Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2(Miękka)

4.00  [ 9 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,00 zł
56,58
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 12,42 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 48h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 48 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
- Od 250 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.
- Zamówienia z minimum jedną książką Wydawnictwa Naukowego PWN, PZWL lub WNT wysyłamy taniej.

Płatność elektroniczna (PayU, Masterpass)
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
8,50 zł
7,50 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
8,50 zł
7,50 zł
Kurier pocztowy
12,50 zł
11,50 zł
InPost Paczkomaty 24/7
12,50 zł
11,50 zł
Kurier
13,50 zł
12,50 zł

Płatność za pobraniem
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Poczta Polska - odbiór w punkcie
11,50 zł
10,50 zł
Kurier pocztowy
15,50 zł
14,50 zł
Kurier
16,50 zł
15,50 zł
Tańsza dostawa z tytułami PWN

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.

Autorzy omówili:

  • zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
  • rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
  • żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
  • praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.

Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:

  • racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
  • rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
  • poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.

W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych.

Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Jan Gawęcki

Doktor habilitowany, profesor zwyczajny Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka. Jest przewodniczącym Komisji Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN, wiceprzewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, a także członkiem Komitetu Badań Naukowych i Rady Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej.

W swoim dorobku posiada około 200 publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia oraz kilkanaście pozycji książkowych, w tym podręczniki akademickie.

Wzlot i upadek człowieka nowoczesnego

Esej Jacka Dobrowolskiego to antropologiczny szkic, który stara się odpowiedzieć pytanie, czy starożytne hasło "poznaj samego siebie" jest wciąż aktualne w naszych czasach, zdominowanych przez naukę i technikę. Esej został wyróżniony w drugiej edycj...
69,00 zł

Anatomia człowieka

Podręcznik został napisany z myślą o studentach licencjatów na kierunku fizjoterapia. Treść została dostosowana do wymagań programowych z przedmiotu anatomia człowieka. Przedstawione w książce zagadnienia obejmują całość programu obowiązującego ...

Wokół problemów jakości życia współczesnego czlowieka.

Tematyka jakości życia posiada wartość poznawczą i praktyczną, jednak interdyscyplinarność terminu (niemożność jego jednoznacznego określenia, jak też niebezpieczeństwo nadmiernego uproszczenia pytań związanych z jakością życia), powstrzymuje wielu bad...

Doświadczenia człowieka

„Opracowany przez Z. Uchnasta model jest nowatorskim, ciekawym i przydatnym w diagnostyce psychologicznej sposobem jakościowego a zarazem pogłębionego opracowania danych uzyskanych w badaniach empirycznych. Wykazanie przez autorów opracowa...

Anatomia człowieka Tom 1

Pierwszy z czterech tomów nowego podręcznika anatomii dla studentów medycyny, w szczególności początkowych lat studiów.Jego przedmiotem jest anatomia człowieka z uwzględnieniem elementów anatomii czynnościowej i...

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych ...

Anatomia człowieka Tom 3

Jest to jeden z najlepszych i najdokładniejszych podręczników poświęconych anatomii człowieka, jakie obecnie istnieją na polskim rynku księgarskim. Stowarzyszenie autorów książek medycznych – skupiające najznakomitsze autorytety w d...

Żywienie w chorobach nowotworowych

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osła...

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on:• omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia skład...

Recenzje (2):

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Książka bardzo przydatna w nauce o żywieniu i żywności. Pomocna na kierunku dietetyka. W przystępny sposób opisuje diety stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach. Jest lekturą przyjemną a jednocześnie bardzo przydatną. Korzystnie jest mieć ją w swojej biblioteczce. Polecam!

Ocena: 

Bardzo przydatna książka na studiach z Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. W przystępny sposób pomaga zrozumieć istotę żywienia człowieka, rolę żywienia, a także, w jaki sposób pomagać ludziom chorym poprzez ułożenie dla nich odpowiedniej diety. Świetnie przygotowuje do ćwiczeń oraz egzaminów na wyżej wymienionym kierunku. Jest zbiorem wszystkich wiadomości, które są potrzebne przy pracy z układaniem diet. Każdy, kto wiąże swoją przyszłość z dietetyką lub też interesuje się prawidłowym odżywianiem powinien posiadać tę książkę.

Ocena: