Dietetyka. Kompendium
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
- Kategorie:
- Redakcja: Lucyna Ostrowska
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6183-3
- ISBN druku: 978-83-200-6150-5
- Liczba stron: 436
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Znaczenie żywienia we współczesnym świecie – Lucyna Ostrowska 1 2. Możliwości wykorzystania w dietetyce nutrigenetyki i nutrigenomiki – Edyta Adamska-Patruno 7 Wprowadzenie 7 Zależności między dietą a chorobami o podłożu genetycznym 8 Dietetyka spersonalizowana – nutrigenomika 9 Dietetyka spersonalizowana – nutrigenetyka 15 Polimorfizmy genetyczne 15 Nutrigenetyka a otyłość i wybrane zaburzenia metaboliczne 16 Nutrigenetyka – indywidualna reakcja na interwencje dietetyczne 19 Polimorfizmy genetyczne – efekt kumulacji 22 Podsumowanie 23 3. Współczesny wegetarianizm i weganizm – Hanna Stolińska 25 Epidemiologia, definicja, klasyfikacja 25 Charakterystyka diety – wegetariańska piramida żywienia 28 Warzywa i owoce 29 Produkty zbożowe 30 Produkty białkowe 31 Ziarna, orzechy, tłuszcze pochodzenia roślinnego 33 Składniki niedoborowe w diecie wegetariańskiej 34 Kwasy omega-3 34 Wapń 34 Żelazo 35 Cynk 36 Korzyści z diet wegetariańskich 38 Choroby układu krążenia 38 Nowotwory 39 Zaburzenia gęstości mineralnej kości 40 Niewydolność nerek 41 Choroby zapalne, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) 42 Inne choroby 42 Dieta wegetariańska w żywieniu dzieci 43 Dieta wegetariańska w okresie ciąży i karmienia 49 Sportowcy na diecie wegańskiej 51 Witamina D i B12 – konieczność suplementacji 53 Przykładowe dzienne menu diety wegetariańskiej 54 Przykładowe dzienne menu diety wegańskiej 57 4. Diety niekonwencjonalne – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 61 Diety o działaniu prozdrowotnym 62 Dieta DASH 62 Dieta śródziemnomorska 65 Diety o charakterze redukcyjnym (niskoenergetyczne) 68 Dieta niskokaloryczna LCD 69 Dieta bardzo niskokaloryczna VLCD 70 Diety przemysłowe 71 Dieta Cambridge 71 Diety o zróżnicowanym rozkładzie ilościowym makroskładników pokarmowych 73 Dieta Dukana 73 Dieta Atkinsa 75 Diety niełączenia (rozdzielne) 76 Dieta Montignaca 77 Dieta Hay’a 83 Diety oparte na filozofii życiowej, stylu życia 85 Dieta zgodna z grupą krwi 85 Dieta Diamondów 93 Dieta makrobiotyczna 94 Diety niefizjologiczne 97 Dieta kopenhaska 97 Diety jednostronne 99 Dieta ziemniaczana 99 Dieta ryżowa (Kempnera) 100 Głodówka i diety oczyszczające 102 Cykliczna jednodniowa głodówka 103 42-godzinna głodówka 103 Program 7-dniowy, 14-dniowy 104 5. Żywienie w sporcie – Joanna Smarkusz-Zarzecka, Lucyna Ostrowska 109 Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego. Maksymalny pobór tlenu. Wydolność fizyczna 109 Klasyfikacja wysiłków fizycznych 111 Obciążenia treningowe. Etapy treningu 113 Zmęczenie i superkompensacja 114 Wpływ wysiłku fizycznego na metabolizm substratów energetycznych 115 Substraty wewnątrzmięśniowe 116 Substraty krwiopochodne (substraty egzogenne) 117 Podstawy racjonalnego żywienia sportowców 118 Zapotrzebowanie energetyczne 118 Makroskładniki 121 Odżywki dla sportowców 125 Witaminy w diecie sportowców 127 Składniki mineralne w diecie sportowców 130 Nawadnianie sportowców 131 6. Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej – Urszula Borkowska, Lucyna Ostrowska 137 Żywienie kobiet ciężarnych 137 Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet ciężarnych 137 Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 138 Zapotrzebowanie na płyny 147 Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety 148 Racjonalne żywienie podczas ciąży 151 Stosowanie używek podczas ciąży 152 Postępowanie żywieniowe w nieprawidłowych przyrostach masy ciała 155 Postępowanie żywieniowe w dolegliwościach okresu ciąży 157 Żywienie kobiety ciężarnej w wybranych stanach chorobowych 158 Żywienie kobiet karmiących 167 Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet karmiących 167 Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 168 Zapotrzebowanie na płyny 170 Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety 170 Diety eliminacyjne 172 7. Żywienie dziecka w alergii i nadwrażliwości pokarmowej – Izabela Roszko-Kirpsza, Magdalena Zakrzewska, Elżbieta Maciorkowska 175 Wstęp 175 Definicja alergii i nadwrażliwości pokarmowych 176 Obraz kliniczny alergii pokarmowej 179 Objawy ze strony przewodu pokarmowego wywołane alergią na białka mleka krowiego (ABMK) 181 Schorzenia przewodu pokarmowego prawdopodobnie związane z alergią na białka mleka krowiego (ABMK) 184 Zespół alergii jamy ustnej (Oral Allergy Syndrome – OAS) 184 Zespół pyłkowo-pokarmowy 185 Zespół wieprzowina-sierść kota (pork-cat syndrome) 186 Zespół ptak-jajo (bird-egg syndrome) 186 Zespół lateksowo-owocowy 186 Reakcja anafilaktyczna u niemowląt i dzieci z alergią na pokarm 187 Diagnostyka alergii na pokarmy 189 Wywiad i badanie przedmiotowe 190 Dzienniczek żywieniowy 193 Punktowe testy skórne (PTS) 194 Badanie alergenowoswoistych IgE w surowicy 194 Diagnostyka komponentowa 195 Atopowe testy płatkowe (athopy path test – APT) 199 Badania endoskopowe z oceną histopatologiczną 199 Próba prowokacji pokarmowej jako metoda diagnostyczna 199 Leczenie dietetyczne w alergii pokarmowej 200 Zasady stosowania diety 200 Czas trwania diety eliminacyjnej 206 Leczenie żywieniowe dziecka z ABMK 207 Leczenie dietetyczne w nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej 213 Dieta w nietolerancji histaminy 213 Dieta w nadwrażliwości na salicylany 215 Rokowanie 219 8. Zaburzenia odżywiania się – perspektywa psychodietetyczna – Monika Bąk-Sosnowska, Jagoda Bester 221 Wstęp 221 Definicja i epidemiologia 222 Etiologia 222 Klasyfikacje medyczne 224 Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z ograniczaniem pożywienia 225 Anoreksja psychiczna 225 Pregoreksja 228 Bigoreksja 229 Ortoreksja 230 Neofobia żywieniowa 232 Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów ograniczających pożywienie 233 Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z przejadaniem się 238 Bulimia psychiczna 238 Zaburzenie z napadami objadania się 241 Zespół jedzenia nocnego 243 Uzależnienie od pożywienia 244 Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów przejadających się 246 Podsumowanie 249 9. Żywienie pacjentów poddawanych chirurgicznemu leczeniu otyłości – Marta Jastrzębska-Mierzyńska, Lucyna Ostrowska 253 Definicja i epidemiologia otyłości 253 Kwalifikacja do chirurgicznego leczenia otyłości 254 Rodzaje operacji bariatrycznych 255 Przygotowanie żywieniowe pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej 256 Ocena stanu zdrowia pacjenta i przygotowanie do zabiegu bariatrycznego 256 Przygotowanie dietetyczne pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej 257 Zasady żywienia pacjentów po operacjach bariatrycznych 265 Zasady rozszerzania diet po operacjach bariatrycznych 265 Podstawowe zasady żywienia po operacjach bariatrycznych 272 Wartość energetyczna i odżywcza diety po operacji bariatrycznej 273 Najczęstsze problemy pacjentów po zabiegach bariatrycznych 274 Zła tolerancja niektórych pokarmów 279 Niedobory pokarmowe po zabiegach bariatrycznych. Suplementacja diety 281 Zasady żywienia kobiet ciężarnych, które zostały poddane chirurgicznemu leczeniu otyłości 285 10. Żywienie w chorobach nowotworowych – Katarzyna Witczak-Sawczuk, Lucyna Ostrowska 291 Wstęp 291 Epidemiologia 292 Żywienie pacjenta onkologicznego jako element terapii 293 Cele żywienia w onkologii 293 Składowe porady żywieniowej dla pacjenta onkologicznego 293 Wywiad oraz badania