MENU

Nowoczesne zarządzanie produkcją

(eBook)

Ujęcie procesowe

0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2014

  • Redakcja naukowa: Kazimierz Szatkowski

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 84,00 zł
58,80
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Nowoczesne zarządzanie produkcją

Podręcznik akademicki przeznaczony dla studentów ekonomii i zarządzania oraz kierunków inżynierskich, w szczególności studiujących na specjalnościach związanych z zarządzaniem produkcją.

Grupa autorów pod przewodnictwem Kazimierza Szatkowskiego omawia proces zarządzania produkcją w trakcie działalności badawczej, przygotowania prototypów, uruchomienia produkcji, kontrolowania jakości. Przedstawione zostały systemy informatyczne, które pomagają w realizacji wymienionych etapów.

Książka w przystępny sposób wyjaśnia najbardziej skomplikowane zagadnienia. Wszystkie rozdziały zawierają zdjęcia i rysunki, które ułatwią wykorzystanie informacji w praktyce.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
WSTĘP         	11

ROZDZIAŁ 1. Wprowadzenie do zarządzania procesami produkcyjnymi     	17

1.1. Procesowe ujęcie przepływu produkcji   17
1.2. Procesy przygotowania produkcji   20
1.3. Podstawowe procesy produkcyjne       22
1.4. Procesy obsługi produkcji    26
1.5. Procesy sterowania produkcją      33

ROZDZIAŁ 2. Procesy przygotowania produkcji 	37

2.1. Istota, zakres i miejsce przygotowania produkcji w działalności przedsiębiorstwa          37
2.2. Wpływ nakładów finansowych na efektywność prac z zakresu przygotowania produkcji     41
2.3. Związek przygotowania produkcji z działalnością innowacyjną i B + R     43
2.4. Konstrukcyjne przygotowanie produkcji (KPP)           44
2.4.1. Pojęcie i zakres konstrukcyjnego przygotowania produkcji     44
2.4.2. Perspektywiczne KPP      45
2.4.3. Właściwe KPP            45
2.5. Technologiczne przygotowanie produkcji (TLPP)         55
2.5.1. Uwagi ogólne             55
2.5.2. Perspektywiczne TLPP     57
2.5.3. Właściwe TLPP           58
2.5.4. Technologiczność konstrukcji    61
2.6. Organizacja struktur zarządzania aparatem TPP w przedsiębiorstwach     62
2.6.1. Organizacja działu konstrukcyjnego    62
2.6.2. Rodzaje struktur działu konstrukcyjnego    63
2.6.3. Organizacja działu technologicznego   64
2.6.4. Planowanie przedsięwzięć z zakresu TPP    67
2.7. Wady tradycyjnej organizacji prac projektowych     74
2.8. Uwarunkowania nowoczesnego projektowania wyrobów   76
2.8.1. Oddziaływanie rynku      76
2.8.2. Wpływ nowoczesnych koncepcji zarządzania na organizację prac projektowych         77
2.8.3. Postęp w dziedzinie współczesnych narzędzi konstruktorskich      81
2.9. Systemy CAD/CAM/CAE/PDM i ich wpływ na prace projektowe     82
2.10. Etapy prac projektowych z wykorzystaniem systemów CAD/CAM/CAE/PDM  91
2.11. Integracja systemów CAD/CAM/CAE/PDM – system CIM          92
2.12. Zastosowanie nowoczesnych technik prototypowania      94
2.12.1. Uwagi ogólne             94
2.12.2. Wirtualne prototypowanie            95
2.12.3. Szybkie prototypowanie    98
2.12.4. Szybkie wytwarzanie narzędzi         103
2.12.5. Wirtualne wytwarzanie         104
2.13. Organizacja prac przy projektowaniu współbieżnym       105
2.13.1. Istota i cechy projektowania współbieżnego  105
2.13.2. Zmiany organizacyjne przy projektowaniu współbieżnym      112

ROZDZIAŁ 3. Procesy produkcyjne w konwencjonalnych systemach wytwórczych     	115

