Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka.
Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych.
Zaburzenia mikrobioty jelitowej wymagają terapii żywieniowej, która w sposób znaczący harmonijnie uzupełnia leczenie pacjenta.
Książka przeznaczona dla lekarzy praktyków, dietetyków, studentów medycyny, dietetyki i farmacji jak również dla wszystkich fascynatów tematyki związanej z mikrobiotą jelitową.
- Kategorie:
- Redakcja: Ewa Stachowska
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6376-9
- ISBN druku: 978-83-200-6328-8
- Liczba stron: 432
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
CZĘŚĆ I. Oś jelito-wątroba 1 1. Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa - Wojciech Marlicz, Anna Gudan 3 Mikrobiota jelitowa i jej funkcje 3 Rola krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych 5 Rozgałęzione krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - metabolity gnilne 7 Bariera jelitowa 8 Budowa i funkcje 8 Zaburzenia w działaniu 10 Leki jako przyczyna zaburzeń mikrobioty i bariery jelitowej 19 Wpływ alkoholu na stan mikrobioty i bariery jelitowej 23 Podsumowanie 23 2. Zarys metod bioinformatycznych w analizie mikrobiomu jelitowego - Zuzanna Karwowska, Paweł P. Łabaj, Tomasz Kościółek 27 Mikrobiom człowieka a ekspozom 27 Technologie badania mikrobiomu jelitowego 30 Sekwencjonowanie DNA 30 Inne aplikacje sekwencjonowania nowej generacji 31 Sekwencjonowanie mikrobiomu jelitowego 32 Inne metody omiczne w badaniu mikrobiomu jelitowego 34 Standaryzacja protokołów 37 Standaryzacja protokołów laboratoryjnych 37 Standaryzacja protokołów bioinformatycznych 38 Standaryzacja dzielenia i przechowywania danych 39 Wyzwania bioinformatycznej analizy mikrobiomu jelitowego 40 Ograniczenia danych mikrobiomowych 40 Modele statystyczne wykorzystywane w analizie mikrobiomu 42 Interpretacja wyników badań 42 Analiza taksonomiczna 42 Bioróżnorodność mikrobiomu - metryki różnorodności alfa i beta 43 Analiza ścieżek metabolicznych 44 Praktyczne wykorzystanie wyników sekwencjonowania mikrobiomu 45 Budowanie punktów odniesienia 46 Krytyka badań mikrobiomu w stawianiu diagnoz 48 3. Jelito - ważne centrum immunologiczne - Maciej Hałasa 53 Podstawowe funkcje odpornościowe 54 Odporność nieswoista, czyli naturalna 55 Odporność swoista, czyli nabyta 58 Generowanie odporności i tolerancji w jelicie 59 Rola podwyższonej przepuszczalności bariery jelitowej w zaburzaniu przebiegu prawidłowej immunizacji w jelicie 61 Związki immunostymulujące wpływające na stan bariery jelitowej 63 Podsumowanie 65 4. Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej - Dorota Waśko-Czopnik 67 Skład mikrobioty jelitowej 68 Funkcje mikrobioty jelitowej 69 Ochrona przed translokacją bakteryjną poza obręb jelita 71 Markery stanu jelita i jego mikrobioty 72 Kalprotektyna 73 Alfa-1-antytrypsyna 73 Beta-defensyny 74 Laktoferyna 75 Wydzielnicza immunoglobulina A 75 Zonulina 76 Inne markery świadczące o stanie jelita i jego mikrobioty 77 Podsumowanie 79 5. Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego - Alina Niezgódka-Klósak, Piotr Eder 83 Wstęp - nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) 83 Charakterystyka NChZJ 83 Objawy NChZJ 84 Epidemiologia i etiologia 84 Dysbioza 85 NChZJ a dysbioza 85 Wpływ składników diety na dysbiozę 85 Leczenie żywieniowe osób z NChZJ - żywność specjalnego przeznaczenia medycznego 86 Wprowadzenie do żywienia klinicznego 86 Wyłączne żywienie dojelitowe 87 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego - Modulen IBD® 88 Wspomaganie żywieniowe terapii NChZJ 89 Zalecenia ogólne 89 Diety specjalistyczne w NChZJ 90 Podsumowanie 97 6.Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji -Tomasz Banasiewicz 101 Pacjenci z chorobami zapalnymi jelit - punkt widzenia chirurga 101 Kompleksowe przygotowanie pacjenta z chorobami zapalnymi jelit do zabiegu operacyjnego 105 Filary prehabilitacji 106 Leczenie chorób współwystępujących 108 Żywienie w okresie okołooperacyjnym 110 Wpływ leczenia chirurgicznego na przewód pokarmowy i mikrobiom jelitowy 116 7. Oś jelitowo-wątrobowa, zaburzenia mikrobioty jelitowej prowadzące do dysfunkcji wątroby -Dominika Maciejewska-Markiewicz, Ewa Wunsch 121 Mikrobiota, dysbioza i oś jelitowo-wątrobowa 121 Prawidłowa mikrobiota jelitowa i rozwój dysbiozy 121 Oś jelitowo-wątrobowa 122 Produkty mikrobioty wpływające na funkcje wątroby 123 Lipopolisacharyd 123 Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe 123 Kwasy żółciowe 124 Cholina 125 Etanol 125 Przepuszczalność bariery jelitowej a zmiany zapalne w wątrobie 126 Bariera jelitowa 126 Przepuszczalność bariery jelitowej 127 Kliniczne manifestacje dysfunkcji osi jelitowo-wątrobowej 128 Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby 128 Alkoholowa choroba wątroby 130 Marskość wątroby 131 Rak wątrobowokomórkowy 133 8. Modyfikacje mikrobiomu w onkologii - praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne - Marcin Folwarski, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka 137 Wstęp 137 Rola mikrobiomu w onkogenezie i prognozowaniu 139 Główne mechanizmy udziału mikrobiomu w kancerogenezie 139 Charakterystyka zmian mikrobiomu w konkretnych nowotworach 140 Mikrobiom a leczenie przeciwnowotworowe 143 Leczenie chirurgiczne 143 Radioterapia 144 Chemioterapia 145 Immunoterapia 146 Przeszczep mikrobioty jelitowej 146 Podsumowanie 147 9. Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej - Ewa Stachowska 153 Wstęp 153 Enterotypy - czy każdy z nas powinien żywić swoje bakterie w jednakowy sposób 154 Czy można zaprogramować mniejszą różnorodność mikrobioty osoby dorosłej przez sposób narodzin 156 Czy starzejąc się, powinniśmy inaczej zadbać o mikrobiotę jelitową 157 Jaka dieta jest najwłaściwsza dla mikroorganizmów jelitowych 157 Kluczowe składniki diety kształtujące skład mikrobioty jelitowej 160 Węglowodany 161 Białko 164 Tłuszcze i dieta wysokotłuszczowa 165 Witaminy i mikroelementy 167 Podsumowanie 170 10. Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita - w zespole jelita drażliwego, SIBO i chorobach zapalnych jelit - Ewa Stachowska, Natalia Komorniak 175 Dieta specyficznych węglowodanów 175 Dieta low FODMAP 176 Fazy diety 176 Codzienność pacjentów na diecie 179 Dieta a mikrobiom jelitowy 179 Skuteczność diety 181 Planowanie dietoterapii dla osób z zespołem jelita drażliwego i zespołem przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) 181 Diety stosowane historycznie w terapii zaburzeń funkcjonalnych jelita 183 Dieta ubogobłonnikowa 189 Dieta wysokobłonnikowa 189 Dieta wegetariańska 190 Dieta paleolityczna 190 Dieta bezglutenowa 190 Rekomendacje ESPEN dotyczące żywienia klinicznego osób z chorobami zapalnymi jelit 192 Prewencja rozwoju chorób zapalnych jelit 192 Żywienie kliniczne w terapii chorób zapalnych jelit 193 CZĘŚĆ II. Oś jelito-mózg 195 11. Oś jelitowo-mózgowa - Karolina Skonieczna-Żydecka, Honorata Mruk 197 Wstęp 197 Czym jest oś mikrobiota-jelito-mózg 198 Mechanizmy komunikacji w osi mikrobiota-jelito-mózg 199 Autonomiczny układ nerwowy 200 Enteryczny układ nerwowy 202 Układ immunologiczny związany z błoną śluzową jelit 203 Metabolity bariery jelitowej 204 Dowody naukowe na oś mikrobiota-jelito-mózg 206 Podsumowanie 213 12. Zaburzenia psychiczne związane z dysfunkcją osi jelitowo-mózgowej - PawełLiśkiewicz, Michał Wroński, Jerzy Samochowiec 217 Wstęp 217 Hologenomowa teoria ewolucji 218 Mikrobiota jelitowa a rozwój i dojrzewanie układu nerwowego 218 Oś mikrobiota-jelito-mózg 221 Bariera jelitowa 221 Badania mikrobiomu w psychiatrii 222 Metody bioinformatyczne 224 Sekwencjonowanie mikrobiomu 224 Miary służące do oceny mikrobiomu 226 Oś mikrobiota-jelito-mózg a stres 228 Oś mikrobiota-jelito-mózg a osobowość 229 Oś mikrobiota-jelito-mózg a depresja 230 Oś mikrobiota-jelito-mózg a lęk 233 Oś mikrobiota-jelito-mózg a choroba afektywna dwubiegunowa 235 Oś mikrobiota-jelito-mózg a zaburzenia związane z używaniem substancji psychoaktywnych 236 Oś mikrobiota-jelito-mózg a schizofrenia 240 Oś mikrobiota-jelito-mózg a zaburzenia ze spektrum autyzmu 243 Oś mikrobiota-jelito-mózg a jadłowstręt psychiczny 245 Potencjalne kierunki leczenia zaburzeń psychicznych ukierunkowane na modulację mikrobioty jelitowej 247 Suplementacja psychobiotykami 252 Wzorce żywieniowe 252 Przeszczepienie mikrobioty jelitowej 254 Podsumowanie 254 13. Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych - Hanna Karakuła-Juchnowicz, Joanna Róg 259 Dysregulacja osi mikrobiota-jelito-mózg w wybranych zaburzeniach psychicznych: znaczenie mikrobioty jelitowej 259 Schizofrenia 259 Zaburzenia afektywne dwubiegunowe 263 Zaburzenia ze spektrum autyzmu 265 Leczenie przeciwpsychotyczne a mikrobiota jelitowa 272 Interwencje nakierowane na modulację osi mikrobiota-jelito-mózg w zaburzeniach psychicznych 275 Suplementacja probiotyczna 275 Transfer mikrobioty jelitowej 286 Żywienie a modulacja osi mikrobiota-jelito-mózg u osób z zaburzeniami psychicznymi 286 Podsumowanie 292 CZĘŚĆ III. Stymulacja osi jelito-wątroba-mózg 300 14. Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka - Bożena Muszyńska 303 Wstęp 303 Rośliny - źródło błonnika pokarmowego 305 Błonnik pokarmowy o właściwościach prebiotycznych występujący w algach 309 Błonnik pokarmowy pochodzenia grzybowego 319 Monosacharydy 319 Polisacharydy grzybowe 320 Polisacharydy wewnątrzkomórkowe 322 15. Naturalne prebiotyki - Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk 329 Wstęp 329 Definicja 329 Kryteria klasyfikacji prebiotyków 330 Podział prebiotyków i ich naturalne źródła 330 Mikrobiom jelitowy a prebiotyki i ich wpływ na organizm 333 Bezpieczeństwo 335 Rośliny o działaniu przeciwzapalnym i ich wpływ na mikrobiom jelitowy 336 Rośliny o właściwościach przeciwzapalnych 336 Wpływ surowców roślinnych na mikrobiom jelitowy 341 16. Probiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki - Igor Łoniewski 347 Wstęp 347 Racjonalne podstawy stosowania probiotyków 348 Definicja probiotyków 351 Zastosowanie probiotyków w wybranych schorzeniach u osób dorosłych 355 Zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego 356 Nietolerancja laktozy 364 Profilaktyka zakażeń pooperacyjnych 364 Zakażenia układu oddechowego 364 Zakażenia układu moczowego 366 Przewlekła choroba nerek 366 Osteoporoza 367 Wchłanianie żelaza 367 Zaburzenia metaboliczne i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych 368 Psychobiotyki i ich wpływ terapeutyczny 372 Depresja 373 Schizofrenia 374 Zaburzenia lękowe 375 Zaburzenie afektywne dwubiegunowe 375 Choroba Parkinsona 375 Choroba Alzheimera 376 17. Transplantacja mikrobioty jelitowej - Jarosław Biliński 379 Wstęp 379 Wybór dawcy 380 Przygotowanie preparatów mikrobioty jelitowej 383 Przygotowanie biorcy 385 Metody podania preparatu mikrobioty jelitowej 385 Wskazania i przeciwwskazania do transplantacji mikrobioty jelitowej 387 Bezpieczeństwo terapii 389 18. Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego - Arieta Drozd 393 Wstęp 393 Nieodżywcze substancje słodzące, syntetyczne i półsyntetyczne 394 Acesulfam K (E950) 394 Aspartam (E951) 395 Neotam (E961) 396 Cyklaminiany (E952) 397 Sacharyna (E954) 397 Sukraloza (E955) 399 Naturalne substancje intensywnie słodzące 402 Glukozydy stewiolu (Glikozydy stewiolowe) (E960) 402 Dihydrochalkon neohesperydyny (E959), taumatyna (E957) 402 Poliole (alkohole cukrowe) 403 Ksylitol (E967) 404 Erytrytol (E968) 405 Izomalt (E953) 405 Laktitol (E966) 406 Maltitol (E965) 406 Sorbitol (E420) 407 Mannitol (E421) 407 Emulgatory 407 Karboksymetyloceluloza (CMC) (E466) 408 Polisorbat 80 (P80) (E433) 409 Środki zagęszczające 410 Maltodekstryna (E414) 410 Pektyna (E440) 411 Polidekstroza (E1200) 411 Kwas alginowy (E400) 412 Karagen (E407) 412 Substancje konserwujące 413 Benzoesan sodu (E211), sorbinian potasu (E202) i azotyn sodu (E250) 413 Siarczyny (E221—E228) 414 Nizyna (E234) 415 Nanocząsteczki 416 Dwutlenek tytanu (TiO2 ) (E171) 416 Wzmacniacze smaku i zapachu 417 Glutaminian sodu (E621) 417 Enzymy bakteryjne 418 Transglutaminaza 418 Podsumowanie 419 Skorowidz 425