Przekaz jedzenia czyli co nas odżywia?
Ruch potrzebuje energii - mówi Fizyka. A czym jest pożywienie? Standardowa odpowiedź brzmi: konsumujemy i spalamy kalorie. Głód działa podobnie do wskaźnika poziomu paliwa w aucie - pokazuje spadającą zawartość cukru we krwi. Substancje odżywcze, po które sięgamy, są mieszanką napędową, dzięki której nasze ciało może normalnie funkcjonować i być utrzymywane przy życiu. Tych prostych mechanistycznych wyjaśnień nie da się podważyć.
Ale człowiek nie jest autem. Spożywamy nie jakieś tam zwykłe paliwo silnikowe, ale ,,paliwo uporządkowane". Erwin Schrödinger - jeden z najbardziej znanych fizyków dwudziestego wieku - powiedział to przed pięćdziesięciu laty.
F.A. Popp - duchowy rektor Międzynarodowego Instytutu Biofizyki w Neuss - jest pionierem Biofotoniki w Niemczech. Dowiódł naukowo, że wraz z pożywieniem pobieramy tkwiącą w nim enegię świetlną, której potrzebują nasze komórki. Popp osbserwował komunikację zarówno wewnątrz-, jak i międzykomórkową w laboratorium. Nie znaliśmy negatywnych skutków jakości odżywiania, gdyż nie było możliwości zbadania składników szkodliwych i zanieczyszczających nasze pożywienie. Teraz już istnieje metoda pozwalająca na pomiar możliwości kumulacji światła w pokarmie. Pod jakimi warunkami dozwolone są te pomiary? Czy są one wystarczające? Czy są dobrym miernikiem? Czy są użyteczne w praktyce? Jakie znaczenie mają wartości pomiarowe dla producentów i konsumentów żywności?