MENU

Ekonomika część 1 – podręcznik

(eBook)

Technikum, Szkoła policealna

0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Polska, 2011

  • Autor: Krzysztof Potoczny, Marian Pietraszewski, Marzena Frąckowiak, Radosław Repetowski, Stanisław Chudy, Sylwia Świdzińska-Jachna

  • Wydawca: Empi2

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Cena katalogowa: 26,00 zł
23,40
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Ekonomika część 1 – podręcznik

podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista dla techników i szkół policealnych, zgodny z programem dla technika ekonomisty 341[02]/MEN/2008.05.20

praca zbiorowa: Marian Pietraszewski, Krzysztof Potoczny, Stanisław Chudy, Marzena Frąckowiak, Radosław Repetowski, Sylwia Świdzińska-Jachna

Wydanie 2, 2011
ISBN 978-83-62325-41-2
ss. 368
Nr dopuszczenia: 17/2009

Podręcznik opracowano na podstawie programu nauczania przedmiotu ekonomika, zawartego w dokumentacji programowej dla zawodu technika ekonomisty, nr 341[02]/MEN/2008.05.20. W podręczniku cz. 1 omówiono: normy regulujące współżycie międzyludzkie, wizerunek pracownika, stosunki interpersonalne, samoocenę, a także działalność produkcyjną, handlową i usługową, gospodarowanie zasobami majątkowymi oraz zarządzanie jednostką organizacyjną, planowanie i organizowanie jej działalności. Każdy rozdział kończy się zadaniami do przemyślenia i dyskusji.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Normy regulujące współżycie międzyludzkie 
    1.1. Normy prawne i moralne
    1.2. Reguły obyczajowe i kultura dnia codziennego
    1.3. Poszanowanie godności człowieka
    1.4. Zwroty grzecznościowe
    1.5. Kultura pracy oraz zwyczaje w kraju i za granicą 
    Przemyśl lub przedyskutuj 
2. Wizerunek pracownika  
    2.1. Elegancja a moda
    2.2. Higiena osobista
    2.3. Ubiór i zasady jego doboru
    2.4. Wygląd zewnętrzny 
    Przemyśl lub przedyskutuj
3. Stosunki interpersonalne 
    3.1. Kultura osobista i zachowanie w sytuacjach zawodowych 
    3.2. Skuteczna komunikacja a błędy komunikacyjne 
    3.3. Uznanie i szacunek w kontaktach ze współpracownikami i klientami.
           Zasady pracy w grupie
    3.4. Techniki asertywności i kontrolowanie emocji 
    3.5. Redukowanie stresu w pracy zawodowej 
    3.6. Sztuka skutecznych negocjacji 
    3.7. Sztuka rozwiązywania konfliktów 
    3.8. Etyka zawodowa 
    Przemyśl lub przedyskutuj
4. Samoocena  
    4.1. Cechy osobowości pracownika 
    4.2. Analiza SWOT cech osobowości jako element doskonalenia zawodowego
    4.3. Analiza SWOT w celach zawodowych 
    4.4. Oczekiwania pracodawcy wobec pracownika  
    Przemyśl lub przedyskutuj 
5. Działalność produkcyjna, handlowa, usługowa 
    5.1. Charakterystyka działalności przedsiębiorstw 
    Przemyśl lub przedyskutuj 
    5.2. Elementy otoczenia przedsiębiorstw  
    Przemyśl lub przedyskutuj 
    5.3. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowo-towarowa przedsiębiorstw 
           5.3.1. Klasyfikacja materiałów, wyrobów i towarów  
           5.3.2. Zadania i organizacja gospodarki materiałowo-towarowej  
           5.3.3. Normowanie zużycia materiałów 
           5.3.4. Zapasy materiałowo-towarowe 
           5.3.5. Dostawy materiałowo-towarowe  
           5.3.6. Gospodarka magazynowa  
    Przemyśl lub przedyskutuj  
    5.4. Produkcja wyrobów i ich zbyt  
           5.4.1. Produkcja wyrobów, jej rodzaje i typy 
           5.4.2. Struktura procesu produkcji 
           5.4.3. Organizacja procesu produkcyjnego  
           5.4.4. Cykl produkcyjny i jego rytmiczność 
           5.4.5. Zdolność produkcyjna przedsiębiorstwa 
           5.4.6. Techniczne normowanie pracy 
           5.4.7. Techniczne i organizacyjne przygotowanie produkcji  
           5.4.8. Działalność pomocnicza i transportowa w przedsiębiorstwie 
           5.4.9. Postęp techniczny i organizacyjny 
           5.4.10. Wpływ działalności produkcyjnej na środowisko naturalne 
           5.4.11. Organizacja zbytu wyrobów 
           Przemyśl lub przedyskutuj 
    5.5. Działalność handlowa 
           5.5.1. Istota i zadania handlu  