3.1. Uwagi ogólne              115
3.2. Struktura i rodzaje procesów produkcyjnych   116
3.3. Czynniki warunkujące sposób organizacji produkcji           122
3.4. Typy produkcji         124
3.5. Formy produkcji       127
3.5.1. Uwagi ogólne             127
3.5.2. Produkcja nierytmiczna         128
3.5.3. Produkcja rytmiczna       129
3.6. Rodzaje struktur produkcyjnych        130
3.6.1. Istota struktury produkcyjnej    130
3.6.2. Struktura technologiczna   131
3.6.3. Struktura przedmiotowa        133
3.6.4. Wybór właściwej struktury produkcyjnej          134
3.7. Zasady racjonalnej organizacji procesów produkcyjnych        135
3.8. Podstawy projektowania konwencjonalnych systemów produkcyjnych       136
3.9. Organizacja i doskonalenie potokowych linii produkcyjnych          143
3.9.1. Uwagi ogólne             143
3.9.2. Historyczne podłoże rozwoju linii produkcyjnych       144
3.9.3. Organizacja pracy w tradycyjnych potokowych formach produkcji 145
3.9.4. Nowe tendencje w organizacji pracy tradycyjnych linii produkcyjnych        146
3.10. Wpływ wzorców japońskich na organizację potokowych linii produkcyjnych        149
3.10.1. Uwagi ogólne             149
3.10.2. Metoda SMED      149
3.10.3. Zmienny takt produkcji         152
3.10.4. Wyrównywanie taktu produkcji            154
3.10.5. Standaryzacja pracy            157
3.10.6. Systemy ssące             158
3.10.7. Supermarket    161
3.10.8. Przepływ ciągły      163

ROZDZIAŁ 4. Procesy produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych (ZSP)       	170

4.1. Przesłanki tworzenia ZSP         170
4.2. Elastyczne systemy produkcyjne (ESP)        179
4.2.1. Geneza powstania i charakterystyka ESP    179
4.2.2. Klasyfikacja elastycznych systemów produkcyjnych i elastyczne środki wytwarzania          181
4.2.3. Budowa ESP        185
4.2.4. Ogólna metodyka projektowania elastycznych systemów produkcyjnych     189
4.3. Rekonfigurowalne systemy produkcyjne (RSP)           195
4.3.1. Geneza powstania i charakterystyka RSP    195
4.3.2. Budowa i środki techniczne RSP       198
4.3.3. Projektowanie RSP        204
4.4. Dedykowane elastyczne systemy produkcyjne (DESP)     211
4.4.1. Geneza powstania i charakterystyka DESP        211
4.4.2. Budowa DESP            214
4.4.3. Problematyka projektowania DESP         215

ROZDZIAŁ 5. Procesy obsługi produkcji  	226

5.1. Podstawowe pojęcia związane z obsługą produkcji   226
5.1.1. Obsługa materiałowa           226
5.1.2. Obsługa magazynowa      232
5.1.3. Obsługa transportowa      237
5.1.4. Obsługa konserwacyjno-remontowa    242
5.1.5. Obsługa w zakresie pomocy warsztatowych        248
5.1.6. Obsługa w zakresie kontroli jakości         252
5.1.7. Pozostałe obszary obsługi produkcji    259
5.2. Rozwiązania intralogistyczne      264
5.2.1. Środki transportu wewnętrznego           264
5.2.2. Urządzenia do składowania           270
5.2.3. Nowoczesne technologie kompletacji   277
5.3. Automatyczna identyfikacja w obsłudze produkcji   281
5.3.1. Kody kreskowe      281
5.3.2. RFID              287
5.3.3. Automatyczna identyfikacja w połączeniu z EDI        291
5.4. Obsługa produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych        295
5.4.1. Przepływ materiału przez magazyn         295
5.4.2. Przepływ materiałów na linii produkcyjnej przy wykorzystaniu pojazdów AGV     298
5.4.3. Podsystem obsługi narzędziowej       302
5.4.4. Podsystem utrzymania ruchu          305
5.4.5. Sterowanie jakością        309
5.5. Informatyczne wsparcie obsługi produkcji          312

