Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna(Twarda)

Estonia, Łotwa, Litwa

Tytuł oryginalny: Amber & Rye. A baltic food journey: Estonia, Latvia, Lithuania

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: Warszawa, 2021

  • Autor: Zuza Zak

  • Wydawca: Promise

  • Typ oprawy: twarda

  • Data premiery: 20.05.2021

Cena detaliczna: 98,70 zł
61,84
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 36,86 zł
Stan magazynowy: Średnia ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
- Od 300 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.


Płatność elektroniczna
do 199,99 zł
od 200 zł do 299,99 zł
- ORLEN Paczka
8,99 zł
6,99 zł
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
8,99 zł
6,99 zł
- Kurier pocztowy
10,99 zł
8,99 zł
- InPost Paczkomaty 24/7
10,99 zł
8,99 zł
- Kurier
12,99 zł
10,99 zł

Płatność za pobraniem
do 199,99 zł
od 200 zł do 299,99 zł
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
11,99 zł
9,99 zł
- Kurier pocztowy
13,99 zł
11,99 zł
- Kurier
15,99 zł
13,99 zł

Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna

W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową
GŁÓWNE ZALETY
• Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
• Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
• Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży – tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)
O KSIĄŻCE
„Bursztyn i żyto” przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy – osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami – są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper „uchwyciła ona ducha narodu”. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.

„Co za radość… wspaniała kuchnia bałtycka… Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej”.
OLIA HERCULES

„Plastry miodu, kłosy żyta, ruta, tulipany i lilie. Ociężałe, łakome na miód niedźwiedzie. Żywica sosnowa – złocisty bursztyn, bałtycka piana powoli niknąca w bursztynowym piasku”.
„Biały całun”, Antanas Škema

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa do 3 dni robocze
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier - dostawa do 2 dni roboczych
    • Poczta Polska (kurier pocztowy oraz odbiór osobisty w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch) - dostawa do 2 dni roboczych
    • ORLEN Paczka - dostawa do 2 dni roboczych
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Kuchnia polska Encyklopedia sztuki kulinarnej

Niezwykły, nowoczesny poradnik z zakresu sztuki kulinarnej. Sprawdzonym przepisom towarzyszą fachowe porady dotyczące aranżacji i wyposażenia ergonomicznej, przyjaznej kuchni, zasady racjonalnego i zdrowego żywienia, kulinarne tricki, stołowy savoir-vi...

Podróż różowych delfinów

Naukowcy nazywają je Inia geoffrensis i wywodzą ich początki z pradawnego gatunku lądowych ssaków, które przed milionami lat wróciły do wody. Dla mieszkańców Amazonii różowe delfiny rzeczne to „boto”, zmie...

Niebezpieczne związki kulinarne

Libertyński pojedynek o względy kapryśnej kokietki Nany, która doprowadza zalotników do szaleństwa. Kto dostąpi zaszczytu bycia jej jedynym kochankiem?Niebezpieczne związki kulinarne to połączenie rozkoszy uczto­wania i mi...

Tam i z powrotem Tom 2 Podróż

Maks Barski, chłopak z Ziemi, zostaje porwany przez łowcę Yehr Magra. Tak zaczyna się jego przygoda. Tymczasem flota zbuntowanych androidów Drakka jest bliska zniszczenia Federacji. Na szczęście Maks zdobywa zaufanie nowych przyjaciół i t...

Legendy polskie Bałtycka flądra

„Legendy polskie” dla najmłodszych, opowiedziane na nowo wspaniałymi rymami! To seria, która w przyjazny i zabawny sposób przybliża małym czytelnikom najciekawsze motywy z polskich legend i wprowadza ich w świat dobrej literat...

Podróż za 10 milionów

"Jeśli chcesz, zabiorę Cię w niezwykłą podróż. Jest ona warta miliony.Wydarzenia, które tu opisuję, są prawdziwe, a ja jestem ich bohaterem. Właściwie bohaterami są moje marzenia, pasja i ciężka praca. Postanowiłem opowie...
42,90 zł

Podróż ludzi Księgi

Debiutancka powieść laureatki Międzynarodowej Nagrody BookeraPrzeszło 25 lat po premierze ponownie w księgarniachTak swoją literacką podróż zaczynała Olga TokarczukFrancja, rok 1685. Król Słońce ustanaw...

Podróż przez pory roku z kartami pracy Część 3

Seria kart pracy Podróż przez pory roku… jest przeznaczona dla II etapu nauczania uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym. Zawiera materiał z trzech obszarów: samoobsługi, uspołecznienia oraz rozwi...

Tradycje kulinarne Szwecji

Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli w...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!