Drobne wypieki
Jak określić minimalne ilości składników wpływających na jakość gotowego wyrobu? Jakie czynniki wpływają na czas przydatności do spożycia oraz trwałość wyrobów cukierniczych?
Pierwsze tak wszechstronne opracowanie dotyczące drobnych wypieków ciastkarskich, zawierające omówienie surowców, składniki receptur, techniki oceny sensorycznej, wartości odżywcze gotowych wyrobów, analitykę oraz kwestie prawne.
Na polskim rynku wydawniczym niewiele jest fachowych i jednocześnie aktualnych propozycji dla cukierników, w szczególności brakuje prac dotyczących drobnych wypieków, pomimo ich popularności. Wielu tradycyjnym recepturom regionalnych odmian ciast i ciasteczek grozi zapomnienie, jednak globalizacja jest też dla nich szansą. Warto sięgnąć do wielowiekowej tradycji naszych zachodnich sąsiadów, odnajdując w niej inspirację do wzbogacenia asortymentu oraz korzenie naszych własnych tradycji.
W książce znajdziesz informacje dotyczące:
• procesu produkcji wyrobów cukierniczych
• pakowania i przechowywania
• wartości odżywczych
• zakresów dozowania poszczególnych surowców
• metod badawczych dla produktów cukierniczych