Współczesna chemia analityczna
Chemia analityczna to dziedzina leżąca u podstaw praktyki analitycznej, uprawianej na potrzeby badań naukowych, przemysłu, medycyny, ochrony środowiska i wielu innych obszarów działalności człowieka. Książka Profesora Adama Hulanickiego odbiega od tradycyjnych podręczników chemii analitycznej, gdyż nie zawiera systematycznego przeglądu
metod analizy chemicznej oraz ich podstaw teoretycznych. Jest to spojrzenie naukowca i doświadczonego analityka na współczesne kierunki rozwoju chemii analitycznej, które determinują dalsze zmiany w tej dziedzinie.
Drugie, rozszerzone wydanie, powstałe po 20 latach, uzupełnione przez specjalistów w poszczególnych dziedzinach, często uczniów Profesora Hulanickiego, pokazuje rzeczywisty rozwój tych kierunków w tym czasie.
Autorzy omawiają pojęcia, które są podstawą współczesnej wiedzy o analizie chemicznej i są niezbędne dla każdego, kto zajmuje się teorią tej dyscypliny i jej zastosowaniami.
Książka doskonale uzupełnia tradycyjne podręczniki chemii analitycznej, stwarzając wspólną platformę merytoryczną dla studentów i naukowców z różnych dziedzin, począwszy od chemików, poprzez specjalistów inżynierii materiałowej i technologów, po metrologów i elektroników.
- Kategorie:
- Redakcja: Adriana Palińska-Saadi, Barbara Wagner, Krystyna Pyrzyńska, Magdalena Maj-Żurawska
- ISBN: 978-83-01-22086-0
- ISBN druku: 978-83-01-21936-9
- Liczba stron: 224
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa do wydania 1 Adam Hulanicki 9 Przedmowa do wydania 2 Ewa Bulska 10 Rozdział 1. Kierunki rozwoju współczesnej chemii analitycznej Adam Hulanicki 11 Rozdział 2. Cele i realizacja procesu analitycznego Adam Hulanick 13 Rozdział 3. Parametry analityczne procedury pomiarowej 18 3.1. Precyzja, dokładność i niepewność pomiarów Adam Hulanicki 18 3.2. Wykrywalność Adam Hulanicki 27 3.3. Selektywność i interferencje Adam Hulanicki 30 3.4. Kryteria wyboru techniki i procedury analitycznej Adam Hulanicki 34 3.5. Walidacja procedury pomiarowej Ewa Bulska 38 Rozdział 4. Spójność pomiarów chemicznych 42 4.1. Metody kalibracji w pomiarach analitycznych Adam Hulanicki 42 4.2. Wzorce i materiały odniesienia Adam Hulanicki 49 4.3. Kalibracja i spójność pomiarów chemicznych Ewa Bulska 51 Rozdział 5. Oznaczanie składników śladowych 54 5.1. Analiza śladowa Adam Hulanicki 54 5.2. Kierunki rozwoju analizy śladowej w ostatnich latach Beata Godlewska-Żyłkiewicz, Barbara Wagner 60 Rozdział 6. Specjacja chemiczna 65 6.1. Specjacja i analiza specjacyjna Adam Hulanicki 65 6.2. Rozwój procedur pomiarowych w analizie specjacyjnej Anna Ruszczyńska, Marcin Wojciechowski 85 Rozdział 7. Analiza procesowa 92 7.1. Podstawy analizy procesowej Adam Hulanicki 92 7.2. Analiza procesowa – uwarunkowania i instrumentacja Marek Trojanowicz 97 Rozdział 8. Analiza powierzchni 112 8.1. Analiza powierzchni – analiza rozmieszczenia Adam Hulanicki 112 8.2. Kierunki rozwoju i nowe możliwości analizy powierzchni Mikołaj Donten 124 Rozdział 9. Analiza przepływowa 128 9.1. Metody analizy przepływowej Adam Hulanicki 128 9.2. Od skomplikowanych do najprostszych. Trendy w analityce przepływowej Izabela Lewińska, Łukasz Tymecki 139 9.3. Analizatory dyskretne Adriana Palińska-Saadi 143 Rozdział 10. Techniki sprzężone 149 10.1. Techniki sprzężone w chemii analitycznej Adam Hulanicki 149 10.2. Techniki rozdzielania Krystyna Pyrzyńska 158 Rozdział 11. Czujniki chemiczne 165 11.1. Rodzaje czujników chemicznych Adam Hulanicki 165 11.2. Czujniki chemiczne – nowe możliwości i wyzwania Agata Michalska, Krzysztof Maksymiuk 193 Rozdział 12. Miniaturyzacja w analizie chemicznej Adam Hulanicki 199 Rozdział 13. Ocena jakości wyników pomiarów chemicznych 203 13.1. Zapewnienie jakości w analizie chemicznej Adam Hulanicki 203 13.2. Ważność wyników pomiarów chemicznych Ewa Bulska 212 Literatura uzupełniająca 215 Skorowidz rzeczowy 218