Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Nagrody szkolne do - 38%
MENU
Sprawdź

Istota ryżu(eBook)

O duszy japońskiego jedzenia

5.00  [ 1 ocena ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: 1, 2018

  • Autor: Michael Booth

  • Tłumacz: Magdalena Rabsztyn

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    Mobi
    Epub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
31,00
Cena zawiera podatek VAT.
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Istota ryżu

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu. Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało znanych składników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach. W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszło do kilku znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”. Ta informacja także trafiła na czołówki światowych gazet i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw. To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków. Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Rozdział 1. Powrót 11

OKINAWA 17
Rozdział 2. Bataty 19
Rozdział 3. Umibudō 28
Rozdział 4. Awamori 35

KIUSIU 43
Rozdział 5. Wieprzowina 45
Rozdział 6. Shōchū 55
Rozdział 7. Nori 64
Rozdział 8. Obama 75
Rozdział 9. Cukier 84
Rozdział 10. Burgery 99
Rozdział 11. Arita 104
Rozdział 12. Tare 111

CHūGOKU 121
Rozdział 13. Małże 123

KANSAI 131
Rozdział 14. Zepsute ryby 133
Rozdział 15. Osaka 147
Rozdział 16. Osaka – podejście drugie 154

SIKOKU 165
Rozdział 17. Yuzu 167

CHūBU 177
Rozdział 18. Najlepsza restauracja na świecie 179
Rozdział 19. Owady 187
Rozdział 20. Wino 194

TOKIO 203
Rozdział 21. Ramen 205
Rozdział 22. Herbata 218
Rozdział 23. Soba 229
Rozdział 24. Sushi 238
Rozdział 25. Ryż z curry 253
Rozdział 26. Yakitori 265
Rozdział 27. Yanagihara 274
Rozdział 28. Ciastko 283

CHūBU/TōHOKU 293
Rozdział 29. Mochi 295
Rozdział 30. Kōji 303
Rozdział 31. Ryż 318

HOKKAIDO 331
Rozdział 32. Uni 333
Rozdział 33. Whisky 350
Rozdział 34. Melony 358
Rozdział 35. Niedźwiedzie 364

PODZIĘKOWANIA 373

SŁOWNICZEK 375
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Michael Booth

Brytyjski dziennikarz i autor książek poświęconych jedzeniu. Jego artykuły regularnie pojawiają się w licznych brytyjskich i zagranicznych czasopismach, w tym „Condé Nast Traveller”, „Independent on Sunday”, „The Times”, „The Telegraph”, „Monocle” oraz we wszystkich prestiżowych gazetach brytyjskich. Jest autorem m.in. książek Jedz, módl się, jedz (PWN 2012), Skandynawski raj. O ludziach prawie idealnych (WUJ 2015) oraz Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii (PWN 2013), która otrzymała nagrodę imienia Kate Whiteman od Związku Pisarzy Kulinarnych za najlepszą książkę o jedzeniu i podróżach w 2010 r.

    Polecamy

    Inne autora

    Recenzje (1):

    Najnowsze | Najbardziej pomocne
    Qulturasłowa
    Dodano: 06.05.2018 11:56:27

    Kulinarne tradycje Japonii…
    Japonia kojarzy ci się z ryżem i wodorostami, zaś w bardziej wyrafinowanej formie – z sushi? Nic bardziej mylnego, bowiem prawdziwa, tradycyjna kuchnia japońska kryje w sobie ogromne pokłady interesujących smaków i zapachów. I choć nie zawsze są one akceptowalne przez nasze kubki smakowe, to z pewnością warto się nimi zainteresować. Nawet, jeśli nie zostaniemy fanami tradycyjnych potraw, to z pewnością długo będziemy opowiadać o doznaniach, jakie wywołują fermentowane wnętrzności kalmarów.
    Na taką wyprawę szlakiem japońskich potraw, ale również tradycji i kultury jedzenia, zdecydował się Michael Booth, zaś z wyprawy tej i uzyskanych w jej trakcie doświadczeń, zrodziła się wspaniała książka pt. „Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia”. Opublikowana nakładem Wydawnictwa PWN książka, to nie tylko opis potraw, którymi delektował się i/lub które degustował autor i jego rodzina, ale również opisy restauracji i innych miejsc, w których odkrywał on nowe smaki, to także relacje z rozmów z producentami czy hodowcami. Wszystko to zamknięte jest w ramy publikacji, którą czyta się jak najlepszą powieść. Ten kulinarny reportaż zachwyci zarówno osoby, które przygotowaniem potraw czy pisaniem o nich zajmują się zawodowo, jak i wszystkich tych, którzy są otwarci na nowe smaki, którzy lubią podróże i którzy – być może– z kuchnią japońską będą mieć do czynienia po raz pierwszy.
    Tę kulinarną podróż rozpoczynamy od Okinawy, gdzie zachwycimy się bakłażanami, a nawet zdobędziemy kilka ich sadzonek. Następnie odwiedzimy jedną z czterech japońskich wysp, Kiusiu, gdzie próbować będziemy umibudō, czyli rodzaju wodorostu, nazywanego również „morskim kawiorem” lub „winogronami morza”. Ten zaskakujący artykuł spożywczy, który zaintrygował nawet Caroline Kennedy, córkę JFK, to prawdziwa esencja intensywnego smaku oceanu. Popijać będziemy przy tym awamori, czyli popularny napój alkoholowy, produkowany z długoziarnistego ryżu basmati. To na Kiusiu autor odkrył też najlepszą wieprzowinę, nie bez przyczyny bowiem położone na południu wyspy miasto Kagoshima, jest stolicą japońskiego przemysłu wieprzowego.
    Podróżując wzdłuż zachodniego wybrzeża wyspy Kiusiu autor zgłębiał również tradycję wyrobu nori, czyli czarnych, suszonych wodorostów, przypominających papier i używanych do wyrobu rolek sushi. Wraz z rodziną Booth rezyduje również w Obamie, czyli popularnym kurorcie słynącym z siarkowych źródeł, bawi się też w Huis Ten Bosch, parku rozrywki w prefekturze Nagasaki, gdzie wielbiciele czekolady będą w siódmym niebie odwiedzając m.in. Dom Czekolady.
    Booth wyrusza również do Shimane, najsłabiej zaludnionej prefektury w Japonii, okolic, gdzie wciąż królują duchy i legendy. To właśnie w Shimane znajduje się prawdopodobnie najstarsza w kraju świątynia, o nazwie Izumo Taisha, dedykowana bóstwu małżeństwa, patronowi rolnictwa, interesów i zdrowia. Autor uczestniczy w japońskiej ceremonii picia herbaty, próbuje też Izumo soba, wyjątkowego makaronu powstałego z mąki z mielonych całych ziaren gryki i podawanego w płynie, w którym makaron ten jest gotowany.
    To zaledwie kilka potraw i przystanków (przysmaków) na drodze Bootha, ale już one wystarczą, by rozbudzić ciekawość i pobudzić ślinianki do pracy. Plastyczny język autora i szczegółowość jego relacji sprawia, że czujemy się członkami kulinarnej wyprawy Michaela Bootha. „Istota ryżu” to zatem wspaniała książka, która inspiruje i zachęca nas do przesuwania granic naszej kulinarnej tolerancji.

    Ocena: