CZYNNIKI PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO ŚMIERTELNOŚCI U BARANEK TRZECH RAS
Uważa się, że różne czynniki mają wpływ na śmiertelność jagniąt w.r.t. Przedstawiono 3 rasy owiec. Największą śmiertelność jagniąt miała rasa Kacchi (14,2%), a następnie rasa Thalli (11,9%), a najniższa Pak-Karakul (7,3%). Samice jagniąt miały najwyższą ogólną śmiertelność (10,2%), a najmniejszą samców (8,8%). Najwyższy wskaźnik śmiertelności ogólnej jagniąt (36,7%) odnotowano w przedziale wiekowym 91-120 dni (3 miesiące), a najmniejszą (4,7%) w przedziale wiekowym 1-30 dni (1 miesiąc). najwyższy wskaźnik śmiertelności ogólnej (12,2%) wiosną, najniższy (5,5%) latem. U jagniąt odnotowano najwyższą ogólną śmiertelność (43,7%) z powodu zapalenia płuc, a następnie zapalenia żołądka i jelit (19,2%) i udaru cieplnego (10,7%). Jagnięta charakteryzowały się najwyższą ogólną śmiertelnością (44,1%) matek w wieku 3 lat, a następnie matek w wieku 4 lat (25,7%). Właściwe żywienie ciężarnych maciorek, kontrolowana hodowla i lepsze zarządzanie przed porodem mogą odegrać ważną rolę w zmniejszeniu śmiertelności.