Ekonomika część 1 – podręcznik
podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista dla techników i szkół policealnych, zgodny z programem dla technika ekonomisty 341[02]/MEN/2008.05.20
praca zbiorowa: Marian Pietraszewski, Krzysztof Potoczny, Stanisław Chudy, Marzena Frąckowiak, Radosław Repetowski, Sylwia Świdzińska-Jachna
Wydanie 2, 2011
ISBN 978-83-62325-41-2
ss. 368
Nr dopuszczenia: 17/2009
Podręcznik opracowano na podstawie programu nauczania przedmiotu ekonomika, zawartego w dokumentacji programowej dla zawodu technika ekonomisty, nr 341[02]/MEN/2008.05.20. W podręczniku cz. 1 omówiono: normy regulujące współżycie międzyludzkie, wizerunek pracownika, stosunki interpersonalne, samoocenę, a także działalność produkcyjną, handlową i usługową, gospodarowanie zasobami majątkowymi oraz zarządzanie jednostką organizacyjną, planowanie i organizowanie jej działalności. Każdy rozdział kończy się zadaniami do przemyślenia i dyskusji.
- Kategorie:
- ISBN: 978-83-65149-95-4
- ISBN druku: 978-83-62325-41-2
- Liczba stron: 368
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Normy regulujące współżycie międzyludzkie 1.1. Normy prawne i moralne 1.2. Reguły obyczajowe i kultura dnia codziennego 1.3. Poszanowanie godności człowieka 1.4. Zwroty grzecznościowe 1.5. Kultura pracy oraz zwyczaje w kraju i za granicą Przemyśl lub przedyskutuj 2. Wizerunek pracownika 2.1. Elegancja a moda 2.2. Higiena osobista 2.3. Ubiór i zasady jego doboru 2.4. Wygląd zewnętrzny Przemyśl lub przedyskutuj 3. Stosunki interpersonalne 3.1. Kultura osobista i zachowanie w sytuacjach zawodowych 3.2. Skuteczna komunikacja a błędy komunikacyjne 3.3. Uznanie i szacunek w kontaktach ze współpracownikami i klientami. Zasady pracy w grupie 3.4. Techniki asertywności i kontrolowanie emocji 3.5. Redukowanie stresu w pracy zawodowej 3.6. Sztuka skutecznych negocjacji 3.7. Sztuka rozwiązywania konfliktów 3.8. Etyka zawodowa Przemyśl lub przedyskutuj 4. Samoocena 4.1. Cechy osobowości pracownika 4.2. Analiza SWOT cech osobowości jako element doskonalenia zawodowego 4.3. Analiza SWOT w celach zawodowych 4.4. Oczekiwania pracodawcy wobec pracownika Przemyśl lub przedyskutuj 5. Działalność produkcyjna, handlowa, usługowa 5.1. Charakterystyka działalności przedsiębiorstw Przemyśl lub przedyskutuj 5.2. Elementy otoczenia przedsiębiorstw Przemyśl lub przedyskutuj 5.3. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowo-towarowa przedsiębiorstw 5.3.1. Klasyfikacja materiałów, wyrobów i towarów 5.3.2. Zadania i organizacja gospodarki materiałowo-towarowej 5.3.3. Normowanie zużycia materiałów 5.3.4. Zapasy materiałowo-towarowe 5.3.5. Dostawy materiałowo-towarowe 5.3.6. Gospodarka magazynowa Przemyśl lub przedyskutuj 5.4. Produkcja wyrobów i ich zbyt 5.4.1. Produkcja wyrobów, jej rodzaje i typy 5.4.2. Struktura procesu produkcji 5.4.3. Organizacja procesu produkcyjnego 5.4.4. Cykl produkcyjny i jego rytmiczność 5.4.5. Zdolność produkcyjna przedsiębiorstwa 5.4.6. Techniczne normowanie pracy 5.4.7. Techniczne i organizacyjne przygotowanie produkcji 5.4.8. Działalność pomocnicza i transportowa w przedsiębiorstwie 5.4.9. Postęp techniczny i organizacyjny 5.4.10. Wpływ działalności produkcyjnej na środowisko naturalne 5.4.11. Organizacja zbytu