Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat...więcej »
Człowieka od zwierzęcia odróżnia to, że pije, nie czując pragnienia, i uprawia miłość w każdym czasie. 27 kwietnia 1784 roku Beaumarchais wyjawił tę fizjologiczną prawdę osłupiałej publiczno...więcej »
Klasyczna książka o kotach, opisująca ich historię, naturę oraz obecność w kulturze od starożytności po wiek XIX.Francuski pisarz i krytyk Jules Champfleury oparł swe dzieło na solidnej...więcej »
Książka autora serii "Sami swoi". Przedstawiona w satyrycznej konwencji historia Mikołaja Biesaga, cudownie ocalonego z pogromu w 1939 roku. Około ćwierć wieku później ...więcej »
W Malinówku, miasteczku, zdaniem niektórych, usytuowanym w centrum wszechświata, życie zdaje się toczyć stałym i przewidywalnym rytmem. Burmistrz, sekretarka Zosia, proboszcz, trębacz...więcej »
Takiej powieści jeszcze nie było! Demonstracja prawdziwie słowiańskiej duszy. Czy to płacz a może śmiech? Niepohamowana fantazja autora wprawia w osłupienie i dezorientację. Główny bohater k...więcej »
Akcja powieści ma miejsce we Wrocławiu w latach 70. XX wieku. W Szkole Oficerów Rezerwy pojawiają się dwaj rekruci, którzy bezkompromisowo znoszą panujący w placówce wojskowy p...więcej »
Tajny podręcznik z XVIII wieku, instruujący księży, jak spowiadać z grzechów przeciw szóstemu (Nie cudzołóż) i dziewiątemu (Nie pożądaj żony bliźniego swego) przykazaniu. Wsp&o...więcej »