Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Starożytna Grecja od kuchni(Miękka)

5.00  [ 5 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,00 zł
51,75
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 17,25 zł
Stan magazynowy:Duża ilość
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dostawa gratis do księgarni PWN oraz dla paczek o wartości od 129 zł.
Płatność elektroniczna (PayU, BLIK)
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
5,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
7,99 zł
Kurier pocztowy
9,99 zł
Paczkomaty InPost
9,99 zł
Kurier
14,99 zł
Księgarnia PWN - odbiór osobisty
0,00 zł
Płatność za pobraniem
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
8,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
9,99 zł
Kurier pocztowy
11,99 zł
Kurier
17,99 zł

Starożytna Grecja od kuchni

Jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia?

Kto gotował dla Platona i Sokratesa?

Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali?

Jak wyglądały przybory kuchenne?

Czy Grecy wychodzili na lunch?

Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami?

Czy dziś możemy posmakować starożytnego sera?

W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy z pewnością nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, że gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować również dziś. A jak to wyglądało w starożytności?

W górzystym helleńskim kraju, rozsypanym w setki wysp i wysepek, ludzie nauczyli się liczyć bardziej na dary morza niż ziemi. Grecka kuchnia obfitowała w to, co dostarczał akwen: ryby, kraby, kalmary i ośmiornice były na porządku dziennym. Dieta typowego Greka składała się również z jęczmiennego placka lub miski kaszy, pospolitych warzyw, głównie strączkowych, odrobiny lokalnych owoców i pewnej ilości dziko rosnącej zieleniny. Porcji białka dostarczały ślimaki, a mieszkańcom wybrzeża – owoce morza. Niewiele rejonów sprzyjało hodowli bydła, za to owce i kozy były wszechobecne. Właściciele jednej czy dwóch kóz mieli przywilej uraczenia się raz na jakiś czas kawałkiem sera lub kubkiem mleka, a mięso pozostawało w zasięgu szczęściarzy posiadających większe stada. Zapach pieczystego był dla przeciętnego Greka raczej oznaką święta niż codziennością. Mniej zamożni musieli się zadowolić polewkami, znanymi również z kuchni Słowian, oraz papką z mąki, fasoli, cebuli i czosnku.

Starożytna Grecja od kuchni to nie tylko przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczących na stołach Greków, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. To egzotyczna podróż do świata ludzi odległych w czasie i przestrzeni, choć jednocześnie bardzo nam bliskich, gdyż będących twórcami kultury, której jesteśmy spadkobiercami. Warto się w tę podróż wybrać, nie tylko dlatego, że gastronomia Grecji stoi u początków współczesnej kuchni europejskiej, ale przede wszystkim dlatego, że jest częścią historii tego kraju, historii, która domaga się uwagi każdego, kto pragnie poznać źródła własnej cywilizacji.

Książka omawia temat tradycji kulinarnej starożytnych Greków – pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykłych ludzi, produktach obecnych na stołach starożytnych Greków, o upodobaniach smakoszy i okolicznościach, w których gotowanie stało się w Grecji równie ważne jak filozofia czy poezja. Przybliża wiele innych aspektów związanych ze sprawami stołu, jak choćby rolę uczty i sympozjonu czy zwyczaje związane z jedzeniem.

Publikacja jest adresowana zarówno do wielbicieli kuchni, jak i czytelników zainteresowanych kulturą oraz historią starożytną.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
I. Kulinarna podróż w czasie . . . . . . . . . . . . . . . . 9

II. Wokół stołu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

1. Uczta.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  25
2. Wszyscy są równi, ale niektórzy trochę mniej.  .  .  49
3. Uczta „na krzywy ryj” . . . . . . . . . . . . . . . 59
4. Obsługa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
5. W kuchni i jadalni. . . . . . . . . . . . . . . . . 77
6. Poza domem. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99

III. Jadłospis. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109
1. Dary Demeter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111
2. Mięso ofiarne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137
3. Ryby i namiętność . . . . . . . . . . . . . . . . . 155
4. W warzywniku .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  177
5. Rajskie owoce .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  203
6. Mlekopijcy i serojadzi . . . . . . . . . . . . . . . 231
7. Płynne złoto . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 263
8. Winomania.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  275
9. Eliksir życia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 317
10. Świat aromatów . . . . . . . . . . . . . . . . . . 345

IV. Jedzenie i tożsamość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 383

V. Posmakuj historii .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  395

Wybrana literatura . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 429
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Magdalena Nowakowska

Filolog klasyczny, doktor nauk humanistycznych w zakresie historii starożytnej. Zainteresowania autorki skupiają się wokół kultury starożytnej Grecji, przede wszystkim religii i mitologii. Od Rzymian woli Greków, od polityki na agorze – religię i mitologię, a od Zeusa – Dionizosa. W 2015 roku, w ramach Bałtyckiego Festiwalu Nauki, prowadziła na Wydziale Archeologii wykład i warsztaty, podczas których przygotowywano starogreckie słodycze.

Z zamiłowania podróżniczka. Kocha współczesną Grecję, jej krajobraz, kuchnię i tę magię, która sprawia, że człowiek raz zaczarowany już nigdy nie uwolni się od uroku tego kraju. Autorka artykułów („Polityka”, „Poznaj Świat”, „Kuchnia”) i przewodników turystycznych. W życiu także wieczny wagabunda, prócz zajęć akademickich mający za sobą kilka lat pracy jako nauczyciel języka angielskiego i hiszpańskiego oraz tworzenia tekstów z zakresu customer publishing.

    Polecamy

    Inne autora

    Recenzje

    Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!