Gut Microbes, Archaea i Dietary Fibre
Błonnik pokarmowy jest najważniejszym czynnikiem modulującym biologię i specyfikę człowieka. Niskie spożycie błonnika pokarmowego z dietą bogatą w białko i tłuszcze prowadzi do zwiększenia endosymbiotycznego i kolonialnego wzrostu i neandertalizacji gatunku. Prowadzi to do indukcji fenotypu Warburga i zwiększonej częstości występowania zespołu metabolicznego x, neurodegeneracji, chorób autoimmunologicznych, nowotworów, schizofrenii i autyzmu. Populacja spożywająca dietę o niskiej zawartości błonnika bogatą w białko i tłuszcze ma swoje trawienie w jelicie cienkim. Populacja z dominującą dietą niskobłonnikową i trawieniem w jelicie cienkim ma zwiększone upodobanie do chorób cywilizacyjnych. Wysoki spożycie błonnika pokarmowego prowadzi dominujący wielkiego jelita trawienie przez kolońską mikroflorę i hamuje endosymbiotyczny i koloński archeologiczny wzrost produkujący homo sapienisation gatunek. Prowadzi to do zmniejszenia wzrostu archeologicznego i częstości występowania chorób cywilizacyjnych. Choroby cywilizacyjne, takie jak choroba autoimmunologiczna, zespół metaboliczny, rak, schizofrenia, autyzm i zwyrodnienie zanikowe mogą być kontrolowane przez dietę o wysokiej zawartości błonnika, hamując wzrost archeologiczny i endosymbiozę oraz poprzez promocję trawienia jelita grubego.