ROZDZIAŁ 6. Procesy sterowania przepływem produkcji    	316

6.1. Ujęcia sterowania przepływem produkcji           316
6.1.1. Przepływ produkcji w przedsiębiorstwie     316
6.1.2. Cel sterowania przepływem produkcji       318
6.1.3. Historyczne uwarunkowania tradycyjnego sterowania produkcją  320
6.1.4. Sterowanie układami a sterowanie produkcją      321
6.1.5. Regulacja i sterowanie układów            323
6.1.6. Schemat układu sterowania produkcją  324
6.2. Zasady sterowania przepływem produkcji i kryteria ich wyboru       326
6.2.1. Hierarchiczność układów sterowania przepływem produkcji        326
6.2.2. Tworzenie zasad sterowania przepływem produkcji 327
6.2.3. Kryteria wyboru sposobu sterowania przepływem produkcji        329
6.3. Metody międzykomórkowego sterowania przepływem produkcji 332
6.3.1. Uwagi ogólne             332
6.3.2. Metoda sterowania według taktu produkcji        333
6.3.3. Metoda sterowania według okresu powtarzalności produkcji   334
6.3.4. Metoda sterowania według cyklu produkcyjnego        336
6.3.5. Metoda sterowania według cyklu i wyprzedzeń         337
6.3.6. Metoda sterowania według stanów maksimum–minimum zapasów          338
6.3.7. Metoda sterowania według punktu zamówieniowego zapasów  340
6.4. Wewnątrzkomórkowe sterowanie przepływem produkcji   342
6.4.1. Uwagi ogólne             342
6.4.2. Sterowanie przepływem produkcji na podstawie harmonogramów wzorcowych       342
6.4.3. Sterowanie przepływem produkcji za pomocą harmonogramów przebiegu przedmiotów i wykresów Gantta     348
6.4.4. Sterowanie przepływem produkcji wg stopnia pilności robót        351
6.5. Systemy MRP              353
6.5.1. Planowanie potrzeb materiałowych – MRP I           353
6.5.2. Planowanie Zasobów Produkcyjnych – MRP II         357

ROZDZIAŁ 7. Nowoczesne koncepcje planowania i sterowania produkcją    	368

7.1. Zarządzanie produkcją jako składowa kompleksowego zarządzania        368
7.2. Planowanie i sterowanie produkcją      372
7.3. Logistyczne koncepcje planowania i sterowania produkcją      377
7.4. Koncepcja Just-in-Time (JiT)           381
7.4.1. Istota i cele Just-in-Time        381
7.4.2. Planowanie i sterowanie produkcją w systemie Just-in-Time    384
7.4.3. Korzyści z wdrożenia systemu Just-in-Time        388
7.5. Koncepcja Technologii Optymalnej Produkcji/Teorii Ograniczeń (OPT/TOC)    390
7.5.1. Istota OPT/TOC     390
7.5.2. Zasady OPT/TOC         391
7.5.3. Planowanie i sterowanie produkcją według koncepcji OPT/TOC         393
7.6. Planowanie zasobów przedsiębiorstwa (ERP)       395
7.6.1. Cele i etapy rozwoju systemów ERP    395
7.6.2. Moduły systemów ERP         396
7.6.3. Planowanie i sterowanie produkcją z wykorzystaniem systemów ERP  399
7.7. Możliwości i ograniczenia integracji koncepcji planowania i sterowania produkcją         402

ROZDZIAŁ 8. Sterowanie przepływem produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych  	406

8.1. System sterowania produkcją w ZSP     406
8.2. Hierarchia sterowania produkcją w ZSP       408
8.3. Współpraca systemów sterowania produkcją ZSP z nadrzędnymi systemami planowania produkcji       415
8.4. Architektura sterowania produkcją ZSP       420
8.5. Oprogramowanie systemów sterowania przepływem produkcji w ZSP  428
8.6. Sterowania numeryczne maszyn i urządzeń wytwórczych   435

