Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Podręczniki akademickie »
MENU
Podręczniki akademickie »

Starożytna Grecja od kuchni(Miękka)

4.80  [ 9 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,00 zł
55,20
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 13,80 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Od 250 zł paczki dostarczamy GRATIS!
Zamówienia z minimum jedną książką Wydawnictwa Naukowego PWN, PZWL lub WNT wysyłamy taniej.

Płatność elektroniczna (PayU, Masterpass)
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
7,75 zł
6,75 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
7,75 zł
6,75 zł
Kurier pocztowy
11,75 zł
10,75 zł
Paczkomaty InPost
11,75 zł
10,75 zł
Kurier
12,75 zł
11,75 zł
Odbiór w księgarni PWN
GRATIS!
GRATIS!
Płatność za pobraniem
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Poczta Polska - odbiór w punkcie
10,75 zł
9,75 zł
Kurier pocztowy
14,75 zł
13,75 zł
Kurier
15,75 zł
14,75 zł

Starożytna Grecja od kuchni

Jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia?

Kto gotował dla Platona i Sokratesa?

Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali?

Jak wyglądały przybory kuchenne?

Czy Grecy wychodzili na lunch?

Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami?

Czy dziś możemy posmakować starożytnego sera?

W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy z pewnością nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, że gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować również dziś. A jak to wyglądało w starożytności?

W górzystym helleńskim kraju, rozsypanym w setki wysp i wysepek, ludzie nauczyli się liczyć bardziej na dary morza niż ziemi. Grecka kuchnia obfitowała w to, co dostarczał akwen: ryby, kraby, kalmary i ośmiornice były na porządku dziennym. Dieta typowego Greka składała się również z jęczmiennego placka lub miski kaszy, pospolitych warzyw, głównie strączkowych, odrobiny lokalnych owoców i pewnej ilości dziko rosnącej zieleniny. Porcji białka dostarczały ślimaki, a mieszkańcom wybrzeża – owoce morza. Niewiele rejonów sprzyjało hodowli bydła, za to owce i kozy były wszechobecne. Właściciele jednej czy dwóch kóz mieli przywilej uraczenia się raz na jakiś czas kawałkiem sera lub kubkiem mleka, a mięso pozostawało w zasięgu szczęściarzy posiadających większe stada. Zapach pieczystego był dla przeciętnego Greka raczej oznaką święta niż codziennością. Mniej zamożni musieli się zadowolić polewkami, znanymi również z kuchni Słowian, oraz papką z mąki, fasoli, cebuli i czosnku.

Starożytna Grecja od kuchni to nie tylko przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczących na stołach Greków, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. To egzotyczna podróż do świata ludzi odległych w czasie i przestrzeni, choć jednocześnie bardzo nam bliskich, gdyż będących twórcami kultury, której jesteśmy spadkobiercami. Warto się w tę podróż wybrać, nie tylko dlatego, że gastronomia Grecji stoi u początków współczesnej kuchni europejskiej, ale przede wszystkim dlatego, że jest częścią historii tego kraju, historii, która domaga się uwagi każdego, kto pragnie poznać źródła własnej cywilizacji.

Książka omawia temat tradycji kulinarnej starożytnych Greków – pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykłych ludzi, produktach obecnych na stołach starożytnych Greków, o upodobaniach smakoszy i okolicznościach, w których gotowanie stało się w Grecji równie ważne jak filozofia czy poezja. Przybliża wiele innych aspektów związanych ze sprawami stołu, jak choćby rolę uczty i sympozjonu czy zwyczaje związane z jedzeniem.

Publikacja jest adresowana zarówno do wielbicieli kuchni, jak i czytelników zainteresowanych kulturą oraz historią starożytną.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
I. Kulinarna podróż w czasie . . . . . . . . . . . . . . . . 9

II. Wokół stołu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

1. Uczta.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  25
2. Wszyscy są równi, ale niektórzy trochę mniej.  .  .  49
3. Uczta „na krzywy ryj” . . . . . . . . . . . . . . . 59
4. Obsługa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
5. W kuchni i jadalni. . . . . . . . . . . . . . . . . 77
6. Poza domem. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99

