Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU

Food and Drink in the Household of English Nobility in the 15th and 16th Centuries. Procurement - Preperation - Service and Consumption(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: Kraków, 2012

  • Autor: Andrzej K. Kuropatnicki

  • Wydawca: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    ??Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia. _pl_PL??

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena detaliczna: 48,00 zł
43,20
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 4,80 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Food and Drink in the Household of English Nobility in the 15th and 16th Centuries. Procurement - Preperation - Service and Consumption

Praca poświęcona jest diecie i potrawom spożywanym przez szlachtę angielską na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych. Opisano w niej charakter społeczeństwa angielskiego w XV i XVI wieku, rezydencje szlacheckie i organizację ich dworów, a także sposób żywienia, zasady stosowane przy układaniu diety oraz obowiązujące podczas uroczystych uczt w rezydencjach szlacheckich.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
List of Illustrations 9
Acknowledgements 11
Introduction 13

Chapter I. English Society in the Fifteenth and Sixteenth Centuries 35
1.1. The Household Structure 36
1.2. English Society in the Late Medieval and Early Modern Periods 36
1.3. Views on Medieval Society 38
1.4. Nobilitas Major 41
1.5. Nobilitas Minor 46
1.6. Gentility and Service 50
1.7. Livery and Maintenance 53
1.8. Social Changes 56
1.9. Noble Education 59
1.10. Etiquette and Manners 64

Chapter II. The Houses of Nobilitas Major and Nobilitas Minor 72
2.1. Medieval Residences 72
2.2. Architectural Changes 77
2.2.1. Stokesay Castle 78
2.2.2. Bodiam Castle 79
2.2.3. Tattershall Castle 81
2.2.4. Wingfield Manor 81
2.2.5. Great Chalfield Manor 82
2.2.6. Gainsborough Old Hall 83
2.2.7. Thornbury Castle 85
2.3. Italian Renaissance Influences 86
2.4. New Style Residences 87
2.5. The Great Hall 89
2.6. Great Hall Furnishings 93
2.7. Towards More Privacy 97
2.8. The Kitchen 100
2.9. The Lodgings 104
2.10. The Banqueting House 105
2.11. The Garden 108
2.12. The Orchard 112

Chapter III. The Household Organisation 114
3.1. Household Size 114
3.2. Household Members 117
3.3. Chief Household Officers 120
3.4. Household Demesne Supplies 125
3.5. Food Purchase 128
3.5.1. Sir Thomas Paget’s Household 128
3.5.2. Lady Alice de Bryene’s Household 129
3.5.3. Sir Edward Don’s Household 130
3.5.4. Sir William Petre’s Household 133
3.5.5. The Willoughby Household’s Meat Provisioning 135
3.5.6. Henry Algernon Percy’s Household 136
3.6. Purchase of Cloth 137
3.7. Time-Based System of Purchasing 138
3.8. Storage of Supplies 139
3.8.1. The Garner 139
3.8.2. The Cellar 139
3.8.3. The Buttery 140
3.8.4. The Pantry 141
3.8.5. The Larder 142
3.9. The Office of the Kitchen 143
3.9.1. Kitchen-Related Offices 143
3.9.2. Kitchen Staff 146
3.9.3. Kitchen Furnishings 149
3.9.4. Kitchen Utensils 150
3.10. Brewing and Baking 155
3.10.1. The Brewhouse 156
3.10.2. The Bakehouse 158

Chapter IV. Household Books and Records. Dietary and Cookery Books 161
4.1. Sources 162
4.2. Types of Household Accounts 163
4.3. Rationale for Keeping Accounts 164
4.4. Other Household Documents 166
4.5. Content of Account Books 166
4.5.1. Household Accounts of Dame Alice de Bryene 169
4.5.2. Household Accounts of Sir Thomas Paget 171
4.5.3. Household Accounts of Sir Edward Don 173
4.5.4. Household Accounts of Sir William Petre 176
4.5.5. Household Accounts of Robert Dudley 178
4.5.6. Household Accounts of Sir William Cecil 181
4.5.7. Household Accounts of Richard Bertie and Duchess of Suffolk 182
4.6. Cookery Books 185
4.7. Books of Secrets and the Books on Husbandry 195
4.8. Herbals 196

Chapter V. The Food of English Noblemen 198
5.1. Bread 199
5.2. Pottage 207
5.3. Sauces 211
5.4. Meat 214
5.5. Fowl 227
5.6. Fish 233
5.7. Dairy Produce 239
5.8. Spices 243
5.9. Vegetables and Fruit 254

Chapter VI. The Beverages of English Noblemen 261
6.1. Water 262
6.2. Milk 263
6.3. Ale and Beer 266
6.4. Wine 274
6.5. Distillates 287
6.6. Cider 293
6.7. Mead 295

Chapter VII. The Theoretical Bases for Food and Cookery 298
7.1. The Theory of Humours 299
7.1.1. The Humours 302
7.1.2. Temperaments 304
7.2. Healthy Eating 308
7.3. Dietary Literature 313
7.4. Religious Strictures 318
7.5. Feasts 324
7.6. The Humoral Balance of Dishes; Recipe Analysis 329
7.6.1. Roasted Salmon in Sauce 330
7.6.2. Tench in Sauce 331
7.6.3. Frumenty with Venison 333
7.6.4. Mawmeny 334
7.6.5. Crustarde 335
7.6.6. Chicken Endored 336
7.6.7. Baked Quinces 337
7.6.8. Roasted Venison 338
7.6.9. Roasted Crane 339
7.6.10. Hippocras 340

Chapter VIII. Eating in the Great Hall 342
8.1. Feast Planning 343
8.2. Food Ritual 344
8.3. Great Hall Organisation 346
8.4. The Great Hall Preparation 348
8.5. Rituals in the Great Hall 356
8.6. The Serving Order of Dishes 363
8.7. The Subtleties 366
8.8. Voiding the Tables 368
8.9. Banquetting Stuffe 369
8.10. Entertainment at Feasts 374
8.11. Table Manners 375

Conclusion 382
Bibliography 390
Appendix 1 The Household Accounts Used 421
Appendix 2 Weights and Measures 427
Appendix 3 Selected Humoral Qualities 432
Appendix 4 A Glossary of Medieval and Renaissance Household Terms 440
Appendix 5 A Glossary of Medieval and Renaissance Culinary Terms 452
Appendix 6 Selected Menus 475
Index 496
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

27,90 zł

English for Human Resources

English for Human Resources to podręcznik należący do serii Short Course Series. Jest to dostosowana do potrzeb polskiego użytkownika doskonała pomoc dla każdego, kto chce swobodnie komunikować się w języku angielskim w sprawach służbowych. Short Cours...
14,90 zł

The Food of the Gods and How It Came to Earth

What happens when science tampers with nature? Mr. Bensington and Mr. Redwood create a new food material, Herakleophorbia, later called Boomfood, they hope will have beneficial uses to mankind. They come up with a substance that causes flora, fauna, an...
27,90 zł

English for Emails

English for Emails to podręcznik należący do serii Short Course Series. Jest to dostosowana do potrzeb polskiego użytkownika doskonała pomoc dla każdego, kto chce swobodnie komunikować się w języku angielskim w sprawach służbowych. Short Course Series ...
99,00 zł

Business English

Podręcznik Business English powstał z myślą o tych, którzy dobrze znają język angielski ogólny i pragną rozszerzyć swoje umiejętności w zakresie języka biznesowego. Poszczególne moduły tematyczne obejmują takie obszary jak m.in.: k...
13,50 zł

English for Laboratory Diagnosticians. Unit 2/ Appendix 2

ROZDZIAŁ 2 Z PUBLIKACJI PT. "ENGLISH FOR LABORATORY DIAGNOSTICIANS" AUTOR ANNA W. KIERCZAK. English for Laboratory Diagnosticians to nowoczesny podręcznik oparty na oryginalnych fachowych tekstach anglojęzycznych skierowany do osób ze ...
49,90 zł

Polish your HR English. Angielski (nie tylko) dla HR-owca-część II

Po sukcesie pierwszej części książki Polish Your HR English. Angielski (nie tylko) dla HR-owca prezentujemy Państwu część drugą, która zawiera nowe tematy związane z zarządzaniem pracownikami w firmie. Nie koncentruje się tylko na perspektywie H...
55,00 zł

Kwadrans z Business English (A2, B1, B2)

E-book Kwadrans z Business English to gotowy plan nauki dla osób posługujących się językiem angielskim na co dzień w sytuacjach zawodowych. Jeżeli masz mało czasu na naukę, a chcesz szybko wzbogacić znajomość słownictwa i tym samym poczuć się pe...
99,00 zł

English for Laboratory Diagnosticians

English for Laboratory Diagnosticians to nowoczesny podręcznik oparty na oryginalnych fachowych tekstach anglojęzycznych skierowany do osób ze znajomością języka angielskiego na poziomie średnim. Treść leksykalna książki skorelowana jest z podst...
23,10 zł

Theoretical frameworks in the study of press advertisements: Polish, English and Chinese perspective

Książka stanowi próbę poszerzenia metodologii badań nad reklamami prasowymi poprzez wypracowanie nowych modeli analizy tego szczególnego typu obrazowo-tekstowego artefaktu oraz wykazanie ich zasadności i przydatności w oparciu o obszerny ...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!