Po trudnych początkach i szeregu gaf zaczynam naprawdę lubić swoje paryskie życie. Koledzy z Savoir mnie zaakceptowali, a szefowa już prawie nie zatrzaskuje mi drzwi przed nosem. Kiedy przechadzam ...więcej »
ŻYWA HISTORIA MARTWEJ POLSKI Rok 1795. I Rzeczpospolita umiera, a jej ostatnie tchnienie zbiega się z początkiem cmentarnej rewolucji, która zmienia postawy wobec śmierci i krajobraz ...więcej »
Wojenne wspomnienia Bolesława Burskiego publikowane są po raz pierwszy, niemal 80 lat od ich spisania. Autor został aresztowany w grudniu 1942 roku z powodu działalności konspiracyjnej. Więziony...więcej »
MROCZNE KARKONOSZE. NIEWYJAŚNIONE TAJEMNICE. HISTORIA RODEM Z ARCHIWUM X. Dźwięki przybierały na sile. Industrialne, basowe tony przenikające każdą komórkę ciała. Uporczywe i rytmiczne, jakb...więcej »
Opowieść o wychodzeniu z cienia Niezwykłe życie Jadwigi Stańczakowej – pisarki, dla której nie istniało niemożliwe Żyła na własnych warunkach. Brawurowo, pod prąd, wbrew wszelkim prze...więcej »
BEZKOMPROMISOWY OBRAZ ZDEZOLOWANEGO IMPERIUM NA HAJU Jak to możliwe, że kraj, gdzie 22% mieszkańców nie ma w domu normalnej toalety, straszy cały świat bronią atomową? Jak wyglądają relacje ...więcej »
Wszyscy mamy dziś ten sam problem: jesteśmy zmęczeni. Zawodowi sportowcy zaczynają jako trzylatki, o kompetencje akademickie martwimy się w przedszkolu. Nad sukcesem trzeba zacząć pracować jak naj...więcej »
Nowa książka Adama Mirka, autora bestsellerowych „Bebchów”, książki, którą uwielbiają dzieci w całej Polsce. „Glutologia” to ponad 500 stron nowych ciekawostek...więcej »
Napisany wbrew modom, queerowy psalm o zbuntowanym klasztorze Zważ, siostra Flora – podprzeorysza od przyziemności – widzenie miała. Matka Boża jej się objawiła i przesunąć nieprzesuwa...więcej »
DZIŚ PRZEWODNICZYLIBY KAŻDEJ OBYCZAJOWEJ I ARTYSTYCZNEJ REWOLUCJI Po paryskiej bohemie a przed współczesnymi hipsterami byli właśnie oni. Wolni, nowocześni, awangardowi i skandaliczni &nda...więcej »
Autorbestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką! Wraz z François-Régisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarn...więcej »
„Ostatni bohater” powraca w nowej okładce.
Stał się legendą za życia. Wciąż pamięta wspaniałe dni niezwykłych przygód. Pamięta czasy, gdy bohater nie musiał się martwić...więcej »
Nieznana i zdumiewająca historia matki Leonarda da Vinci. Opowieść, która rzuca nowe światło na dzieła jednego z największych twórców renesansu Caterina jest wolna jak wiatr i...więcej »
Czym jest kuchnia azjatycka? To festiwal obfitości, świeżości i różnorodności. Śmiałe kontrasty i odwaga w łączeniu smaków ukrytych na co dzień w skąpanych w słońcu polach Indonezji, ...więcej »
Oriana Fallaci u progu dziennikarskiej sławy w swoim niepodrabialnym, bezkompromisowym stylu opisuje Hollywood lat 50. Czerwiec 1957. Młoda włoska korespondentka ląduje w Hollywood z walizką spaghe...więcej »
CO WOLISZ? Użyć własnej zamrożonej kupy jako dłuta CZY ugrzęznąć na wyspie pełnej niedźwiedzi polarnych? No co, nie oceniajmy! Zmrożona kupa może być naprawdę twarda i pozwoli przekopać się przez&h...więcej »
CO WOLISZ? Pracować jako zbieracz kupy i przemierzać ulice z wielkim wozem przepełnionym zawartością nocników mieszkańców starożytnego Rzymu? Śmierdząca sprawa i kupa roboty, ale ile ...więcej »
NIE jest ważniejsze niż TAK. Słowo NIE ma SUPER MOC. Daje siłę. Uczy pewności siebie. Pozwala w pełni decydować. To nie słowo TAK uczy dorosłości, ale właśnie: NIE. Naucz się DOBRZE mówić NI...więcej »
Okazałe zamki, rezydencje, dwory, pałace. Możnowładcy, damy i rycerze. * Tętniące życiem miasta, barwne jarmarki. Kupcy, pątnicy i mnisi. * Skąpana w słońcu wieś i pola, na których praca trw...więcej »