MENU

Produkcja rolnicza, cz. 2 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 14,00 zł
12,60
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Produkcja rolnicza, cz. 2 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). Zawiera treści dotyczące modułu 2 - "Podstawy produkcji rolniczej" (roślinnej i zwierzęcej), które dotyczą m.in. takich zagadnień, jak: klimatyczne i glebowe czynniki środowiska, agrotechnika roślin uprawnych i podstawy zmianowania oraz paszoznawstwo i zoohigiena.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
PODSTAWY PRODUKCJI ROŚLINNEJ
1. Czynniki środowiska
   1.1. Wiadomości wstępne
   1.2. Klimatyczne czynniki siedliska
          1.2.1. Pogoda i jej przewidywanie 
          1.2.2. Klimat i mikroklimat
   1.3. Glebowe czynniki środowiska
         1.3.1. Powstawanie i kształtowanie się gleb
         1.3.2. Profile glebowe 
         1.3.3. Mineralne składniki gleby
         1.3.4. Organiczne składniki gleby
         1.3.5. Właściwości fizyczne gleb 
         1.3.6. Właściwości chemiczne gleb. Erozja gleb
         1.3.7. Gleby polskie - charakterystyka, klasyfikacja i bonitacja
    1.4. Melioracje wodne
         1.4.1. Zadania melioracji i ich rodzaje 
         1.4.2. Odwadnianie i nawadnianie użytków rolnych
2. Agrotechnika roślin uprawnych
    2.1. Uprawa roli
         2.1.1. Orka 
         2.1.2. Zabiegi doprawiające rolę 
         2.1.3. Sposoby uprawy różnych gleb
    2.2. Nawożenie roślin uprawnych 
         2.2.1. Podstawy nawożenia 
         2.2.2. Nawozy organiczne 
         2.2.3. Nawozy mineralne 
         2.2.4. Preliminarz i bilans nawożenia
    2.3. Ochrona roślin 
         2.3.1. Wiadomości wstępne 
         2.3.2. Choroby roślin 
         2.3.3. Szkodniki roślin 
         2.3.4. Zwalczanie chorób, szkodników roślin i chwastów
3. Podstawy zmianowania
    3.1. Zmianowanie i płodozmian
    3.2. Dobór roślin w strukturze zasiewów
    3.3. Układanie zmianowań i płodozmianów
    3.4. Rodzaje płodozmianów

PODSTAWY PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ
4. Anatomia i fizjologia zwierząt
    4.1. Wiadomości wstępne
    4.2. Układ kostny, mięśniowy i powłokowy
    4.3. Układ pokarmowy
    4.4. Układ krążenia, oddechowy i nerwowy
    4.5. Układ moczowy, rozrodczy i dokrewny
5. Podstawy żywienia zwierząt
    5.1. Fizjologiczne podstawy żywienia
    5.2. Wartość pokarmowa pasz
    5.3. Ekonomika i organizacja żywienia zwierząt
6. Paszoznawstwo
    6.1. Ogólna charakterystyka pasz
    6.2. Pasze objętościowe
    6.3. Pasze treściwe
7. Zoohigiena
    7.1. Czynniki wpływające na zdrowie, kondycję i produkcyjność zwierząt gospodarskich
    7.2. Higiena pomieszczeń inwentarskich
    7.3. Higiena utrzymania zwierząt
    7.4. Ochrona zwierząt gospodarskich przed chorobami (profilaktyka)

ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ ROLNICZĄ
8. Zagrożenia dla człowieka w produkcji rolniczej
9. Zagrożenia dla środowiska związane z produkcją rolniczą
Załączniki
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

33,30 zł
44,40 zł

Kompletny podręcznik Green Witch. Wykorzystaj zieloną magię wiedźm do skutecznych zaklęć i rytuałów ochronnych

Współczesna magia wiedźm bazuje na mocy natury połączonej z ezoteryką i astropsychologią. Dzięki podręcznikowi green witch nauczysz się prostych sposobów na uzdrawianie wielu dolegliwości przy użyciu ziół, kwiatów, drzew i k...
54,60 zł
84,00 zł

Dydaktyka szkoły wyższej o profilu medycznym

Niezbędny przewodnik dla nauczycieli akademickich, edukatorów oraz innych osób, które zawodowo zajmują się dydaktyką medyczną.Bez względu na to, czy jesteś nauczycielem od dawna, czy też dopiero zaczynasz pracę w edukacji, na...
8,10 zł
9,00 zł

Podstawy fizjologii. Podręcznik dla studentów inżynierii biomedycznej

Podręcznik przeznaczony jest dla studentów kierunku Inżynieria biomedyczna. Obejmuje podstawowe wiadomościz zakresu fizjologii – od budowy komórki, ze szczególnym uwzględnieniem budowy DNA wraz podrozdziałami dotyczącymi mikr...
35,10 zł
39,00 zł

Video w Marketingu - Ile kosztuje produkcja video dla firm?

Czego dowiesz się z ebooka?Przede wszystkim dowiesz się od czego zacząć i tego co najistotniejsze, jeśli chodzi o koszty produkcji filmowej na potrzeby video marketingu w firmie.Zrozumiesz jakie kroki poczynić aby dowiedzieć się jak ...
67,60 zł
104,00 zł

Objawy chorób wewnętrznych. Podręcznik dla studentów

W podręczniku omówiono najczęściej występujące objawy chorób wewnętrznych oraz szczególne manifestacje dermatologiczne tych schorzeń. Autorzy opisali również ciekawe przypadki medyczne.Podstawą rozpoznania chorob...
6,27 zł
6,97 zł

ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ

Jest to seria: WIEDZA W KAPSUŁCE z tematem przewodnim pt: zarządzanie produkcją. Materiał ciekawy do powtórki przed egzaminem na studiach z tejże tematyki. Jest to skrócona forma opracowanych pojęć, takich jak: przemysł, technologia, prod...
32,40 zł
36,00 zł

Zarządzanie i inżynieria produkcji. Wybrane zagadnienia

Zaawansowane technologicznie i organizacyjnie procesy zachodzące w nowoczesnych przedsiębiorstwach coraz częściej wymagają interdyscyplinarnego podejścia. Niezbędne obszary wiedzy o organizacji i zarządzaniu konfrontowane są z indywidualnymi rolami, ja...
69,30 zł
77,00 zł

Español En Vivo. Gadaj Z Nativami Czytaj Z Noblistami. E-Podręcznik Do Hiszpańskiego A1

Jeśli chcesz używać hiszpańskiego nie tylko na lekcjach, pod bezpiecznym okiem nauczyciela, ale też w życiu: chcesz rozmawiać, móc dogadać się z nativami z całego hiszpańskojęzycznego świata, czytać książki, oglądać filmy po hiszpańsku i rozumie...
37,80 zł
42,00 zł

Dynamika procesu karnego. Podręcznik do konwersatoriów

Publikacja stanowi praktyczny niezbędnik dla osób przygotowujących się do egzaminu z postępowania karnego lub innych egzaminów zawodowych. Opracowanie zawiera:100 ka...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!