Technika. Klasa 1-3. Część 1. Czy wiesz, co jesz. Podręcznik dla gimnazjum
Podręcznik otwiera cykl tematyczny profilu ekologicznego, który obok profilów: technologicznego i rękodzielniczego jest proponowany do realizacji w ramach przedmiotu technika w gimnazjum. Jego treści są zgodne z Podstawą programową kształcenia ogólnego, wynikają z programu nauczania techniki w gimnazjum DKW-4014-224/99.
Zawartość merytoryczna publikacji stanowi nową, w stosunku do obecnie istniejących na rynku księgarskim, propozycję doboru tematów i ich układu. Treści zostały wzbogacone o historię żywienia i nauki o żywności i żywieniu, wiadomości związane z polskimi tradycjami i obyczajami żywieniowymi, informacje nt. znakowania etykiet opakowań żywności zgodnie z najnowszymi przepisami prawnymi opartymi na legislacji Unii Europejskiej. Z innych zagadnień związanych z żywieniem mowa jest o planowaniu i robieniu zakupów, unikaniu zatruą pokarmowych, wpływie rozwoju techniki na codzienną pracę w kuchni, komputerach w sklepie, czyli o tajemnicach kas fiskalnych i wag elektronicznych.
Umieszczone w książce tabele norm żywieniowych (ukierunkowane na młodzież) stanowią pomoc w planowaniu i przygotowywaniu posiłków. Ilustracje i zdjęcia doskonale uzupełniają tekst. Celem autorek jest upowszechnianie wiedzy na temat prawidłowego żywienia, co będzie prowadzią do zmiany na dobre nawyków żywieniowych młodych ludzi, a dalej całego społeczeństwa.
Podręcznik można wykorzystywać w różnych sytuacjach edukacyjnych, również przy okazji zajęą z wychowania zdrowotnego na lekcjach wychowawczych bądź na zajęciach w kołach zainteresowań.