wyrobów Przemyśl lub przedyskutuj 5.5. Działalność handlowa 5.5.1. Istota i zadania handlu 5.5.2. Jednostki sprzedaży detalicznej 5.5.3. Sprzedaż detaliczna i formy sprzedaży detalicznej 5.5.4. Pomieszczenia jednostek sprzedaży detalicznej 5.5.5. Zapasy towarowe i szybkość obiegu towarów 5.5.6. Czynności rachunkowo-kasowe i dokumentacja sprzedaży 5.5.7. Typy hurtowni oraz rodzaje obrotu hurtowego 5.5.8. Rynek towarów i usług w Unii Europejskiej 5.5.9. Handel zagraniczny 5.5.10. Transakcje i dokumenty w handlu zagranicznym 5.5.11. Cła 5.5.12. Rozliczenia międzynarodowe Przemyśl lub przedyskutuj 5.6. Działalność usługowa 5.6.1. Charakterystyka i klasyfikacja usług 5.6.2. Organizacja działalności usług rynkowych 5.6.3. Charakterystyka wybranych rodzajów usług 5.6.4. Outsourcing 5.6.5. E-biznes Przemyśl lub przedyskutuj 6. Gospodarowanie zasobami majątkowymi 6.1. Zasoby majątkowe jednostki organizacyjnej 6.2. Charakterystyka aktywów trwałych 6.2.1. Składniki aktywów trwałych 6.2.2. Amortyzacja środków trwałych 6.2.3. Działalność inwestycyjna przedsiębiorstw 6.2.4. Korzystanie z obcych środków trwałych 6.2.5. Gospodarka remontowa Przemyśl lub przedyskutuj 6.3. Aktywa obrotowe 6.3.1. Klasyfikacja aktywów obrotowych 6.3.2. Rotacja aktywów obrotowych 6.4. Papiery wartościowe 6.4.1. Charakterystyka papierów wartościowych 6.4.2. Akcje 6.4.3. Obligacje 6.4.4. Inne lokacyjne papiery wartościowe 6.5. Kapitały przedsiębiorstwa 6.6. Kredyty bankowe i pożyczki Przemyśl lub przedyskutuj 7. Zarządzanie jednostką organizacyjną 7.1. Istota i funkcje zarządzania 7.2. Obszary zarządzania 7.2.1. Zarządzanie zasobami ludzkimi 7.2.2. Zarządzanie finansami 7.2.3. Zarządzanie marketingiem 7.2.4. Zarządzanie produkcją i usługami 7.3. Koncepcje i techniki zarządzania 7.4. Systemy zarządzania 7.4.1. Zarządzanie jakością 7.4.2. Zarządzanie potencjałem społecznym organizacji 7.4.3. Zarządzanie wiedzą 7.5. Menedżer jako osoba zarządzająca przedsiębiorstwem 7.6. Kontrola w procesie zarządzania 7.7. Kultura organizacyjna Przemyśl lub przedyskutuj 8. Planowanie i organizowanie działalności jednostki organizacyjnej 8.1. Zasady i metody planowania 8.1.1. Istota planowania i jego rodzaje 8.1.2. Zasady i metody planowania działalności gospodarczej 8.1.3. Tryb opracowywania planu działalności gospodarczej Przemyśl lub przedyskutuj 8.2. Planowanie rzeczowe 8.2.1. Planowanie sprzedaży (zbytu) 8.2.2. Planowanie produkcji wyrobów 8.2.3. Planowanie usług 8.2.4. Planowanie zaopatrzenia materiałowego i towarowego Przemyśl lub przedyskutuj 8.3. Planowanie finansowe 8.3.1. Planowanie zmian w majątku i kapitałach przedsiębiorstwa 8.3.2. Planowanie kosztów 8.3.3. Planowanie przychodów, kosztów ich uzyskania i wyników 8.3.4. Planowanie przepływów środków pieniężnych 8.4. Biznesplan Przemyśl lub przedyskutuj 8.5. Podział i organizacja pracy 8.5.1. Istota i zasady organizacji pracy 8.5.2. Organizacja procesu pracy 8.5.3. Organizacja stanowisk pracy Przemyśl lub przedyskutuj 8.6. Struktury organizacyjne 8.6.1. Podział pracy podstawą więzi organizacyjnych 8.6.2. Pojęcie i rodzaje struktur organizacyjnych 8.6.3. Funkcje struktury organizacyjnej i jej członów 8.6.4. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw i ich formalizacja Przemyśl lub przedyskutuj