Gluten - sam o sobie
Po przeanalizowaniu wywiadu udzielonego przez gluten nasuwają się mi autorowi następujące wnioski.
Współczesna powszechna żywność zaburza stan flory jelitowej, zmniejsza-jąc jej różnorodność i ułatwiając zasiedlanie się szkodliwych gatunków bakterii.
Przykładowo, gluten znajdujący się w pieczywie, makaronach i pizzy za-zwyczaj jest słabo trawiony. Wywołuje wówczas przewlekły stan zapalny jelita. Taki stan zapalny sygnalizuje zubożenie flory jelitowej.
Gluten działa porównywalnie do papieru ściernego, który cały czas „ściera” wewnętrzną ścianę jelit. Niszczy błonę śluzową chroniącą ścianę jelit. W tej błonie śluzowej znajdują się miliardy bakterii, bez których żadna osoba nie byłaby w stanie jelita oczyścić i utrzymać je w zdrowiu.
Kiedy ściana jelita stanie się porowata, przenikają przez nią do krwi różne-go rodzaju szkodliwe substancje. Te substancje wywołują wiele szkód, m.in. przyspieszają magazynowanie tłuszczów.
Florze jelitowej szkodzą także produkty zawierające cukier i produkty, które szybko przekształcają się w cukry proste. Chodzi m.in. o glukozę po-chodzącą z trawienia ziemniaków, fruktozę z soków owocowych oraz lak-tozę z produktów mlecznych. Ułatwiają one rozmnażanie się grzybów, które osłabiają odporność, wywołują ryzyko nadwagi oraz wywołują wiele innych poważnych chorób.
Dostępne dotychczas badania naukowe, publikacje książkowe oraz relacje osób wyleczonych z różnych chorób po odstawieniu glutenu wykazują bezsprzecznie, że temat nietolerancji glutenu należy traktować poważnie. Czynienie tego problemu ośmieszaną teorią spiskową znajduje posłuch u niedoinformowanej części społeczeństwa. W rzeczywistości jednak ko-nieczne jest zbadanie dokładne jakiegoś zagadnienia, by uważać się za „eksperta” w danej dziedzinie i wygłaszać własne poglądy czy krytykę. Na szczęście wzrasta liczba lekarzy, dietetyków, naukowców i dziennikarzy, który informują w sposób uczciwy o skali tego zjawiska.
Pszenica i inne zboża nie są tymi samymi, jakie spożywali nasi przodkowie. Zasadniczy problem tworzy rodzaj białek glutenowych obecnych w zmo-dyfikowanych zbożach, który powoduje trudności przy trawieniu, a także nadmierne ilości produktów zbożowych, które obecne są w co-dziennym pożywieniu w porównaniu z dietą naszych przodków.
Zmiana diety na bezglutenową pozwala pozbyć się poważnych dolegliwości oraz wyciszyć wiele przewlekłych chorób. Należą do nich: reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie stawów kręgosłupa, astma, zapalenie oskrzeli, egzema, migreny, stała utrata wagi, chroniczne bóle głowy, znaczne zaburzenia snu, zaniki pamięci, czy choroba Alzheimera, problemy z trawieniem, chroniczne zmęczenie, zaburzenia psychiczne, czy choroby autoimmunologiczne takie jak cukrzyca, stwardnienie rozsiane, artretyzm, choroba Leśniowskiego-Crohna, bulimia, egzemy; następuje również złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, wyleczenie z problemów jelitowych, wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu, poprawa gęstości kości, zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie, ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych. Dziś wielu ekspertów przyznaje, że choroby te wiążą się z naszą niezdolnością do prawidłowego trawienia zbóż.
Dlatego nie dziwi już dziś wzrastająca liczba osób skłaniających się ku diecie
bezglutenowej. To nie jest moda ani problem psychologiczny. Dzisiejsza pszenica i inne zboża zawierające gluten są naprawdę obcym pożywieniem dla człowieka, ze względu na zaburzenia związane z trawieniem glutenu. Dieta bezglutenowa pozwala na poprawę zdrowia, co zdecydowanie można sprawdzić na sobie po próbie eliminacji tradycyjnych zbóż.
Warto pamiętać też, iż niepożądane skutki spożywania glutenu dotykają wszystkich. Ignorowanie niszczycielskiej mocy glutenu może okazać się zgubne w dłuższej perspektywie czasu. Nawet jeśli obecnie nie odczuwamy żadnych dolegliwości, mogą pojawić się one w przyszłości. Czy zatem nie byłoby uznać za rozsądne obecnie poznane fakty i przetestować samemu kuchnię bezglutenową?
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-943201-5-7
- ISBN druku: 978-83-943201-3-3
- Liczba stron: 78
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.