           5.5.2. Jednostki sprzedaży detalicznej 
           5.5.3. Sprzedaż detaliczna i formy sprzedaży detalicznej 
           5.5.4. Pomieszczenia jednostek sprzedaży detalicznej  
           5.5.5. Zapasy towarowe i szybkość obiegu towarów  
           5.5.6. Czynności rachunkowo-kasowe i dokumentacja sprzedaży 
           5.5.7. Typy hurtowni oraz rodzaje obrotu hurtowego 
           5.5.8. Rynek towarów i usług w Unii Europejskiej  
           5.5.9. Handel zagraniczny
           5.5.10. Transakcje i dokumenty w handlu zagranicznym 
           5.5.11. Cła  
           5.5.12. Rozliczenia międzynarodowe  
           Przemyśl lub przedyskutuj  
    5.6. Działalność usługowa  
           5.6.1. Charakterystyka i klasyfikacja usług  
           5.6.2. Organizacja działalności usług rynkowych  
           5.6.3. Charakterystyka wybranych rodzajów usług  
           5.6.4. Outsourcing  
           5.6.5. E-biznes  
           Przemyśl lub przedyskutuj 
6. Gospodarowanie zasobami majątkowymi
    6.1. Zasoby majątkowe jednostki organizacyjnej 
    6.2. Charakterystyka aktywów trwałych 
           6.2.1. Składniki aktywów trwałych 
           6.2.2. Amortyzacja środków trwałych  
           6.2.3. Działalność inwestycyjna przedsiębiorstw 
           6.2.4. Korzystanie z obcych środków trwałych  
           6.2.5. Gospodarka remontowa 
    Przemyśl lub przedyskutuj  
    6.3. Aktywa obrotowe 
           6.3.1. Klasyfikacja aktywów obrotowych  
           6.3.2. Rotacja aktywów obrotowych 
    6.4. Papiery wartościowe 
           6.4.1. Charakterystyka papierów wartościowych 
           6.4.2. Akcje
           6.4.3. Obligacje 
           6.4.4. Inne lokacyjne papiery wartościowe 
    6.5. Kapitały przedsiębiorstwa 
    6.6. Kredyty bankowe i pożyczki  
    Przemyśl lub przedyskutuj
7. Zarządzanie jednostką organizacyjną 
    7.1. Istota i funkcje zarządzania 
    7.2. Obszary zarządzania  
           7.2.1. Zarządzanie zasobami ludzkimi 
           7.2.2. Zarządzanie finansami  
           7.2.3. Zarządzanie marketingiem 
           7.2.4. Zarządzanie produkcją i usługami 
    7.3. Koncepcje i techniki zarządzania 
    7.4. Systemy zarządzania  
           7.4.1. Zarządzanie jakością 
           7.4.2. Zarządzanie potencjałem społecznym organizacji 
           7.4.3. Zarządzanie wiedzą 
    7.5. Menedżer jako osoba zarządzająca przedsiębiorstwem 
    7.6. Kontrola w procesie zarządzania 
    7.7. Kultura organizacyjna  
    Przemyśl lub przedyskutuj
8. Planowanie i organizowanie działalności jednostki organizacyjnej 
    8.1. Zasady i metody planowania 
           8.1.1. Istota planowania i jego rodzaje  
           8.1.2. Zasady i metody planowania działalności gospodarczej
           8.1.3. Tryb opracowywania planu działalności gospodarczej  
    Przemyśl lub przedyskutuj 
    8.2. Planowanie rzeczowe  
           8.2.1. Planowanie sprzedaży (zbytu) 
           8.2.2. Planowanie produkcji wyrobów  
           8.2.3. Planowanie usług 
           8.2.4. Planowanie zaopatrzenia materiałowego i towarowego  
    Przemyśl lub przedyskutuj  
    8.3. Planowanie finansowe 
           8.3.1. Planowanie zmian w majątku i kapitałach przedsiębiorstwa 
           8.3.2. Planowanie kosztów 
           8.3.3. Planowanie przychodów, kosztów ich uzyskania i wyników
           8.3.4. Planowanie przepływów środków pieniężnych
    8.4. Biznesplan 
           Przemyśl lub przedyskutuj  
    8.5. Podział i organizacja pracy
           8.5.1. Istota i zasady organizacji pracy  
           8.5.2. Organizacja procesu pracy
           8.5.3. Organizacja stanowisk pracy 
    Przemyśl lub przedyskutuj 
    8.6. Struktury organizacyjne 
           8.6.1. Podział pracy podstawą więzi organizacyjnych
           8.6.2. Pojęcie i rodzaje struktur organizacyjnych 
           8.6.3. Funkcje struktury organizacyjnej i jej członów
           8.6.4. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw i ich formalizacja 
    Przemyśl lub przedyskutuj
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(pdf)
Rozdział 1. Normy regulujące współżycie międzyludzkie
Brak informacji
Słowa kluczowe: zawód technik ekonomista

