MENU

Teoria smaku w dziełach sztuk pięknych

(eBook)

Formaty:
PDF

Zabezpieczenie: plik chroniony przez Watermark
Watermark
Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
0.00  [ 0 ocen]
Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
Dostępne warianty:
Cena katalogowa: 10,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 6,00 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

8,00
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Teoria smaku w dziełach sztuk pięknych

Seria KLASYKA MNIEJ ZNANA

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Spis treści

Rozdział I. Nauki wyzwolone, czyli piękne, są naśladowaniem
pięknej natury. Najwyższa doskonałość w zmysłowym
wystawieniu jest ich celem. ................................................ 5
§ 1. Co są nauki wyzwolone, czyli piękne? co piękne sztuki? Ich
początek. Dlaczego nazywamy je pięknymi? Ich różnica. .... 5
§ 2. Postępek w pięknych naukach i sztukach zależy od obszerniejszego
rozwijania się władz duszy, a szczególniej imaginacji.
Co jest imaginacja? Co geniusz? ............................... 9
§ 3. Natura jest przewodnikiem, źrzódłem i materią nauk
pięknych. ......................................................................... 18
§ 4. Nauki piękne w swoich naśladowaniach i dziełach nie
trzymają się ścisłej prawdy, ale tylko prawdopodobieństwa.
................................................................................ 21
§ 5. O wzorze idealnym. ......................................................27
§ 6. Najwyższa zmysłowa doskonałość, to jest najdoskonalsze
zmysłowe wystawienie, jest jedynym śrzodkiem, którego
w tworach swoich używają piękne nauki i sztuki. ............. 33
§ 7. Smak jest przewodnikiem geniuszu i imaginacji: jego teoria
jest teorią nauk i sztuk pięknych. ................................. 37
§ 8. Smak jest więcej niż proste wrażenie od zmysłów duszy
przesłane: jest to uczucie wewnętrzne, które zależy od
imaginacji i rozwagi. Może się rozebrać na pewne początki.
.............................................................................. 39
124
Rozdział II. Teoria smaku. .................................................... 42
§ 1. O piękności. ...................................................................42
§ 2. O uczuciu albo smaku nowości. ........................................ 53
§ 3. O uczuciu wielkości i górności. ......................................... 58
§ 4. O uczuciu, czyli smaku naśladowania. ................................71
§ 5. O harmonii. ....................................................................77
§ 6. O gracji. .........................................................................80
§ 7. O śmieszności. ...............................................................83
§ 8. O uczuciu, czyli smaku moralnym. ................................... 86
Dokończenie .........................................................................88
Rozdział III ...........................................................................89
§ 1. O ukształceniu, przymiotach i wpływie smaku. ................. 89
§ 2. O czułości smaku. ............................................................93
§ 3. O delikatności smaku. .......................................................97
§ 4. O trafności smaku. ..........................................................103
§ 5. O związku smaku z krytyką. ........................................... 107
§ 6. O przedmiotach smaku i korzyści z jego wydoskonalenia. .. 112
§ 7. Ile smak ma wpływu do obyczajów i namiętności. .......... 116
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

54,00 zł
60,00 zł

Antyczna sztuka wojenna Tom 4 Kres świata antycznego

Hans Delbrück, urodzony 11 listopada 1848 w Bergen na wyspie Rugia, polityk, na forum międzynarodowym uznawany za pierwszego prawdziwie współczesnego historyka wojskowości. Studiował począwszy od 1868 na uniwersytetach w Heidelbergu i Bonn....
23,48 zł
27,30 zł

Teoria węzłów i związanych z nimi struktur dystrybutywnych

Jest to drugie wydanie książki z 2012 roku, rozszerzone o dwanaście nowych wykładów, wygłoszonych przez autora w Instytucie Matematyki Uniwersytetu Gdańskiego w latach 2012–2015. Wykłady poprzedza krótki rys historyczny teorii węzł&...
19,87 zł
23,10 zł

Teoria komunikowania masowego. Skrypt dla studentów dziennikarstwa i komunikacji społecznej

Celem publikacji jest dostarczenie studentom dziennikarstwa i komunikacji społecznej oraz kierunków pokrewnych (np. public relations, reklama) systematycznej wiedzy ze współczesnej teorii komunikowania masowego. Poszczególne zagadn...
37,72 zł
44,90 zł

Szczególna teoria zatrudnienia

Co zrobić, żeby praca była atrakcyjna, dostosowana do naszych potrzeb, a nie taka, w której człowiek jest jej przedmiotem? W książce, którą oddajemy do rąk Czytelników, Autor daje odpowiedź na to pytanie. Za Johnem Maynardem Keynes...
19,20 zł
24,00 zł

Kulturowa teoria literatury Główne pojęcia i problemy

Prezentowany tom jest pierwszym efektem realizacji szerszego projektu poświęconego rozwijaniu koncepcji kulturowej teorii literatury. W tej fazie celem naszym było po prostu uchwycenie zmian zaszłych we współczesnej refleksji teoretycznoliterack...
19,93 zł
22,14 zł

Naiwna sztuka słowa

ALA RABIKO WOŹNIAK – poetka-debiutantka, ur. na początku lat dziewięćdziesiątych ub. w. w Żarach; mieszka w Toruniu, całym sercem związana z Ziemią Lubuską i Zieloną Górą, w której dorastała. Z wykształcenia trochę hotelarz, trochę ...
26,51 zł
30,47 zł

Kurtyka. Sztuka wolności

Kurtyka - sztuka wolności - pierwsza biografia Wojtka Kurtyki, laureata Złotego Czekana za całokształt dokonań wspinaczkowych, którego przejście Świetlistej Ściany Gasherbruma IV zostało uznane za jedno z najważniejszych dokonań XX wieku. Partne...
23,63 zł
26,25 zł

Kompetencje hermeneutyczne w teorii i praktyce akademickiej

Kompetencja hermeneutyczna jest to rozumienie sensu subiektywnego i obiektywnego bądź interpretacja znaczeń. Niemieccy autorzy piszący na ten temat łączą tę kompetencję z empatią, rozumieniem dwoistości, dialogiem, odczuciem dystansu i bliskości, autor...
4,30 zł
5,00 zł

Analiza finansowa. Teoria i zadania

Niniejszy podręcznik został napisany z myślą o studentach studiów stacjonarnych i niestacjonarnych kierunku Finanse i Rachunkowość. Książka składa się z pięciu rozdziałów. W każdym rozdziale przedstawiono zagadnienia teoretyczne będące pr...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!