Zapobieganie próchnicy poza fluorkami
Próchnica definiowana jest jako bakteryjna choroba zwapniałych tkanek zęba, która charakteryzuje się demineralizacją nieorganicznej i destrukcją organicznej substancji zęba. Proces próchnicowy jest procesem ciągłym, wynikającym z zaburzenia równowagi pomiędzy wieloma cyklami demineralizacji i remineralizacji, a nie jednokierunkowym procesem demineralizacji. Próchnica powstaje w wyniku wzajemnego oddziaływania trzech głównych czynników: węglowodanów zawartych w pożywieniu, bakterii kariogennych w płytce nazębnej oraz podatnej, twardej powierzchni zęba. Nieustannie podejmowane są wysiłki w celu wyeliminowania próchnicy, jednak jest ona nadal szeroko rozpowszechniona. Należy wziąć pod uwagę, że jeśli zmiana próchnicowa jest nieuwapniona, można ją odwrócić lub zatrzymać chemicznie. Dlaczego nie należy stosować strategii fluorkowych? Działanie fluoru jest ograniczone w przypadku próchnicy bruzd i szczelin. Strategia z wysoką zawartością fluoru może prowadzić do niekorzystnych efektów. Środki nie zawierające fluoru, takie jak arginina, probiotyki, nowamina, pasty dentystyczne, chlorofil, ekstrakty roślinne, propolis, ksylitol, pasta antyenzymatyczna, antybakteryjna, chloroheksydyna, CPP-ACP itp. mogą służyć jako terapie wspomagające w zapobieganiu, zatrzymywaniu, a nawet odwracaniu próchnicy zębów.
-
Kategorie:
-
Książki »
-
Nauki medyczne
-
Język wydania:
polski
-
EAN:
9786203371567
-
Liczba stron:
80
-
Wymiary:
15.2x22.9cm
-
Data premiery:
15.06.2021