Podstawy nauki mikroekonomii
W podręczniku zaprezentowano podejście funkcjonalne do poznania procesów mikroekonomicznych. Procesy te rozważa się przez pryzmat łączących je zależności o charakterze funkcjonalnym. Stan równowagi zapewnia optymalne wykorzystanie zasobów ekonomicznych. Ujęcie funkcjonalne eksponuje, oprócz wyżej wymienionych pojęć (równowagi, optymalizacji), także takie pojęcia, jak wybór, ograniczenia, użyteczność, substytucja, wokół których są zorganizowane rozważania w niniejszej książce. Podręcznik dostarcza ogólnej orientacji co do teoretycznych podstaw nauki mikroekonomii, zapoznaje z osobliwościami myślenia ekonomicznego, zachowuje równowagę między nadmiernym upraszczaniem i zbytnim komplikowaniem materiału.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7246-510-8
- ISBN druku: 978-83-7246-510-8
- Liczba stron: 197
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
WSTĘP 9 Rozdział I WPROWADZENIE DO PODSTAWOWYCH POJĘĆ 11 1. Przedmiot i zakres badań ekonomii 11 1.1. Rozwój poglądów na przedmiot badań ekonomii 11 1.2. Definicja przedmiotu ekonomii 16 1.3. Zakres badania ekonomii 17 1.4. Ekonomia pozytywna i normatywna 18 1.5. Mikroekonomia i makroekonomia 19 1.6. Ekonomia a inne nauki 20 2. Wybór ekonomiczny i problem racjonalnego gospodarowania 24 2.1. Istota procesu gospodarowania 24 2.2. Klasyfikacja potrzeb ludzkich 27 2.3. Rola paradygmatu racjonalności w ekonomii 30 2.4. Wybór ekonomiczny i rachunek ekonomiczny 34 2.5. Jednostkowy i systemowy wymiar racjonalności 36 3. Problem możliwości produkcyjnych na tle ograniczonych rozmiarów zasobów ekonomicznych 38 3.1. Rodzaje czynników produkcji i problem rzadkości 39 3.2. Warunki racjonalnego użytkowania ograniczonych zasobów ekonomicznych 40 3.3. Zagadnienie kosztu alternatywnego 42 3.4. Granica możliwości produkcyjnych 44 3.5. Alokacyjna funkcja wolnych rynków 48 4. Myślenie ekonomiczne 50 4.1. Narzędzia analizy ekonomicznej 50 4.2. Etapy analizy ekonomicznej 52 4.3. Schemat powstawania wiedzy ekonomicznej 54 4.4. Mierzenie zmian wielkości ekonomicznych 56 Rozdział II FUNKCJONOWANIE RYNKU 58 1. Popyt, podaż i rynek 58 1.1. Pojęcie, klasyfikacja i rodzaje rynku 58 1.2. Pojęcie popytu i krzywa popytu 61 1.3. Pojęcie podaży i krzywa podaży 63 1.4. Funkcje cen 66 1.5. Wolny rynek i kontrola cen 68 2. Elastyczność popytu i podaży 70 2.1. Czynniki kształtujące popyt 70 2.2. Reakcje popytu na zmiany cen 75 2.3. Dochodowa elastyczność popytu 78 2.4. Cenowa elastyczność podaży 82 3. Teoria wyboru konsumenta 85 3.1. Linia ograniczenia budżetowego konsumenta 86 3.2. Systematyzacja gustów konsumenta 88 3.3. Krzywe obojętności i mapa obojętności 91 3.4. Maksymalizacja użyteczności a wybór konsumenta 93 3.5. Dostosowanie do zmian dochodu 94 4. Decyzje producenta na rynku i koszty 101 4.1. Określenie przedsiębiorstwa 101 4.2. Funkcja produkcji, technika i technologia produkcji 103 4.3. Rachunki przedsiębiorstwa: utarg, koszty, zysk 105 4.4. Decyzje produkcyjne przedsiębiorstwa a koszty 111 4.5. Korzyści skali produkcji 113 Rozdział III STRUKTURY RYNKU 117 1. Konkurencja doskonała i czysty monopol 117 1.1. Pojęcie struktury rynku 117 1.2. Charakterystyka rynku konkurencji doskonałej 118 1.3. Decyzje przedsiębiorstwa w doskonałej konkurencji w krótkim i długim okresie 120 1.4. Czysty monopol jako skrajna struktura rynku 125 1.5. Równowaga w monopolu 128 1.6. Zróżnicowanie cenowe w monopolu 130 1.7. Ustawodawstwo antymonopolowe w USA 131 2. Formy konkurencji niedoskonałej: konkurencja monopolistyczna i oligopolistyczna 132 2.1. Charakterystyka konkurencji monopolistycznej 133 2.2. Konkurencja oligopolistyczna założenia i właściwości 138 2.3. Model złamanej krzywej popytu 139 2.4. Teoria gier i równowaga Nasha 142 Rozdział IV RYNKI CZYNNIKÓW WYTWÓRCZYCH 145 1. Rynek pracy i płace 145 1.1. Popyt przedsiębiorstwa na pracę 146 1.2. Podaż pracy i jej specyfika 147 1.3. Równowaga na rynku pracy 150 1.4. Efekt dochodowy i substytucyjny wzrostu płac 152 1.5. Pojęcie stawki płac i czynniki różnicowania płac 153 1.6. Dyskryminacja na rynku pracy i jej przejawy 155 1.7. Zagadnienie płacy minimalnej 156 2. Kapitał i ziemia jako czynniki produkcji 158 2.1. Ceny czynników produkcji 158 2.2. Popyt na czynniki produkcji 158 2.3. Kapitał fizyczny i kapitał finansowy 162 2.4. Stopy procentowe, rodzaje i funkcje 163 2.5. Ziemia i renta gruntowa 168 2.6. Rynki ziemi o różnych zastosowaniach. Cena ziemi 171 Rozdział V PODEJMOWANIE DECYZJI W WARUNKACH NIEPEWNOŚCI 174 1. Ryzyko i informacja 174 1.1. Charakterystyka niepewności oraz ryzyka 174 1.2. Postawy wobec ryzyka 175 1.3. Łączenie i dzielenie ryzyka 176 1.4. Zmienność preferencji wobec ryzyka 178 1.5. Zysk oczekiwany a ryzykowność 182 2. Gospodarka oparta na informacji 183 2.1. Cechy produktów informacyjnych 184 2.2. Struktura kosztów e-produktów 186 2.3. Różnicowanie jakości. Zagadnienie sprzedaży łącznej 187 2.4. Efekty zewnętrzne sieci 188 BIBLIOGRAFIA 192 SPIS DIAGRAMÓW 195 SPIS RYSUNKÓW 195 SPIS TABEL 197