MENU
Darmowa dostawa

Wpływ właściwości fizycznych i chemicznych biopaliw pochodzenia roślinnego na emisję produktów spalania i efektywność energetyczną

(ePrasa)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Lublin, 2016

  • Seria / cykl: Rozprawy Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

  • Autor: Artur Kraszkiewicz

  • Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 10,00 zł
9,50
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Wpływ właściwości fizycznych i chemicznych biopaliw pochodzenia roślinnego na emisję produktów spalania i efektywność energetyczną

Celem pracy była ocena wpływu właściwości fizycznych i chemicznych biopaliw pochodzenia roślinnego, zróżnicowanych gatunkowo i pod względem formy geometrycznej, na przebieg procesu oraz emisję produktów spalania, jak również efektywność energetyczną w aspekcie urządzeń grzewczych małej mocy. Do badań wyodrębniono 30 różnych biopaliw wytworzonych z 6 gatunków surowców roślinnych. Grupując je pod względem analizowanej formy wyodrębniono surowce energetyczne pierwotne, pelety i trzy rodzaje brykietów typu A, B i C. Surowce te pochodziły z rolnictwa (słoma i siano), jak również z leśnictwa (drewno). Istotne jest również, że wytworzone formy kompaktowane bazowały w obrębie gatunków na tych samych surowcach pierwotnych. Zgodnie z warunkami badań biopaliwa te poddano charakterystyce w aspekcie ich cech chemicznych i fizycznych, jak również analizowano określone parametry spalania i produktów ich spalania. Podczas analizy wyników badań wytypowano i rozpatrywano dwa bloki danych jako samodzielne grupy i jednocześnie rozpoznano pomiędzy nimi powiązania, dla których efekt analiz końcowych związany jest z założeniami początkowymi wpływu właściwości fizycznych i chemicznych biopaliw pochodzenia roślinnego na przebieg procesu, emisję produktów spalania i efektywność energetyczną. Praktyczne wartości z osiągnięcia celu głównego i celów szczegółowych pracy polegają na uzyskaniu danych umożliwiających taki dobór składników i parametrów procesu produkcji paliw formowanych, które bezpośrednio wpłyną nie tylko na ilość energii w biomasie, ale i poprawią efektywność ekologiczną i energetyczną urządzeń grzewczych, w których biomasa ta jest spalana. Uzyskane na podstawie badań wyniki mogą być przydatne przy projektowaniu urządzeń formujących biomasę tak, aby uzyskiwać jej pożądane cechy fizyczne i chemiczne, jak również przy projektowaniu i atestacji urządzeń grzewczych małej mocy. W warunkach badań energetyczne użycie rozpatrywanych surowców w urządzeniach grzewczych małej mocy uzależnione jest od wykorzystanych gatunków biomasy. Dendromasa wykazuje korzystniejsze cechy niż inne paliwa pochodzenia roślinnego, jednak ważna jest forma biopaliw. W trakcie spalania na ruszcie biopaliw o mniejszej powierzchni jednostkowej wykazują one najkorzystniejsze własności w aspekcie zmniejszenia emisji i poprawy efektywności spalania łącznie z jego wydłużeniem w czasie. Ten ostatni parametr powiązany jest z gęstością. Powinny zostać dopracowane metody spalania tak, aby w urządzeniu grzewczym zachodził proces spalania, a nie tylko odgazowanie części lotnych. Przy wykorzystaniu odpowiednich form paliw kompaktowanych w urządzeniach grzewczych małej mocy uzyskuje się podstawę do energetycznie efektywnego i ekologicznego procesu ich spalania. Zaproponowane w wyniku badań zalecenia wpisują się w koncepcję zrównoważonego rozwoju i mają priorytet społeczny.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

16,14 zł
16,99 zł

Koński Targ 2/2013

Koński Targ powstał w roku 1996 jako nowatorski kwartalnik zawierający ogłoszenia sprzedaży koni pochodzących od prywatnych hodowców. Od tamtej pory niezmiennie jest jedyną gazetą ogłoszeniową o koniach na polskim rynku.Na przestrzen...
8,55 zł
9,00 zł

Wpływ naświetlania promieniami podczerwonymi nasion bobiku (Vicia faba L.) i łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius) na ich wartość odżywczą i efektywność w odchowie kurcząt brojlerów

Wyniki pracy pogłębiają i porządkują wiedzę w zakresie doboru warunków naświetlania promieniami podczerwonymi nasion bobiku i łubinu wąskolistnego pozwalających podnieść ich wartość odżywczą oraz rozszerzyć możliwości wykorzystania w odchowie ku...
8,55 zł
9,00 zł

Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu

Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczynioweg...
3,79 zł
3,99 zł

Arypiprazol jako potencjalizacja leczenia przeciwdepresyjnego w depresji opornej na leczenie – jaki ma wpływ na procesy psychiczne?

Arypiprazol jest lekiem wskazywanym przez rekomendacje Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i przez konsultanta krajowego jako jedna z opcji potencjalizacji dotychczas nieskutecznej terapii w depresji opornej na leczenie. Jest substancją, któr...
7,60 zł
8,00 zł

Wpływ formy i poziomu miedzi i żelaza w paszy na wyniki odchowu oraz wybrane wskaźniki metaboliczne kurcząt brojlerów

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie chelatami nowej generacji, w których jedna do trzech cząsteczek glicyny połączona jest z takimi mikroelementami jak miedź, żelazo, cynk lub mangan. Ta forma gwarantuje większą stabilność oraz jednorodno...
7,60 zł
8,00 zł

Wpływ czynników środowiska i odmiany na wielkość i jakość plonu nasion rzepaku ozimego uprawianego na Dolnym Śląsku

Współczesna hodowla rzepaku ozimego umożliwia uzyskanie odmian o określonych parametrach jakościowych. Jakość nasion rzepaku przeznaczonych na cele spożywcze, paszowe i niespożywcze jest ciągle doskonalona przez zwiększanie zawartości oleju, zwi...
5,70 zł
6,00 zł

Wpływ obróbki termicznej na wybrane wskaźniki jakości nasion soi i ich przetworów

Nasiona soi ze względu na korzystny skład chemiczny stanowią poszukiwany, wartościowy składnik pożywienia lub paszy. Wykorzystanie nasion soi jest jednak limitowane poprzez liczne substancje przeciwżywieniowe, które ograniczają przyswajalność sk...
6,65 zł
7,00 zł

Wpływ kawitacji na właściwości składników żywności

Kawitacja, polegająca na wytwarzaniu i gwałtownym zanikaniu pęcherzyków gazowo-parowych w cieczach, towarzyszy procesom hydrodynamicznym i jest wywoływana przez drgania mechaniczne. Zjawisko to w złożony sposób oddziałuje na ciecze oraz c...
12,35 zł
13,00 zł

Nawożenie mineralne jako czynnik determinujący wpływ siarki na plonowanie, skład chemiczny i jakość roślin uprawnych

Niniejsza praca stanowi próbę kompleksowego podejścia do nawożenia siarką. W pracy wykazano związek między efektywnością nawożenia tym składnikiem a relacjami pozostałych składników nawozowych, w tym stosunkiem azotu do fosforu, potasu i ...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!