METABOLITY KRWI WPŁYWAJĄ NA KWASY TŁUSZCZOWE MLECZNE W BUFFFALO W MLEKU
Mleko jest problemem zdrowia publicznego ze względu na niezdrowe tłuszcze. W badaniu tym badano zmiany kwasów tłuszczowych mleka (FA) w odniesieniu do metabolitów krwi wraz z postępującym wiekiem i fazą laktacji u bawołów mlecznych. W sumie 12 bawołów mlecznych badano przez sześć tygodni w Peszawarze. Stężenie glukozy w surowicy wynosiło średnio 59,02 mg / dl, a triglicerydów 54,63 mg / dl. Stężenie glukozy i trójglicerydów było nieco wysokie u starszych zwierząt. Nasycone FA (SFA) uśredniono 70,41 g / 100 g. C14: 1, C16: 1 i C18: 3 były istotnie (P <0,05) wyższe u młodszych bawołów, podczas gdy C18: 1cis, średniołańcuchowe FA i długołańcuchowe FA były wyższe u starszych (P <0,05). Aktywność desaturazy była istotnie (P <0,05) wyższa u młodszych zwierząt. Chociaż wiek nie wpłynął znacząco na SFA i UFA, ale trend danych wykazał nieco wyższy poziom SFA u starszych zwierząt w porównaniu z młodszymi. Stopień laktacji również nie miał istotnego wpływu na stosunek aktywności ?9 desaturazy. Stwierdzono, że poziom glukozy we krwi i trójglicerydów były niższe, jakość FA mleka była lepsza, a desaturaza była wyższa u młodszych zwierząt we wczesnej laktacji.
-
Kategorie:
-
Książki »
-
Nauki medyczne
-
Język wydania:
polski
-
EAN:
9786203175271
-
Liczba stron:
52
-
Wymiary:
15.2x22.9cm
-
Data premiery:
01.01.2021