Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Podręczniki akademickie »
MENU

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2(Miękka)

4.50  [ 6 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,00 zł
55,20
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 13,80 zł
Stan magazynowy:Duża ilość
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Od 200 zł paczki dostarczamy GRATIS!

Płatność elektroniczna (PayU, BLIK, Masterpass)
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
4,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
9,99 zł
Kurier pocztowy
11,99 zł
Paczkomaty InPost
11,99 zł
Kurier
16,99 zł
Odbiór w księgarni PWN
GRATIS!
Płatność za pobraniem
Poczta Polska - odbiór w punkcie
12,99 zł
Kurier pocztowy
14,99 zł
Kurier
19,99 zł

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.

Autorzy omówili:

  • zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
  • rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
  • żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
  • praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.

Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:

  • racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
  • rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
  • poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.

W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych.

Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Jan Gawęcki

Doktor habilitowany, profesor zwyczajny Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka. Jest przewodniczącym Komisji Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN, wiceprzewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, a także członkiem Komitetu Badań Naukowych i Rady Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej.

W swoim dorobku posiada około 200 publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia oraz kilkanaście pozycji książkowych, w tym podręczniki akademickie.

    Polecamy

    Inne wydawcy

    Inni Klienci oglądali również

    Biblioteczka Mamo to ja 2 Zdrowie, żywienie i pielęgnacja dziecka od 0 do 3 lat

    Drodzy rodzice!Niepokój i wtpliwoci, a niekiedy wrcz bezradno.Nieprzespane noce i zmczenie, czasami niemal niewyobraalne. A do tego poczucie odpowiedzialnoci za czyje wychowanie, zdrowie, ycie… To – na szczcie – ty...

    Kapitan Nauka SuperQuiz Ciało człowieka

    SuperQuiz CIAŁO CZŁOWIEKA to fascynujący przewodnik, który zabiera w podróż w głąb ludzkiego ciała. Wciągające ciekawostki dotyczące funkcjonowania ludzkiego organizmu czyta się jednym tchem! Ponad 160 zaskakujących pytań quizowych wciąga...

    Zdrowe słodkości na każdą porę dnia

    Co powiesz na jaglane gofry z owocami lata, domowy kisiel jeżynowy, jogurtowy torcik jagodowy czy na pierogi orkiszowe z malinami?Poznaj słodkie pomysły na śniadania, przekąski, obiady i kolacje ze świeżych owoców, również sez...
    Produkt
    niedostępny

    Śmierć w dziejach człowieka Współczesność Mare integrans

    Śmierć jest nieodłączną częścią życia. Każdy z nas u kresu swoich dni będzie musiał się zmierzyć z tym wielkim wyzwaniem […]. Zdecydowana większość prac badawczych […] dotyczy kwestii życia, jest w praktyce jego podglądaniem. Poprzez źr&o...
    Produkt
    niedostępny

    Żywienie i usługi gastronomiczne Część IV Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii

    Żywienie i usługi gastronomiczne Cz. IV Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii jest podręcznikiem przeznaczonym dla uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w zakresie:PKZ(T.h) Umiejętn...

    Anatomia człowieka Tom 4

    Przedmiotem podręcznika jest anatomia człowieka z uwzględnieniem elementów anatomii czynnościowej i wyróżnionych w tekście przykładów anatomii klinicznej. Podręcznik cechuje świetne usystematyzowanie materiału, a wzbogaca obszerny ...

    Zdrowe kalorie Strączki Kasze Pestki Owoce

    Obawiasz się kalorii? Niepotrzebnie! Zdrowe kalorie to takie, które nie tylko zaspokajają głód, ale także dostarczają wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właśnie takie posiłki – gęste odżywc...

    Zdrowy maluch

    Co przygotować swojemu dziecku? Czy można już bezpiecznie podawać surowe owoce i warzywa? Na te i inne pytania odpowiada książka Zdrowy maluch, która powstała z połączenia pasji do gotowania z wiedzą o żywieniu dzieci. Autorki wskazują kiedy do ...
    Produkt
    niedostępny

    Zdrowe serce

    CHOROBOM SERCA MOŻNA ZAPOBIEGAĆ!Choć nasze geny mają znaczenie, jeśli chodzi o podatność na choroby serca, biologię można pokonać między innymi za pomocą właściwego doboru produktów żywnościowych i suplementów diety. Jean Carper &nd...

    Recenzje (2):

    Najnowsze | Najbardziej pomocne
    Natalia
    Dodano: 04.10.2017 19:03:55

    Książka bardzo przydatna w nauce o żywieniu i żywności. Pomocna na kierunku dietetyka. W przystępny sposób opisuje diety stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach. Jest lekturą przyjemną a jednocześnie bardzo przydatną. Korzystnie jest mieć ją w swojej biblioteczce. Polecam!

    Ocena: 
    Karina
    Dodano: 04.10.2017 12:36:37

    Bardzo przydatna książka na studiach z Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. W przystępny sposób pomaga zrozumieć istotę żywienia człowieka, rolę żywienia, a także, w jaki sposób pomagać ludziom chorym poprzez ułożenie dla nich odpowiedniej diety. Świetnie przygotowuje do ćwiczeń oraz egzaminów na wyżej wymienionym kierunku. Jest zbiorem wszystkich wiadomości, które są potrzebne przy pracy z układaniem diet. Każdy, kto wiąże swoją przyszłość z dietetyką lub też interesuje się prawidłowym odżywianiem powinien posiadać tę książkę.

    Ocena: