Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem
Praca opisuje istotę i znaczenie terroryzmu żywnościowego oraz zjawiska obrony żywności na tle zagadnień związanych z jakością, w tym z bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań są rozwiązania o charakterze systemowym, jakie mogą wspierać organizacje należące do łańcucha żywnościowego, pragnące spełnić postulat rynkowy i społeczny w zakresie obrony żywności przed sabotażami. Autorka za cel obrała opracowanie i zaprezentowanie możliwych do wprowadzenia wersji systemów zarządzania obroną żywności, jak również modelu samooceny dojrzałości tych systemów, pozwalającej organizacji na bieżące, samodzielne monitorowanie stanu obrony w tym zakresie i jej doskonalenie.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7865-367-7
- ISBN druku: 978-83-7865-367-7
- Liczba stron: 356
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 7 Rozdział 1. Problematyka jakości i bezpieczeństwa żywności 11 1.1. Pojęcie żywności i istota jej jakości 12 1.2. Bezpieczeństwo żywności 20 1.2.1. Ogólna istota bezpieczeństwa 20 1.2.2. Definicja i istota bezpieczeństwa żywności 23 1.2.3. Uwarunkowania formalno-prawne bezpieczeństwa żywności 29 1.3. Zagrożenia bezpieczeństwa żywności i ich konsekwencje 37 1.3.1. Definicje i rodzaje zagrożeń 37 1.3.2. Zagrożenia w żywności i ich przyczyny 39 1.3.3. Konsekwencje zagrożeń w żywności i zjawisko new emerging risks 45 1.4. Kultura bezpieczeństwa żywności 50 1.4.1. Kultura bezpieczeństwa w świetle pojęcia kultury organizacyjnej 50 1.4.2. Definicja, elementy i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności 55 Rozdział 2. Terroryzm żywnościowy 67 2.1. Pojęcie i zjawisko terroryzmu 68 2.2. Pojęcie i istota terroryzmu żywnościowego 81 2.2.1. Podstawowe definicje i działania związane z terroryzmem żywnościowym 81 2.2.2. Czynniki skażające i ich dotkliwość 85 2.2.3. Zakres i źródła terroryzmu żywnościowego 88 2.3. Typologia i cechy terroryzmu żywnościowego 90 2.3.1. Odmiany terroryzmu żywnościowego 90 2.3.2. Cechy charakteryzujące terroryzm żywnościowy 95 2.4. Wybrane przypadki terroryzmu żywnościowego i ich skutki 97 Rozdział 3. Mechanizmy ochronne, wytyczne i standardy na rzecz obrony żywności 111 3.1. Obrona żywności i jej planowanie 111 3.1.1. Pojęcie obrony żywności 111 3.1.2. Plan obrony żywności i jego realizacja 114 3.2. Obrona produktu spożywczego w żywnościowym łańcuchu dostaw 125 3.2.1. Istota żywnościowego łańcucha dostaw 125 3.2.2. Programy służące bezpieczeństwu żywnościowego łańcucha dostaw 128 3.2.3. Normy i standardy dotyczące zarządzania ciągłością działania 137 3.3. Wytyczne WHO oraz programy FDA i USDA 140 3.3.1. Podstawowe założenia wytycznych WHO 140 3.3.2. Obrona żywności w programach FDA i USDA 148 3.4. Europejskie mechanizmy wczesnego ostrzegania 161 3.5. Specyfikacja PAS 96 i standardy zatwierdzone przez GFSI 167 3.5.1. Zalecenia specyfikacji PAS 96 167 3.5.2. Obrona żywności w świetle standardów rekomendowanych przez GFSI 178 Rozdział 4. Koncepcja systemu zarządzania obroną żywności 189 4.1. Pojęcie i istota systemu zarządzania 190 4.1.1. System zarządzania w ujęciu definicyjnym 190 4.1.2. Podstawowe założenia i rozwiązania dotyczące systemu zarządzania 198 4.2. Samoocena jako mechanizm ewaluacji i doskonalenia systemu zarządzania 206 4.3. Pojęcie i struktura systemu zarządzania obroną żywności 215 4.3.1. Definicja i główne założenia systemu zarządzania obroną żywności 215 4.3.2. Wersja I systemu zarządzania obroną żywności 217 4.3.3. Wersja II systemu zarządzania obroną żywności 226 4.3.4. Wersja III systemu zarządzania obroną żywności 232 4.4. Model samooceny dojrzałości systemu zarządzania obroną żywności 238 4.5. Empiryczna weryfikacja modelu i jej wyniki 247 4.5.1. Założenia badawcze i ogólna charakterystyka organizacji uczestniczących w badaniu 247 4.5.2. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie A 251 4.5.3. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie B 260 4.5.4. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie C 268 4.5.5. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie D 276 4.5.6. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie E 281 4.5.7. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie F 290 Podsumowanie i wnioski 299 Wykaz najważniejszych skrótów 309 Załączniki 313 Bibliografia 325 Źródła zwarte i czasopisma 325 Netografia 343 Akty prawne, normy 348 Spis rysunków 351 Spis tabel 353