Makarony świata
Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach podczas urodzin i obchodów Nowego Roku, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie robionymi kluskami.
Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania.
Makaron pojawia się też na pograniczu kuchni i pop kultury – żeby wspomnieć choćby słynny włoski western spaghetti, czy jedną z najbardziej znanych scen filmowych, w której dwa zakochane psy jedzą makaron z jednego talerza. W książce pojawia się też Latający Potwór Spaghetti – bóstwo religii wyznawanej przez pastafarian.
W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.
Beata Pawlikowska
ur. 1965
Beata Pawlikowska to podróżniczka, dziennikarka i pisarka. W 1990 roku
rozpoczęła karierę zawodową, współpracowała z wieloma stacjami radiowymi, m.in.
prowadziła audycje muzyczne, nadawała korespondencję z Londynu w 1992, a w
latach 1999-2004 i 2005-2016 prowadziła w Radiu Zet audycję „Świat według
blondynki”, poświęconą podróżom. Od października 2016 prowadzi audycję
„Blondynka w samo południe” w radiu Open.fm. Beata Pawlikowska prowadziła także
programy telewizyjne, m.in. „Podróże z żartem” i „Zagadkowa blondynka”. Swoje podróże opisuje w książkach, które sama
ilustruje rysunkami i fotografiami. Do jej znanych książek należą m.in.
Blondynka
w dżungli, Blondynka śpiewa w Ukajali i Podróżuj, módl się, kochaj.