OCENA NIEKTÓRYCH PARAMETRÓW PRODUKCJI KURCZAKA BROJLERA NA FARMIE MI RANCHITO - GMINA CAQUEZA -CUND
Przeprowadzono prace badawcze mające na celu ocenę parametrów produkcyjnych (tygodniowe spożycie paszy/ptaka/gram, przyrost masy ciała/dzień/gram, wskaźnik wykorzystania paszy i procent śmiertelności) w pięciu stadach lub porach roku2016 (luty, kwiecień, czerwiec, wrzesień i listopad) u samic i samców brojlerów w gminie Caqueza Cundinamarca w temperaturze otoczenia od 22 do 24°C i na wysokości 1746 metrów nad poziomem morza na fermie drobiu mi ranchito. Badaną populację karmiono koncentratem handlowym w dwóch fazach: inicjacyjnej 1-3 tygodnie (1-21 dni) i końcowej 4-6 tygodnia (22-42 dzień). Próbki pobierano od 1. dnia (początkowa masa ciała zwierząt), a następnie co tydzień podczas sześciu sesji, które trwały badanie, ustalając parametry produkcyjne, wyznaczano Analizę wariancji ANOVA, Współczynnik zmienności dla każdego czynnika Partia (Sezon) - płeć (Samica - Samiec) w odniesieniu do zmiennych (tygodniowe spożycie paszy/ptaka/gram przyrostu przyrostumasa/dzień/gram, przelicznik pokarmowy i wskaźnik śmiertelności).
-
Kategorie:
-
Książki »
-
Nauki medyczne
-
Język wydania:
polski
-
EAN:
9786203099638
-
Liczba stron:
56
-
Wymiary:
15.2x22.9cm
-
Data premiery:
01.01.2020