umożliwiające ocenę stanu odżywienia 294 Określenie rodzaju zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego wywołanych m.in. stosowanym leczeniem lub wzrostem guza 298 Określenie wskazań do leczenia żywieniowego oraz wybór drogi podania żywienia 303 Określenie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny 304 Przygotowanie i wdrożenie programu leczenia żywieniowego pacjenta 305 Monitorowanie pacjenta 305 Trudności związane z żywieniem pacjenta z chorobą nowotworową 306 Niedożywienie 306 Zespół ponownego odżywienia 308 Prekacheksja 309 Kacheksja nowotworowa 310 Przeżywienie 311 Sarkopenia 312 Żywienie okołooperacyjne pacjentów onkologicznych na podstawie protokołu ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) 312 Przygotowanie pacjenta do operacji 312 Żywienie przed operacją 313 Żywienie w okresie pooperacyjnym 313 Żywienie chorych onkologicznych w opiece paliatywnej 314 11. Leczenie żywieniowe oraz możliwości interwencji żywieniowej u chorego – Anna Małgorzata Jurczuk 317 Leczenie żywieniowe pacjentów 317 Doustne suplementy pokarmowe (ONS) 319 Skład doustnych suplementów pokarmowych 320 Doustne suplementy pokarmowe dostosowane do jednostki chorobowej 321 Efektywność stosowania doustnych suplementów pokarmowych 322 Żywienie dojelitowe 322 Drogi podaży żywienia dojelitowego 323 Metody podaży żywienia dojelitowego 323 Diety stosowane w żywieniu dojelitowym 324 Powikłania żywienia dojelitowego 329 Monitorowanie żywienia dojelitowego 333 Rola dietetyka w żywieniu dojelitowym 334 Żywienie pozajelitowe 334 Żywienie pozajelitowe drogą żył obwodowych 335 Żywienie pozajelitowe drogą żył centralnych 335 Systemy podaży żywienia pozajelitowego 335 Planowanie żywienia pozajelitowego 336 Zlecanie żywienia pozajelitowego 339 Powikłania żywienia pozajelitowego 339 Monitorowanie żywienia pozajelitowego 343 Rola dietetyka w żywieniu pozajelitowym 343 Immunomodulujące leczenie żywieniowe 343 Arginina 344 Glutamina 344 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 345 Sugerowany czas stosowania immunomodulującego leczenia żywieniowego 345 Leczenie żywieniowe w warunkach domowych 345 Żywienie dojelitowe w warunkach domowych 346 Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych 346 12. Żywienie osób w starszym wieku – Barbara Kiełczewska, Lucyna Ostrowska 349 Wprowadzenie 349 Czynniki determinujące sposób żywienia osób starszych 350 Zmiany w obrębie przewodu pokarmowego 350 Zmiany sensoryczne 352 Czynniki społeczne 353 Choroby i niepełnosprawność 353 Zmiana składu ciała, otyłość i sarkopenia 354 Niedożywienie 355 Ogólne zasady prawidłowego żywienia 356 Zapotrzebowanie na energię i wybrane składniki odżywcze 358 Energia 358 Składniki pokarmowe 359 Woda 364 Wybrane witaminy (ważne w diecie osoby w starszym wieku) 365 Wybrane składniki mineralne w diecie osób w starszym wieku 370 13. Żywienie w chorobach psychicznych – Ewa Stefańska 379 Wprowadzenie 379 Epidemiologia i czynniki ryzyka depresji 379 Epidemiologia i czynniki ryzyka schizofrenii 380 Rola dietetyka w opiece nad pacjentem chorym psychicznie 381 Zalecenia żywieniowe w depresji i schizofrenii 382 Wartość energetyczna diety oraz zalecenia dotyczące podaży białka, tłuszczów i węglowodanów 383 Produkty wykazujące działanie przeciwzapalne 384 Zalecenia dotyczące doboru produktów i potraw 384 Postępowanie dietetyczne w przypadku braku apetytu 386 Postępowanie dietetyczne w przypadku redukcji masy ciała 387 Nutraceutyki w żywieniu osób chorych psychicznie 389 Aminokwasy 390 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 392 Witaminy 395 Makro- i mikroelementy 401 Pozostałe nutraceutyki 404 Surowce naturalne wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu zaburzeń psychicznych 405 Mikrobiota a stan psychiczny 406 Skorowidz 411