V-ce Prezesem Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Przewodniczącą Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości "TALIA", V-ce Przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej przy POLSPEN i  honorowym członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Pani Profesor Lucyna Ostrowska jest autorem ponad 300 publikacji z zakresu diagnostyki i leczenia otyłości, dietetyki klinicznej oraz probiotykoterapii, była uczestnikiem i/lub wykladowcą na licznych zjazdach, szkoleniach i warsztatach krajowych i zagranicznych. Od wielu lat organizuje różne warsztaty szkoleniowe dla lekarzy i dietetyków z zakresu leczenia otyłości oraz zagadnień związanych z dietetyką, stylem życia i probiotykoterapią.  Jej poprzednie podręczniki "English for dietetics" PZWL, 2016 oraz "Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce" PZWL, 2018 otrzymały nagrody dydaktyczne pierwszego stopnia JM Rektora UMB.

Parazytologia medyczna. Kompendium

Parazytologia medyczna stanowi kompendium wiedzy z parazytologii ogólnej i medycznej. Czytelny układ, jasne, klarowne przedstawienie wiedzy, liczne ryciny i schematy to ogromny atut tej publikacji. W książce omówiono: - zagadnienia związa...
85,00 zł

Kompendium wiedzy o nadzorze i kontroli nad przedsiębiorstwem (wyd. II)

Potrzeba sprawowania nadzoru nad przedsiębiorstwem wynika z konfliktu interesów między uczestnikami struktury korporacyjnej, mającego swoje ko­rzenie w oddzieleniu własności spółki od zarządzania nią. Odpowiednio skonstruowany system ...
26,40 zł

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Część 1

W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i...
19,95 zł

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III

Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich trak...
3,99 zł

Historia odkryć pierwiastków chemicznych - 06 Zakończenie; Krótkie kompendium historii odkryć pierwiastków chemicznych; Bibliografia

W pracy przedstawiono w sposób przystępny historie odkryć pierwiastków chemicznych szeregując je nie według miejsc zajmowanych w układzie okresowym, a w oparciu o okres czasu, w którym zostały zidentyfikowane. Cezura czasowa nie je...

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zag...
29,00 zł

Kompendium wiedzy na temat pozwolenia zintegrowanego

Pozwolenie zintegrowane, jak sama nazwa wskazuje,łączy w jedną całość wszystkie typy oddziaływań i zastępuje cząstkowe decyzje z zakresu ochrony środowiska. W jaki sposób możesz je pozyskać? O tym przeczytasz w ebooku.

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób ...
75,00 zł

Prawo gospodarcze. Kompendium. Wydanie 8

Skrypt "Prawo gospodarcze. Kompendium" omawia podstawowe instytucje prawa gospodarczego z uwzględnieniem najnowszych zmian legislacyjnych. Znajdują się w nim zagadnienia dotyczące m.in.: nowych zasad prowadzenia działalności gospodarczej, prz...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!