Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją
Logistyka zyskuje coraz większe znaczenie we współczesnej gospodarce. W Polsce, podobnie jak w innych krajach, przedsiębiorstwa i instytucje potrzebują fachowców w tej dziedzinie. Celem książki jest dostarczenie aktualnych informacji z zakresu logistyki osobom studiującym i dokształcającym się. Autorzy starali się przekazać skomplikowaną wiedzę z zakresu logistyki w sposób możliwie najprostszy, charakteryzując najważniejsze obszary współczesnej logistyki.
Szczegółowo omówili między innymi: współczesne kierunki rozwoju transportu, wpływ konteneryzacji i outsourcingu na sprawność usług transportowych, zasady zarządzania zapasami i wybrane modele sterowania poziomem zapasów, zadania magazynów we współczesnych sieciach logistycznych, rolę dystrybucji w prawidłowym funkcjonowaniu logistyki, wykorzystanie w logistyce automatycznej identyfikacji (systemy oparte na kodach kreskowych), klasyfikację i znaczenie przepływu informacji w organizacjach, charakterystykę jednostek niebiznesowych funkcjonujących w Polsce, znaczenie i sposoby przekazywania informacji w sądach, wpływ infrastruktury transportu zewnętrznego na rozwój miast i regionów.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-264-2218-8
- ISBN druku: 978-83-264-1428-2
- EAN: 9788326422188
- Liczba stron: 248
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
O autorach 7 Przedmowa do wydania trzeciego 9 Część I. Wybrane problemy zarządzania produkcją 13 1. Proces produkcyjny 15 Rola procesu produkcyjnego w działalności przedsiębiorstwa 15 Wybrane klasyfikacje procesów produkcyjnych 17 2. Struktury produkcyjne jednostek wytwórczych 25 3. Organizacja produkcji 30 Ujecie klasyczne i charakterystyki skali ilościowej produkcji 30 Typy produkcji wyróżniane na podstawie cech organizacyjnych 35 Elastyczność produkcji 39 4. Cykl produkcyjny 43 Pojecie i ekonomiczne znaczenie cyklu produkcyjnego 43 Systemy organizacji przepływu przedmiotu pracy 45 Krzywa narastania kosztów 50 5. Przygotowanie produkcji 53 Czynności składające się na przygotowanie produkcji 53 Rozpoznanie zapotrzebowania, przygotowanie zbytu i serwisu 55 Przygotowanie konstrukcyjne 57 Przygotowanie technologiczne 59 Przygotowanie organizacyjne 61 Komputerowe wspomaganie przygotowania produkcji 64 Wdrożenie 67 Sekwencyjny i równoległy przebieg procesu przygotowania produkcji 70 Koszty przygotowania produkcji i ich obniżanie 72 6. Jakość produkcji 77 Jakość produkcji przemysłowej i jej ocena 77 Jakość wzoru (typu) 78 Jakość wykonania 79 Trudności w wykorzystaniu walorów wyrobu 80 Nakłady użytkownika a postrzeganie przez niego jakości 82 Związek ekologiczności wyrobu z oceną jego jakości 83 Organizacja kontroli jakości 85 Systemy zapewnienia jakości 88 Granice opłacalności podnoszenia poziomu jakości 91 7. Gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną 93 Gospodarka materiałowa 93 Gospodarka parkiem maszynowym 119 Gospodarka narzędziowa 129 8. Wybrane aspekty kosztowe decyzji w obszarze produkcji 141 Koszt a decyzje o wielkości i asortymencie produkcji 141 Rachunek zwrotu kosztów a decyzja o uruchomieniu produkcji 145 9. Planowanie przebiegu produkcji i sterowanie nim 150 Decyzje planistyczne w zarządzaniu produkcją 150 Planowanie krótkookresowe w produkcji ustabilizowanej 151 Systemy uruchamiania partii w produkcji przemiennej 154 Planowanie krótkookresowe w produkcji jednostkowej i krótkoseryjnej 157 Operatywne sterowanie przepływem produkcji przez stanowiska 161 Część II. Przykłady i zadania 167 Bibliografia 241 Indeks 243