Zarządzanie produkcją
Podstawowy podręcznik akademicki do zarządzania produkcją, wykładanego na kierunkach zarządzanie i inżynierii produkcji na politechnikach oraz uczelniach technicznych i ekonomicznych. Zawiera kompleksowe ujęcie problematyki wchodzącej w zakres przedmiotu, z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć naukowych i tendencji rozwojowych. Największą zaletą, wyróżniającą go na tle innych publikacji z tej dziedziny, jest interdyscyplinarne przedstawienie problematyki zarządzania produkcją, umiejętnie łączące zagadnienia natury organizacyjnej, technicznej (technologicznej i konstrukcyjnej) i ekonomicznej (koszty). Tylko bowiem harmonijny rozwój wszystkich obszarów, będących w sferze zainteresowania zarządzania produkcją, może dać zadowalający efekt.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-21956-7
- ISBN druku: 978-83-01-21900-0
- Liczba stron: 370
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa do II wydania 7 ROZDZIAŁ 1 11 Wprowadzenie 11 Podsumowanie 27 ROZDZIAŁ 2 29 Produkt – przygotowanie produkcji 29 2.1. Produkt 29 2.1.1. Niezawodność produktu 35 2.1.2. Cykl życia produktu 46 2.2. Przygotowanie produkcji 50 2.2.1. Obszar marketingu przedsiębiorstwa 53 2.2.2. Techniczne przygotowanie produkcji 54 2.2.2.1. Konstrukcyjne przygotowanie produkcji 54 2.2.2.2. Technologiczne przygotowanie produkcji 65 2.2.3. Organizacyjne przygotowanie produkcji 75 2.2.4. Organizacja działań w obszarze przygotowania produkcji 96 Podsumowanie 103 ROZDZIAŁ 3 107 Procesy 107 3.1. Podział procesów 107 3.2. Etapy rozwoju procesów wytwarzania 111 3.3. Procesy wytwarzania 117 3.3.1. Proces odlewania – technologia formująca 118 3.3.2. Proces obróbki plastycznej – technologia formująca 122 3.3.3. Proces spiekania proszków – technologia formująca 124 3.3.4. Proces obróbki skrawaniem – technologia kształtująca 124 3.3.5. Proces obróbki erozyjnej – technologia kształtująca 134 3.3.6. Proces mikroobróbki – technologie krzemowe 140 3.3.6.1. Proces wykonania płytki podłożowej 143 3.3.6.2. Proces mikroobróbki powierzchniowej i objętościowej 145 3.3.7. Procesy technologii cieplnych 147 3.3.8. Procesy montażu – technologia łączenia 149 3.4. Zdolność jakościowa procesów podstawowych 151 3.5. Procesy pomocnicze w systemach produkcyjnych 155 3.5.1. Procesy transportu 157 3.5.2. Procesy składowania i magazynowania 160 3.5.3. Procesy manipulacji 162 3.6. Automatyzacja procesów systemu produkcyjnego 164 3.7. Modelowanie procesów 169 3.7.1. Mapa struktury procesu i wykres przebiegu operacji 171 3.7.2. Mapa aktywności zasobów 173 3.7.3. Mapa strumienia wartości 176 3.7.4. Model matematyczny operacji w procesach podstawowych 186 Podsumowanie 197 ROZDZIAŁ 4 201 Sterowanie produkcją 201 4.1. Wprowadzenie 201 4.2. Sterowanie zasobami produkcyjnymi 206 4.3. Sterowanie przepływem produkcji 219 Podsumowanie 244 ROZDZIAŁ 5 247 Oszczędne wytwarzanie 247 5.1. Wprowadzenie 247 5.2. Źródła marnotrawstwa w systemach produkcyjnych 249 5.3. Filary koncepcji oszczędnego wytwarzania (lean manufacturing) 261 5.4. Narzędzia oszczędnego wytwarzania 271 5.4.1. Mapa strumienia wartości stanu przyszłego 272 5.4.2. JIT – metoda eliminowania działań nieprzynoszących wartości dodanej 301 5.4.3. Zasady zarządzania stanowiskiem pracy – 5S, zarządzanie wizualne 308 5.4.4. SMED – szybkie przezbrajanie urządzeń technologicznych 318 5.4.5. TPM – narzędzia utrzymania ruchu urządzeń technologicznych 332 5.4.6. TQM – kompleksowe zarządzanie przez jakość 343 5.5. Wdrażanie koncepcji oszczędnego wytwarzania 353 Podsumowanie 360 Literatura 363 Indeks rzeczowy 367