Inni Klienci oglądali również

21,90 zł
29,20 zł

Podręcznik złotej rybki. Odbierz swoje spełnione życzenia

Czujesz, że Twoje wewnętrzne światło przygasło, a życie odbierasz jako zupełnie pozbawione magii? Uważasz, że Wszechświat przestał sprzyjać Twoim planom i możesz już tylko patrzeć, jak marzenia umykają Ci sprzed nosa? Nic bardziej mylnego. Autor bestse...
53,12 zł
69,90 zł

Tworzenie skryptów w Microsoft Windows Podręcznik do samodzielnej nauki

Dowiedz się, jak zautomatyzować administrację systemu Windows dzięki wskazówkom eksperta w dziedzinie skryptów Microsoft Windows. Zautomatyzuj codzienne zadania administracyjne - uzyskaj większą kontrolę nad siecią Windows dzięki praktycz...
13,41 zł
14,90 zł

Polacy na krańcach świata: XIX wiek. Część III

Od gorącej i dzikiej Afryki Południowej po zimny i nieprzystępny Sachalin – Mateusz Będkowski po raz trzeci zabiera nas na wyprawę śladem polskich podróżników, którym w XIX wieku nie był obcy żaden zakątek świata....
42,75 zł
57,00 zł

Ekonomika przedsiębiorstw. Wydanie II

Książka „Ekonomika przedsiębiorstw" została poświęcona zagadnieniom dotyczącym funkcjonowania przedsiębiorstw we współczesnym świecie go­spodarczym. Jest to opracowanie kompleksowo traktujące o wpływie otoczenia na przedsiębiorstw...
11,61 zł
13,50 zł

Już lubię czytać. Część 2. Ćwiczenia w czytaniu ze zrozumieniem

"Tekst wiruje, litery zamieniają się miejscami, znikają całe wyrazy, treść wydaje się nie mieć sensu. Kręci się w głowie, boli brzuch, a gniew narasta. Nieważne, co czyta dyslektyk – każdej lekturze towarzyszy to samo.Druga część...
5,37 zł
5,97 zł

Opowiadania na tydzień. Część 4

5 opowiadań klasyków gatunku: Tołstoj, Zola, Żuławski, Turgieniew, Niedźwiecki. Do czytania na każdy dzień tygodnia, w podróży, przed snem, na nudę, dla rozrywki, albo bez powodu. Bo opowiadania są zawsze ciekawe. "Nowela ma wśr&oacu...
23,68 zł
30,75 zł

Filozofia form symbolicznych Część 1

Znamienne dla „szalonych lat dwudziestych” niemieckiej filozofii było przekształcenie się tradycyjnych prądów filozoficznych w nowe dyscypliny filozoficzne. Filozofia życia, reprezentowana przez tak różnych autorów jak ...
15,52 zł
19,90 zł

Odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych w praktyce – część I

Odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych może dotyczyć szerokiego kręgu osób. Krąg ten obejmuje kierowników jednostek sektora finansów publicznych i ich pracowników, a także osoby działające w im...
27,00 zł
30,00 zł

Aaron Arcykapłan brat Mojżesza Część 2

Wspaniała proza i fascynująca kreacja postaci, to rys charakterystyczny serii „Synowie Pocieszenia”. Historie pięciu mężczyzn, znanych z kart Pisma Świętego, którzy z wiarą poszukiwali Boga, żyjąc w cieniu wybranych przez Niego przyw...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!