MENU

Produkcja rolnicza, cz. 3 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 14,00 zł
12,60
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Produkcja rolnicza, cz. 3 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). W podręczniku ujęto treści modułu 3 - "Wybrane technologie produkcji roślinnej". Przedstawiono tu rodzaje roślin uprawnych i informacje o trwałych użytkach zielonych. Rozdział o ogrodnictwie zawiera tematy dotyczące produkcji warzywnej, sadowniczej i kwiaciarstwa.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
POLOWA UPRAWA ROŚLIN 
1. Wiadomości wstępne 
    1.1. Charakterystyczne cechy produkcji roślinnej 
    1.2. Plony i zbiory 
    1.3. Technologie produkcji roślinnej 
2. Rośliny zbożowe 
    2.1. Charakterystyka roślin zbożowych  
           2.1.1. Znaczenie gospodarcze zbóż  
           2.1.2. Budowa, wzrost i rozwój roślin zbożowych  
           2.1.3. Czynniki warunkujące plonowanie zbóż 
    2.2. Zboża ozime  
           2.2.1. Charakterystyka odmian  
           2.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           2.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           2.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           2.2.5. Siew  
           2.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne 
    2.3. Zboża jare  
           2.3.1. Charakterystyka odmian  
           2.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           2.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           2.3.4. Uprawa roli i nawożenie  
           2.3.5. Siew  
           2.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne  
           2.3.7. Zbiór i przechowywanie zbóż  
    2.4. Uprawa pszenicy ozimej ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych tendencji w tej technologii  
           2.4.1. Charakterystyka odmian  
           2.4.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           2.4.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           2.4.4. Uprawa roli i nawożenie  
           2.4.5. Siew  
           2.4.6. Zabiegi pielęgnacyjne  
           2.4.7. Chemiczna ochrona zbóż przed chwastami, chorobami grzybowymi i szkodnikami 
3. Rośliny okopowe 
    3.1. Charakterystyka roślin okopowych  
           3.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin okopowych  
           3.1.2. Ogólna charakterystyka uprawy roślin okopowych  
           3.1.3. Wzrost i rozwój roślin okopowych  
           3.1.4. Skład chemiczny bulw i korzeni roślin okopowych  
           3.1.5. Technologie produkcji roślin okopowych 
    3.2. Uprawa ziemniaków  
           3.2.1. Charakterystyka odmian  
           3.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           3.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           3.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           3.2.5. Sadzenie  
           3.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki  
           3.2.7. Zbiór i przechowywanie 
    3.3. Uprawa buraków cukrowych  
           3.3.1. Charakterystyka odmian  
           3.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           3.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           3.3.4. Uprawa roli i nawożenie  
           3.3.5. Siew  
           3.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki  
           3.3.7. Zbiór 
4. Rośliny przemysłowe 
    4.1. Charakterystyka roślin przemysłowych  
           4.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin przemysłowych  
           4.1.2. Budowa roślin przemysłowych  
           4.1.3. Wzrost i rozwój roślin przemysłowych  
           4.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin przemysłowych  
    4.2. Uprawa rzepaku ozimego  
           4.2.1. Odmiany  
           4.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           4.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           4.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           4.2.5. Siew  
           4.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki  
           4.2.7. Zbiór 
5. Rośliny strączkowe (motylkowe grubonasienne) 
    5.1. Charakterystyka roślin strączkowych  
           5.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin strączkowych  
           5.1.2. Budowa roślin strączkowych  
           5.1.3. Wzrost i rozwój strączkowych  
           5.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin strączkowych 
    5.2. Uprawa grochu siewnego  
           5.2.1. Charakterystyka odmian  
           5.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           5.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           5.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           5.2.5. Siew  
           5.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki strączkowych  
           5.2.7. Zbiór 
6. Rośliny pastewne 
    6.1. Charakterystyka roślin pastewnych  
           6.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin pastewnych  
           6.1.2. Budowa roślin pastewnych  
           6.1.3. Wzrost i rozwój roślin pastewnych  
           6.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin pastewnych  
    6.2. Uprawa lucerny  
           6.2.1. Charakterystyka odmian  
           6.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           6.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           6.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           6.2.5. Siew  
           6.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki roślin motylkowych  
           6.2.7. Zbiór 
    6.3. Uprawa kukurydzy  
           6.3.1. Charakterystyka odmian  
           6.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           6.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           6.3.4. Uprawa roli i nawożenie  
           6.3.5. Siew  
           6.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki  
           6.3.7. Zbiór 
7. Trwałe użytki zielone 
    7.1. Charakterystyka trwałych użytków zielonych  
           7.1.1. Wiadomości wstępne  
           7.1.2. Budowa traw  
           7.1.3. Roślinność łąk i pastwisk 
    7.2. Technologia uprawy trwałych użytków zielonych  
           7.2.1. Regulacja stosunków wodnych na trwałych użytkach zielonych  
           7.2.2. Zagospodarowanie użytków zielonych  
           7.2.3. Nawożenie użytków zielonych  
           7.2.4. Pielęgnacja użytków zielonych 
    7.3. Użytkowanie łąk i pastwisk  
           7.3.1. Użytkowanie kośne łąk  
           7.3.2. Zbiór i konserwacja zielonek z łąk i pastwisk  
           7.3.3. Użytkowanie pastwiskowe  
           7.3.4. Użytkowanie kośno-pastwiskowe 

OGRODNICTWO
8. Wybrane zagadnienia z produkcji warzywnej 
    8.1. Ogólna charakterystyka produkcji warzywnej  
           8.1.1. Znaczenie odżywcze i gospodarcze warzyw  
           8.1.2. Wymagania klimatyczno-glebowe warzyw  
           8.1.3. Nawożenie warzyw  
           8.1.4. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           8.1.5. Sposoby uprawy i siewu warzyw  
           8.1.6. Sadzenie w rozsady  
           8.1.7. Pielęgnacja warzyw  
           8.1.8. Ochrona warzyw przed chorobami, szkodnikami i chwastami 
    8.2. Szczegółowa uprawa warzyw 
9. Wybrane zagadnienia z produkcji sadowniczej 
    9.1. Ogólna charakterystyka produkcji sadowniczej  
           9.1.1. Charakterystyka botaniczna roślin sadowniczych  
           9.1.2. Typy sadów  
           9.1.3. Planowanie i zakładanie sadów  
           9.1.4. Zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie jagodników 
    9.2. Uprawa, pielęgnacja i użytkowanie sadów  
           9.2.1. Uprawa gleby wsadach  
           9.2.2. Nawożenie sadów  
           9.2.3. Formowanie koron i cięcie drzew owocowych  
           9.2.4. Szczepienie drzew owocowych  
           9.2.5. Owocowanie i jego przemienność  
           9.2.6. Choroby i szkodniki drzew owocowych 
10. Kwiaciarstwo  
    10.1. Ogólne wiadomości o uprawie roślin ozdobnych  
           10.1.1. Wymagania klimatyczno-glebowe roślin ozdobnych  
           10.1.2. Uprawa roli i nawożenie roślin ozdobnych  
           10.1.3. Rozmnażanie roślin ozdobnych  
           10.1.4. Sadzenie i przesadzanie roślin ozdobnych  
           10.1.5. Pielęgnacja roślin ozdobnych 
    10.2. Szczegółowa uprawa roślin ozdobnych  
           10.2.1. Uprawa roślin jednorocznych  
           10.2.2. Rośliny ozdobne dwuletnie  
           10.2.3. Rośliny ozdobne wieloletnie (byliny)  
           10.2.4. Uprawa róż
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

22,50 zł
25,00 zł

Nowoczesne rozwiązania proekologiczne w naukach zootechnicznych, weterynaryjnych, rolniczych i technicznych

Monografia została zredagowana na podstawie artykułów przygotowanych przez uczestników 49. Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowychw Olsztynie ,,Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, które odbyło się<...
11,32 zł
14,90 zł

Angielski. Grammar Practice. Podręcznik z ćwiczeniami

Naucz się najważniejszych konstrukcji gramatycznych najczęściej stosowanych w rozmowach i tekstach pisanych, wymaganych egzaminach FCE, CAE oraz maturze na poziomie rozszerzonym. Dokładne wyjaśnienia gramatyczne w podręczniku zwracają uwagę na istotne ...
34,31 zł
39,90 zł

Systemy polityczne Podręcznik akademicki Tom 2

Niniejsza monografia stanowi oczekiwany przez środowisko politologiczne i ustrojoznawcze materiał dydaktyczny do przedmiotów: współczesne systemy polityczne oraz ustroje państwowe, realizowanych na kierunkach prawniczych, politologicznych...
17,43 zł
24,90 zł

Licz na Banacha. Podręcznik do nauczania polskiego słownictwa specjalistycznego dla cudzoziemców

„Licz na Banacha” to podręcznik do kształcenia sprawności językowej z zakresu słownictwa z matematyki, a także topografii, fizyki, chemii i astronomii. Podręcznik nadaje się do wykorzystania na wszystkich poziomach znajomości języka polskie...
53,40 zł
89,00 zł

Zarządzanie produkcją

Podstawowy podręcznik akademicki do zarządzania produkcją, wykładanego na kierunkach zarządzanie i inżynierii produkcji na politechnikach oraz uczelniach technicznych i ekonomicznych. Zawiera kompleksowe ujęcie problematyki wchodzącej w zakres przedmio...
32,00 zł
40,00 zł

Niedostrzegana kreatywność. Trafność ocen kreatywności uczniów dokonywanych przez nauczycieli liceów i jej uwarunkowania

Wczesne i trafne wykrywanie zdolności oraz cech składających się na szeroko pojętą kreatywność dzieci i młodzieży, a następnie ich stymulowanie, stanowi jedno z ważnych zadań edukacji XXI w. Dlatego, autor monografii, w toku szeroko zakrojonych badań, ...
27,00 zł
30,00 zł

Systemowe ryzyko suszy rolniczej a ubezpieczenia

Susza rolnicza jest ryzykiem systemowym i w związku z tym zarządzanie w warunkach tego ryzyka jest zadaniem przewidzianym przede wszystkim dla państwa. Niezależnie od przyjętej koncepcji risk governance absolutnie podstawową kwestią decydującą o powodz...
17,16 zł
22,00 zł

Produkcja przestrzeni żydowskiej w dawnej i współczesnej Polsce

Produkcja przestrzeni żydowskiej w dawnej i współczesnej Polsce to opowieść o polskiej przestrzeni miejskiej – o wysiłkach na rzecz ukształtowania i modernizacji tej przestrzeni oraz o miejscu, jakie na skutek tych wysiłków przeznac...
29,64 zł
38,00 zł

Młodzież wobec wyboru profilu kształcenia i zawodu na przykładzie licealistów z Podkarpacia

Książka jest próbą diagnozy aspiracji i planów życiowych młodzieży liceów publicznych i niepublicznych oraz czynników je warunkujących. Wpisuje się więc w nurt badań, który pozwoli prognozować kierunek zmian aspiracji młodzieży w następnych latach o...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!