Żywienie w chorobach nowotworowych
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
- Kategorie:
- Redakcja: Andrzej W. Szawłowski, Jacek Sobocki, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Maciej Słodkowski, Piotr Paluszkiewicz
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6075-1
- ISBN druku: 978-83-200-5887-1
- Liczba stron: 1064
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
I. Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów 1 Część ogólna 1 1. Kompleksowe podejście do problematyki żywienia w onkologii Andrzej W. Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska 3 2. Żywienie jako niezbędny czynnik życia – podstawy fizjologii Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska 7 3. Metabolizm w zaburzeniach odżywiania Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Joanna Gromadzka-Ostrowska 87 4. Narzędzia pomocne w programowaniu żywieniowym J.acek Wilczak 103 5 Wpływ żywienia na powstanie i rozwój nowotworów Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 133 6. Otyłość jako czynnik ryzyka powstawania nowotworów i sposoby jej leczenia Wiesław Tarnowski, Paweł Jaworski 279 7. Zasady profilaktyki w onkologii związane z odżywianiem Joanna A. Didkowska 295 8. Zasady prawidłowego żywienia Dariusz Włodarek 313 9. Żywienie a zdrowie psychiczne – między psychoonkologią a psychodietetyką Anna Kieszkowska-Grudny 323 I. Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów 337 Część szczegółowa 337 10. Składniki odżywcze jako czynniki protekcyjne w powstawaniu nowotworów Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska 337 11. Główne wyzwania w żywieniowej profilaktyce nowotworów Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak 419 12. Sposób żywienia jako czynnik etiologiczny i profilaktyczny w zachorowaniu na nowotwory Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak 467 II. Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów 545 Część ogólna 545 13. Historia leczenia żywieniowego na świecie i w Polsce Bruno Szczygieł 545 14. Niedożywienie szpitalne Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 575 15. Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii Andrzej W. Szawłowski 589 16. Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy: aktualny stan wiedzy Piotr Paluszkiewicz 595 17. Ocena stanu odżywienia u chorych onkologicznych Przemysław Matras 609 18. Konsekwencje żywieniowe nowotworów złośliwych Andrzej W. Szawłowski 627 19. Konsekwencje żywieniowe leczenia onkologicznego Andrzej W. Szawłowski 637 20. Zjawisko anoreksji u chorych na nowotwory Jarosław Szefel, Sylwia Małgorzewicz 673 21. Niedożywienie w chorobach nowotworowych Marek Kunecki 691 22. Aspekty psychologiczne niedożywienia u chorych na nowotwory Mariola Kosowicz, Magdalena Hajduczek-Zgażańska, Urszula Ziętalewicz, Marta Kulpa 709 II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów 723 Część szczegółowa 723 23. Zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory Andrzej W. Szawłowski 723 24. Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u chorych na nowotwory Aneta Jachnis, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski 731 25. Kalorymetria pośrednia, podstawy teoretyczne i zastosowanie kliniczne Anna Ukleja, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski, Bruno Szczygieł 745 26. Sposoby terapii żywieniowej u chorych na nowotwory: żywienie drogą przewodu pokarmowego, żywienie pozajelitowe Włodzimierz Cebulski, Maciej Słodkowski 757 27. Domowe żywienie dojelitowe u chorych onkologicznie Anna Zmarzły 769 28. Opieka nad chorym ze stomią odżywczą Krystyna Majewska, Karolina Dąbrowska 779 29. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych Tomasz Banasiewicz 785 30. Odżywianie wspomagające odporność w onkologii Piotr Paluszkiewicz 793 31. Wskazania do leczenia żywieniowego w onkologii Andrzej W. Szawłowski 799 32. Rola i miejsce terapii żywieniowej u chorych w paliatywnej fazie choroby nowotworowej Anna Zmarzły, Tomasz Dzierżanowski, Jacek Sobocki 827 33. Zasady leczenia powikłanych ran pooperacyjnych u chorych na nowotwory Tomasz Banasiewicz, Adam Bobkiewicz, Jarosław Cwaliński, Piotr Klimczak 841 34. Leczenie żywieniowe w przetokach przewodu pokarmowego Maciej Słodkowski, Włodzimierz Cebulski 867 35. Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym Karolina Dąbrowska, Jacek Sobocki 879 36. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka 885 37. Ocena skuteczności leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory Marcin Folwarski, Jacek Sobocki 905 38. Powikłania leczenia żywieniowego: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie Marek Kunecki 913 39. Zespół żywieniowy, sprzęt i wyposażenie, dokumentacja żywieniowa Krystyna Majewska 953 40. Specyfika żywienia pozajelitowego i dojelitowego w onkologii dziecięcej Janusz Książyk 957 41. Specyfika odżywiania chorych geriatrycznych w onkologii Zyta B. Wojszel 969 42. Wpływ żywienia na jakość życia u chorych onkologicznych Wiesław Janusz Kruszewski 981 43. Zalecenia dotyczące żywienia w trakcie leczenia choroby nowotworowej Ewa Lange, Jacek Wilczak 991 44. Aspekty prawne związane z leczeniem żywieniowym Paweł Ratajczyk 1039 Skorowidz 1045