ROZDZIAŁ 9. Kompleksowe metody zarządzania produkcją i przedsiębiorstwem    	441

9.1. Wprowadzenie             441
9.2. Business Process Reengineering        442
9.2.1. Istota i cele reengineeringu      442
9.2.2. Reengineering a zmiany w systemie zarządzania przedsiębiorstwem        444
9.2.3. Reengineering w obszarze produkcji        447
9.3. Outsourcing           449
9.3.1. Istota i cele outsourcingu   449
9.3.2. Rodzaje outsourcingu      451
9.3.3. Outsourcing w obszarze produkcji          453
9.4. Lean management          456
9.4.1. Istota Lean     456
9.4.2. Zasady Lean        458
9.4.3. Wybrane narzędzia Lean   459
9.4.4. Wpływ Lean na wybrane podsystemy przedsiębiorstwa        465
9.5. Kompleksowe zarządzanie jakością           467
9.5.1. Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie         467
9.5.2. Istota kompleksowego zarządzania jakością (TQM)     468
9.5.3. TQM a normy ISO             470
9.5.4. Wybrane narzędzia wspomagające zarządzanie jakością       471
9.5.5. Metody zarządzania jakością          473
9.6. Controlling      479
9.6.1. Istota, cele, struktura           479
9.6.2. Rodzaje controllingu           481
9.6.3. Controlling produkcji      484
9.7. Integracja metod zarządzania      487

Literatura          	489
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(epub)
Brak informacji
(mobi)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

11,70 zł
13,00 zł

Rozmowy o rynku książki 2011

Kolejny, jedenasty już tom publikacji „Rozmowy o rynku książki” to zbiór 41 wywiadów publikowanych w dwutygodniku „Biblioteka Analiz” w 2011 roku. Bohaterami drukowanych w tomie obszernych rozmów byli przeds...
13,50 zł
15,00 zł

Rozmowy o rynku książki 12

Kolejny, dwunasty już tom publikacji „Rozmowy o rynku książki” to zbiór 32 wywiadów publikowanych w dwutygodniku „Biblioteka Analiz” w 2012 roku. Bohaterami drukowanych w tomie obszernych rozmów byli przeds...
14,24 zł
18,99 zł

Lektury w klasie I (zbiór)

Książka zawiera wypisy z lektur szkolnych (fragmenty). Zadbano o zgodność publikacji z nową podstawą programową. Proponowane lektury obejmują wszystkie gatunki literatury dziecięcej wymienione w nowej podstawie programowej. Są to: baśnie, bajki, opowia...
49,56 zł
59,00 zł

Zarządzanie finansami. Wprowadzenie przykłady i zadania

Autor prezentuje teorię finansów przedsiębiorstw, ilustrując omawiane zagadnienia przykładami, dzięki czemu możliwe jest zrozumienie nie zawsze prostych zasad, niezbędnych w procesie zarządzania finansami. Każdy rozdział jest zakończony zadaniam...
29,70 zł
33,00 zł

Zarządzanie w czasach kryzysu. Wybrane zagadnienia

Stałą cechą towarzyszącą procesom gospodarczym w czasach niepewności, nieprzewidywalnościoraz niepełnej informacji jest zjawisko zwane kryzysem. W życiu każdej organizacji kryzys, niezależnie od skali, zawsze jest okresem przełomowym, a nawet sta...
37,32 zł
43,40 zł

Przykłady strategii produkcji i użytkowania paleolitycznych oraz mezolitycznych narzędzi krzemiennych

Wyróżnienie w „Konkursie o nagrodę Stowarzyszenia Wydawców Szkół Wyższych im. ks. Edwarda Pudełki” Monografia stanowi podsumowanie wieloletnich studiów autorki nad tematyką technologii i funkcji okazów krzemiennych. Poszczególne przykład...
71,10 zł
79,00 zł

Zarządzanie działalnością innowacyjną

Inspiracją do podjęcia prac nad wydaniem niniejszej książki było uruchomienie w Wyższej Szkole Menedżerskiej w Warszawie specjalności o nazwie „Zarządzanie innowacjami w gospodarce opartej na wiedzy”. Program realizowany był głównie ...
30,60 zł
34,00 zł

Zarządzanie w obszarze zasobów dobra wspólnego. Wybrane czynniki i efekty zarządzania kadrami, logistyką i finansami w administracji publicznej i Policji

Spis treściWprowadzenieIwona Zofia Czaplicka-KozłowskaI. System motywacyjny w organizacjach publicznychWstępMotywowanie i motywacja w systemie zarządzania organizacjąTeorie i model...
49,41 zł
54,90 zł

Zmiany w organizacjach. Sprawne zarządzanie, sytuacje kryzysowe i warunki osiągania sukcesu

Celem niniejszej monografii jest promocja nowych form zarządzania zmianami w organizacjach. Wskazuje ona także, że zmiany zachodzące we współczesnych organizacjach wymagają skutecznych rozwiązań i umiejętności sprawnego zarządzania. Publikacja a...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!