Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...więcej »
Jedyna na polskim rynku aktualna książka, w której kompleksowo omówiono temat antybiotyków i lekooporności, czyli globalnego problemu XXI wieku – zarówno pod kątem...więcej »
Książka zawiera oprócz informacji dotyczących biologii i morfologii pasożytów - wiadomości z zakresu epidemiologii, profilaktyki oraz diagnostyki i leczenia chorób pasożytniczy...więcej »
Czym jest zjawisko dźwięku?Jak powstaje wrażenie słuchowe?Jakie są istotne cechy tego wrażenia?Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym całościowym opracowaniu za...więcej »
26 czerwca 2000 roku nastąpiły zmiany, które na zawsze zmieniły oblicze biologii i medycyny. Premier Wielkiej Brytanii Tony Blair oraz prezydent Stanów Zjednoczonych Bill Clinton wzię...więcej »
W jednostkach Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyniki transplantacji wyrażone tzw. twardymi parametrami, do jakich zaliczają się przeżycie przeszczepu u pacjenta i przeżycie pacjenta, są lepsz...więcej »
Tom 9 został poświęcony infekcjom wirusowym i stanowi jeden z elementów cyklu tematycznego dotyczącego przewlekłej opieki nad pacjentami po przeszczepieniu narządu.Odpowiedź bior...więcej »
Książka przedstawia naturę wirusów i ich cykl replikacyjny. Omawia wirusy atakujące bakterie, zwierzęta oraz rośliny, patogeniczność wirusów oraz sposoby i możliwości zwalczania zakaż...więcej »
Bioanalityka, to interdyscyplinarna dziedzina wiedzy, która stanowi szybko rozwijający się obecnie dział chemii analitycznej.Bioanaliza zaczyna odgrywać kluczową rolę w szybko rozwijaj...więcej »
Podręczny przewodnik dla studentów, wykładowców i wszystkich zainteresowanych fizjologią. Wyjaśnia główne zagadnienia układu fizjologicznego bez nadmiaru informacji.
Książka ta:
•omawia fizjol...więcej »
Tom 2 zawiera splanchnologię - nauka o trzewiach, bez gruczołów dokrewnych i angiologię - nauka o naczyniach.
W nowym wydaniu autorzy uwzględnili współczesny stan wiedzy, aktualne wymagania progra...więcej »
Ostatni 3 tom nowoczesnego podręcznika anatomii zwierząt. Podzielony jest na 2 części. W pierwszej omówione są: gruczoły dokrewne, układ nerwowy, narządy zmysłów i powłoka wspólna. Część druga to a...więcej »
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.
Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem...więcej »