Usprawnienie procesów w przedsiębiorstwie producent czekolady
W segmencie produkcji czekolady, aby stać się konkurencyjnym na rynku, konieczne jest utrzymanie wysokiego standardu utrzymania jakości na linii produkcyjnej, a także niskich kosztów produkcji. Innym koniecznym i wiarygodnym środkiem jest wygaszanie strat, czy to przez usuwanie, ponowne przetwarzanie, czy też przez eliminację zapasów pośrednich w sektorze produkcyjnym. Na podstawie tego badania zostaną zidentyfikowane i przeanalizowane straty na linii produkcyjnej jajek czekoladowych w okresie wielkanocnym, w celu optymalizacji procesu produkcji, zmniejszenia strat i maksymalizacji wydajności. Gromadzenie i analiza danych zostały przeprowadzone za pomocą wykresu procesu, który ma za zadanie pomóc w porównaniu alternatywnych metod poprawy procesu produkcyjnego, zgodnie z kolejnością, w jakiej odbywa się proces: zebranie czasu każdej operacji w procesie produkcyjnym, następnie analiza czasu operacji w celu sprawdzenia niewyważenia procesu i po sprawdzeniu kosztów każdego etapu procesu. Metodologia tego badania jest dedukcyjna z natury stosowana z podejściem ilościowym, ukierunkowana na tryb opisowy.