Marcin Ł. Majewski to wytrawny znawca tematyki piwowarskiej, a książkaPiwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku: piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadkuje...więcej »
Marcin Ł. Majewski to wytrawny znawca tematyki piwowarskiej, a książkaPiwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku: piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadkuje...więcej »
Odwaga, ryzyko, widowiskowość… Żużel elektryzuje setki tysięcy kibiców. Niestety, oprócz emocjonujących zmagań i niezapomnianych zwycięstw ma swoją czarną stronę. Memoriał Bron...więcej »
Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby…
Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że o...więcej »
Wódka to nieodłączny element polskiej kultury, składnik naszej narodowej tożsamości. Bez względu na to, czy po nią sięgamy, czy nie, jest niezbywalnym elementem mozaiki tworzącej, zakorzeniony w na...więcej »
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle ...więcej »
Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście!
To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu ka...więcej »
Sławomir Szereda (ur. 1956 r.) należy do grona najbardziej uznanych artystów przedstawiających w swej twórczości wizerunek konia. Konie są zresztą jego życiową pasją, a wnikliwa obserwacja i wielol...więcej »
Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świętej nie warzono piwa, a jego konsumpcja na dworze kró...więcej »
Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień – łódzka kuchnia. Choć ...więcej »