III. Jadłospis. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109
1. Dary Demeter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111
2. Mięso ofiarne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137
3. Ryby i namiętność . . . . . . . . . . . . . . . . . 155
4. W warzywniku .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  177
5. Rajskie owoce .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  203
6. Mlekopijcy i serojadzi . . . . . . . . . . . . . . . 231
7. Płynne złoto . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 263
8. Winomania.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  275
9. Eliksir życia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 317
10. Świat aromatów . . . . . . . . . . . . . . . . . . 345

IV. Jedzenie i tożsamość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 383

V. Posmakuj historii .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  395

Wybrana literatura . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 429
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Magdalena Nowakowska

Filolog klasyczny, doktor nauk humanistycznych w zakresie historii starożytnej. Zainteresowania autorki skupiają się wokół kultury starożytnej Grecji, przede wszystkim religii i mitologii. Od Rzymian woli Greków, od polityki na agorze – religię i mitologię, a od Zeusa – Dionizosa. W 2015 roku, w ramach Bałtyckiego Festiwalu Nauki, prowadziła na Wydziale Archeologii wykład i warsztaty, podczas których przygotowywano starogreckie słodycze.

Z zamiłowania podróżniczka. Kocha współczesną Grecję, jej krajobraz, kuchnię i tę magię, która sprawia, że człowiek raz zaczarowany już nigdy nie uwolni się od uroku tego kraju. Autorka artykułów („Polityka”, „Poznaj Świat”, „Kuchnia”) i przewodników turystycznych. W życiu także wieczny wagabunda, prócz zajęć akademickich mający za sobą kilka lat pracy jako nauczyciel języka angielskiego i hiszpańskiego oraz tworzenia tekstów z zakresu customer publishing.

Inni Klienci oglądali również

Zimna kuchnia

Zimna kuchnia to obszerna wiedza o sposobach przyrządzania potraw, potocznie zwanych zimnymi daniami oraz o produktach i technikach stosowanych przy ich przygotowaniu. Na 2000 zdjęć przedstawiono, krok po kroku, przygotowywanie, zdobienie i serwow...

Polska kuchnia

W ulicznej sondzie, przeprowadzonej w jednym z polskich miast, zapytani o typowe polskie dania młodzi ludzie najczęściej wymieniali pizzę, frytki, kebab i spaghetti. Najwyraźniej w pogoni za kulinarnymi modami zapomnieliśmy o naszej wiel...

Grecja półwysep. Pascal Lajt

• Jak trafić do najlepszych ateńskich tawern? • Który grecki kanion jest największy na ziemi? • Dlaczego kobiety nie mogą zwiedzać klasztorów Áthos? • Kiedy odbywa się Festiwal Oliwny na terenie antycznego Olintu?...

Kuchnia

Ta seria jest dla ciebie – dla dowolnej płci hipstera, yuppie czy scuppie, dla metro- i drwaloseksualnych, a także dla wszystkich niezrzeszonych. Jeśli chcesz zabłysnąć w towarzystwie (a przynajmniej nie pozostać w cieniu) – ta seria jest d...

Fifka i żulik czyli domowa kuchnia łódzka

„Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” to niewątpliwie nasz bestseller. Pierwsze wydanie z 2014 r. już się wyczerpało, a w odpowiedzi na liczne zapytania, w lipcu 2017 r. przedstawiliśmy Czytelnikom nowe, uzupełnione wydanie. C...

Kuchnia powojenna

"Reprint oryginału drugiego wydania z 1929 r. z 329 przepisami kuchni powojennej. Autorkę, jak sama pisze, skłoniła do wydania niniejszej książki ""drożyzna produktów po wojnie, brak wielu artykułów, małe, w porównan...

Kuchnia antyrakowa

Książka pomoże ci w odnalezieniu się w gąszczu faktów i mitów dotyczących tego, co powinno się jeść w trakcie terapii.W pierwszej części książki znajdziesz mnóstwo informacji na temat odżywiania się w tym trudnym okresie oraz...
29,99 zł

Siostra Maria - Dbaj o serce - Zdrowa Kuchnia

To kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele przepisów na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy, tym razem zebrane z myślą o osobach cierpiących na choroby serca i układu krążenia. Od kolorowych, pełnych witamin i dobroczynnych dla s...

Retro kuchnia

Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyni...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!