Określenie warunków produkcji mukopolisacharydy
Ekwadorska Amazonia jest regionem najbardziej dotkniętym przez wycieki ropy naftowej, przy czym gleby gliniaste są jednym z najbardziej zagrożonych. Rozsypiska w glebach gliniastych stanowią poważny problem, ponieważ zagęszczają się i ograniczają napowietrzanie, utrudniając bioremediację. Z uwagi na ten problem w niniejszej pracy badano Azotobacter spp. bakterię glebową, która wytwarza związki pozakomórkowe, zwiększające porowatość i strukturę gleby, izolowane z gleb zanieczyszczonych węglowodorami lub w procesie bioremediacji. Otrzymano cztery izolaty: trzy oznaczone jako Azotobacter chrocooccum i jeden jako Azotobacter vinelandii. Określono warunki żywieniowe sprzyjające produkcji egzopolisacharydów (EPS). Przy ocenie źródła węgla, stwierdzono, że melasa i sacharoza sprzyjają produkcji EPS. Jeśli chodzi o sole magnezu i azotu, to zależy to od izolatu. Wyniki te potwierdzają potencjalne wykorzystanie tej bakterii uprawianej w określonych warunkach do agregacji gleby.