Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku
„ Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku“ – kulinarna podróż do czasów średniowiecza. Kuchnia krzyżacka jest bogata, barwna i radosna. Łączy w sobie najlepsze kulinarne tradycje rycerskie i zakonne, dworskie i królewskie. Garściami czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i środkowoeuropejskiej, mieszając egzotyczne smaki z fantazją i wyczuciem. Tajemnice spiżarni malborskiego zamku odkrywa Bogdan Gałązka – mistrz patelni i rondla, poszukiwacz nowych smaków i aromatów, koneser przyjemności. W tej niezwykłej książce autor zebrał 50 średniowiecznych receptur na zupy, mięsa, ryby, owoce morza oraz desery i przełożył je na język współczesnej kuchni. Proponuje nam wykwintne dania na eleganckie przyjęcie oraz proste, smakowite potrawy na rodzinny obiad. Oczaruj rodzinę i znajomych oryginalnym smakiem. Zostań mistrzem kuchni. O autorze: Bogdan Gałązka – absolwent Akademii Kulinarnej Kurta Schellera i jednej z najbardziej prestiżowych szkół kulinarnych na świecie – Culinary Academy of New York. Po ukończeniu akademii pracował jako chef w najlepszych nowojorskich restauracjach, między innymi Daniel Restaurant i Copacabana Club, jako personal chef zdobywał doświadczenie w South Hamptons na Long Island, gdzie miał przyjemność gotować m.in. dla burmistrza Nowego Jorku Michaela Bloomberga. Od kilku lat jest szefem i współwłaścicielem Gothic Café & Restaurant na zamku w Malborku. Prowadzi program kulinarny w Wedding TV oraz gotuje dla widzów magazynu „Dzień dobry TVN”.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7073-794-8
- ISBN druku: 978-83-7073-794-8
- EAN: 9788370737948
- Liczba stron: 122
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
ZUPY
Zupa dyniowo-kokosowa z krewetkami
Zupa cebulowa z kozim serem, ziołami i chlebem czosnkowym
Zupa wiśniowa
Zupa chrzanowa z tymiankiem i chrupkim boczkiem
Zupa czosnkowa
Zupa grzybowa z olejem truflowym i zacierkami
Żurek na zakwasie z kiełbasą drobiową, przepiórczym jajkiem i tymiankiem
Zupa rybna z orzechami, szałwią i skórką cytryny
Zupa z kurek z roladkami z cukinii faszerowanymi mięsem kraba
Zupa pietruszkowa z pierożkami faszerowanymi kozim serem
Zupa z soczewicy
RYBY I OWOCE MORZA
Tilapia przekładana szpinakiem w sosie szafranowo-pomidorowym
Okoń morski w sosie limonkowym z jaśminowym ryżem i czarnymi truflami
Smażony jesiotr z warzywami z zamkowego ogrodu, pesto i chrupkim boczkiem
Małże w białym winie z pietruszką, chilli i trawą cytrynową
Wędzona sieja z guacamole, serwowana na arbuzie, z sorbetem z czerwonej porzeczki i rukolą
Krewetki z owocami leśnymi, sosem z mango i tajskim imbirem
Filet z sandacza na carpaccio z buraków z ziołowymi kopytkami
Łosoś na grillowanych gruszkach
Karmazyn z wiosennymi warzywami
Pieczona tilapia w pieprzu z dzikim ryżem, szparagami, zielonym groszkiem i rzodkiewkami
MIĘSA
Polędwica wołowa marynowana w sake i trawie żubrowej
Zrazy wołowe faszerowane szparagami serwowane z risotto z kaszy gryczanej i marynatami
Karkówka po krzyżacku z purée buraczanym oraz młodą kapustą z koprem i marchwią
Postny indyk z soczewicą i warzywami
Duszone policzki cielca z marchewką i cebulką dymką
Żeberka w miodzie z sezamem, orzechami i kolendrą
Wątróbki cielęce w miodzie i occie balsamicznym z dżemem z czerwonej cebuli
Grillowana karkówka na risotto z kaszy jaglanej, z sosem grzybowym
Kociołek rycerski
Kotlet ze schabu obkładany złotem, serwowany z szafranowym ryżem i cytryną
Kapusta faszerowana siekanym mięsem, warzywami i ryżem, przekładana liśćmi kapusty
Kotleciki z siekanej cielęciny faszerowane przepiórczymi jajkami podawane z zapiekanką dyniową
Kalarepki faszerowane mięsem serwowane z szałwią na carpaccio z marchewki
Terrina wieprzowa nadziewana wątróbkami i orzechami pistacjowymi z sosem malinowym
Zielony kurczak w jajecznym cieście serwowany z soczewicą po czesku
Czarny kurczak z piwnymi plackami, migdałami i sosem miodowym
Kurczak po królewsku w papilotach i płatkach złota
Pieczony dzik ze śliwkami
Królik duszony w musztardzie z warzywami i żurawiną
DESERY
Suszone daktyle z kremem cytrynowo-imbirowym
Deser jajeczny brata Andrzeja
Tarta orzechowo-migdałowa
Makowiec z rodzynkami i orzechami
Szarlotka z imbirem pani Lidzi
Sernik cynamonowo-orzechowy z bezą
Chrusty
Pudding ryżowy na mleku migdałowym z karmelizowanymi płatkami fiołków
Cukierki anyżowe wielkiego mistrza obkładane złotem
Racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem