MENU

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2022

  • Seria / cykl: Żywienie człowieka

  • Redakcja naukowa: Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 119,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 59,50 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

95,20
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne.

Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.

Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.

Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa XVII
Wykaz wybranych akronimów XIX
Część I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia 1
1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Józef Ryżko, Piotr Socha  3
	1.1. Wprowadzenie 3
	1.2. Żywienie w okresie niemowlęcym 3
	1.3. Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat 18
	1.4. Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym 22
	1.5. Żywienie dzieci w wieku szkolnym  25
To jest najważniejsze 28
Literatura uzupełniająca 29
2. Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym Jan Jeszka, Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska 31
	2.1. Wprowadzenie  31
	2.2. Zapotrzebowanie energetyczne sportowców w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego 32
	2.3. Zapotrzebowanie energetyczne osób trenujących rekreacyjnie 34
	2.4. Węglowodany jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 37
	2.5. Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego 44
	2.6. Tłuszcze jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 45
	2.7. Rola witamin i składników mineralnych podczas wysiłku fizycznego 48
	2.8. Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego 50
	2.9. Środki ergogeniczne dla sportowców 55
To jest najważniejsze 57
Literatura uzupełniająca 58
3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak  61
	3.1. Wprowadzenie 61
	3.2. Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym 62
	3.3. Żywienie w ciąży 63
	3.4. Żywienie w połogu i okresie karmienia 76
	3.5. Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży 77
To jest najważniejsze  78
Literatura uzupełniająca 78
4. Żywienie osób starszych Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 80
	4.1. Wprowadzenie 80
	4.2. Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym 81
	4.3. Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku 82
	4.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 83
	4.5. Ogólne zasady żywienia osób starszych 86
To jest najważniejsze 88
Literatura uzupełniająca 89
5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska Jerzy Bertrandt 90
	5.1. Wprowadzenie 90
	5.2. Ekstremalne warunki środowiska 90
	5.3. Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska 92
	5.4. Klimat wysokogórski 113
	5.5. Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych  116
	5.6. Jet lag – zespół długu czasowego 118
To jest najważniejsze 121
Literatura uzupełniająca 122
Część II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób 125
6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych Ewa Matczuk, Lucjan Szponar  127
	6.1. Wprowadzenie 127
	6.2. Niedobory energii i białka 131
	6.3. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) 136
	6.4. Niedobór jodu 139
	6.5. Niedobór wapnia 142
	6.6. Niedobór fluoru 146
	6.7. Niedobór żelaza 147
	6.8. Niedobór magnezu 150
	6.9. Niedobór folianów, w tym kwasu foliowego 152
	6.10. Niedobór witaminy A 156
	6.11. Niedobór witaminy D 160
	6.12. Niedobór witaminy K 162
	6.13. Modyfikacje epigenetyczne a choroby pierwotne 165
	6.14. Zakończenie 166
To jest najważniejsze 167
Literatura uzupełniająca 176
7. Żywienie w chorobach jamy ustnej Anna Kurhańska-Flisykowska 187
	7.1. Wprowadzenie 187
	7.2. Próchnica zębów  189
	7.3. Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia 193
	7.4. Choroby przyzębia 194
	7.5. Choroby błon śluzowych jamy ustnej 195
To jest najważniejsze 199
Literatura uzupełniająca  200
8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego Anna Wiernicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha  201
	8.1. Wprowadzenie 201
	8.2. Ostra biegunka 202
	8.3. Biegunka przewlekła  204
	8.4. Nietolerancja mono- i disacharydów  207
	8.5. Alergia pokarmowa 209
	8.6. Celiakia 211
	8.7. Mukowiscydoza 213
	8.8. Żywienie w stanach niedoboru żelaza 217
To jest najważniejsze 220
Literatura uzupełniająca 221
9. Żywienie w dyslipidemii Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wiktor B. Szostak 223
	9.1. Wprowadzenie 223
	9.2. Charakterystyka i przemiany lipoprotein 224
	9.3. Diagnostyka dyslipidemii 227
	9.4. Cel leczenia dyslipidemii 230
	9.5. Dieta w leczeniu dyslipidemii 232
To jest najważniejsze 237
Literatura uzupełniająca 238
10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica 240
	10.1. Wprowadzenie  240
	10.2. Choroby przełyku 244
	10.3. Dyspepsja czynnościowa 245
	10.4. Zaburzenia czynnościowe jelit 249
	10.5. Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żłciowego i zwieracza Oddiego  258
To jest najważniejsze 262
Literatura uzupełniająca 262
11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański 264
	11.1. Wprowadzenie 264
	11.2. Czynniki żywieniowe w dietoprofilaktyce CVD 265
	11.3. Zasady żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych 267
	11.4. Postępowanie żywieniowe w chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa)  274
	11.5. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca (HF) 277
To jest najważniejsze 281
Literatura uzupełniająca 281
12. Dieta w nadciśnieniu tętniczym Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska 284
	12.1. Wprowadzenie 284
	12.2. Dieta w nadciśnieniu 285
	12.3. Dieta śródziemnomorska  291
	12.4. Inne modyfikacje diety 291
To jest najważniejsze  292
Literatura uzupełniająca 293
13. Żywienie w cukrzycy Małgorzata Moszak, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 295
	13.1. Wprowadzenie 295
	13.2. Epidemiologia cukrzycy 295
	13.3. Podział cukrzycy 296
	13.4. Objawy cukrzycy 297
	13.5. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 298
	13.6. Diagnostyka cukrzycy 298
	13.7. Leczenie żywieniowe w cukrzycy 298
	13.8. Leczenie dietetyczne pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2 312
To jest najważniejsze 313
Literatura uzupełniająca 314
14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke  316
	14.1. Wprowadzenie 316
	14.2. Żywienie w nietolerancji laktozy 316
	14.3. Żywienie w chorobie trzewnej (celiakii) 319
	14.4. Żywienie w chorobie wrzodowej 322
	14.5. Żywienie osób po resekcji żołądka 323
	14.6. Żywienie w zaburzeniach żniania żołądka 325
	14.7. Żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit 326
To jest najważniejsze 333
Literatura uzupełniająca 334
15. Żywienie w alergiach pokarmowych Zbigniew Bartuzi 336
	15.1. Wprowadzenie 336
	15.2. Niepożądane reakcje na pokarmy – definicja, klasyfikacja  337
	15.3. Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej 338
	15.4. Charakterystyka alergenów pokarmowych  341
	15.5. Objawy alergii pokarmowej 343
To jest najważniejsze  347
Literatura uzupełniająca 348
16. Żywienie w chorobach wątroby Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski 350
	16.1. Wprowadzenie 350
	16.2. Leczenie żywieniowe chorych z marskością wątroby 351
	16.3. Stłuszczenie wątroby 358
	16.4. Choroba Wilsona 361
	16.5. Hemochromatoza  362
	16.6. Żywienie pacjentów w ciężkim stanie klinicznym  364
	16.7. Leczenie żywieniowe w okresie okołotransplantacyjnym 364
To jest najważniejsze  365
Literatura uzupełniająca 365
17. Żywienie w chorobach trzustki Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski  368
	17.1. Wprowadzenie 368
	17.2. Zarys patofi zjologii zewnętrznego wydzielania trzustki 369
	17.3. Ostre zapalenie trzustki (OZT) 371
	17.4. Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) 375
	17.5. Mukowiscydoza 380
	17.6. Rak trzustki 381
	17.7. Chory po całkowitym usunięciu trzustki 382
To jest najważniejsze 384
Literatura uzupełniająca 384
18. Żywienie w chorobach nerek Kazimierz Ciechanowski 386
	18.1. Wprowadzenie 386
	18.2. Przewlekła choroba nerek 386
	18.3. Zaawansowane stadia PChN  390
	18.4. Ostra niewydolność nerek 391
To jest najważniejsze 391
Literatura uzupełniająca 392
19. Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej Kazimierz Ciechanowski 393
	19.1. Wprowadzenie 393
	19.2. Przyczyny hiperurykemii 394
	19.3. Dieta a wytwarzanie kwasu moczowego 394
	19.4. Dieta a wydalanie kwasu moczowego  395
To jest najważniejsze 396
Literatura uzupełniająca  397
20. Dieta w chorobach tkanki łącznej Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 398
	20.1. Wprowadzenie 398
	20.2. Zmiany w obrębie struktur stawowych  398
	20.3. Podział chorób tkanki łącznej 399
	20.4. Leczenie chorób tkanki łącznej 399
To jest najważniejsze 404
Literatura uzupełniająca 405
21. Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski  407
	21.1. Wprowadzenie 407
	21.2. Rodzaje osteoporozy 408
	21.3. Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy 410
	21.4. Rozpoznanie osteoporozy 410
	21.5. Leczenie osteoporozy 411
	21.6. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie 412
To jest najważniejsze 420
Literatura uzupełniająca 420
22. Żywienie w chorobach nowotworowych Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski 424
	22.1. Wprowadzenie 424
	22.2. Zalecenia żywieniowe i stylu życia w prewencji nowotworów złośliwych 425
	22.3. Stan odżywienia a leczenie choroby nowotworowej 429
	22.4. Dieta w chorobach nowotworowych 430
To jest najważniejsze 434
Literatura uzupełniająca 435
23. Żywienie w otyłości Magdalena Białkowska 438
	23.1. Wprowadzenie 438
	23.2. Występowanie choroby otyłościowej 440
	23.3. Etiologia choroby otyłościowej 442
	23.4. Czynniki genetyczne  443
	23.5. Czynniki środowiskowe 444
	23.6. Następstwa otyłości 451
	23.7. Leczenie dietetyczne 452
To jest najważniejsze 464
Literatura uzupełniająca 465
24. Jadłowstręt psychiczny i bulimia Jerzy Kosowicz , Andrzej Rajewski 467
I. Jadłowstręt psychiczny 467
	24.1. Wprowadzenie 467
	24.2. Etiopatogeneza 467
	24.3. Objawy 468
	24.4. Badania przedmiotowe 469
	24.5. Zaburzenia hormonalne  469
	24.6. Leczenie anoreksji 469
	24.7. Powikłania anoreksji 471
	24.8. Rokowanie 471
II. Bulimia 472
	24.9. Wprowadzenie 472
	24.10. Objawy i występowanie 472
	24.11. Badania przedmiotowe, diagnostyka 472
	24.12. Leczenie bulimii  473
To jest najważniejsze 474
Literatura uzupełniająca 474
Część III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe  477
25. Leczenie żywieniowe Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 479
	25.1. Wprowadzenie 479
	25.2. Rodzaje niedożywienia 479
	25.3. Niedożywienie szpitalne 481
	25.4. Ryzyko niedożywienia 482
	25.5. Identyfikacja chorych niedożywionych 483
	25.6. Ocena stanu odżywienia 484
	25.7. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 488
	25.8. Niektóre wskazania do leczenia żywieniowego 492
	25.9. Metody leczenia żywieniowego 496
To jest najważniejsze 503
Literatura uzupełniająca 503
Część IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego 505
26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 507
	26.1. Wprowadzenie 507
	26.2. Szpitalny system przygotowywania posiłków  509
	26.3. Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu 513
To jest najważniejsze 515
Literatura uzupełniająca 515
27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 517
	27.1. Wprowadzenie 517
	27.2. Prawidłowe żywienie 520
	27.3. Jadłospis – na co należy zwrócić uwagę 522
	27.4. Bezpieczeństwo zdrowotne posiłków  524
	27.5. Główne zalecenia dotyczące prowadzenia procesów związanych z przygotowaniem posiłków w obiektach żywienia zbiorowego  527
To jest najważniejsze 531
Literatura uzupełniająca 531
28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym Lucjan Szponar, Ewa Matczuk  533
	28.1. Wprowadzenie 533
	28.2. Konsekwencje wadliwego żywienia 535
	28.3. Państwowa Inspekcja Sanitarna jako jeden z głównych organów wzmacniania stanu zdrowia publicznego 537
	28.4. Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia 538
To jest najważniejsze 543
Literatura uzupełniająca 544
29. Poradnictwo dietetyczne Lucyna Pachocka 548
	29.1. Wprowadzenie 548
	29.2. Rozwój poradnictwa dietetycznego 548
	29.3. Kształcenie dietetyków 551
	29.4. Zatrudnienie dietetyków 553
	29.5. Zadania poradnictwa dietetycznego 557
	29.6. Formy poradnictwa dietetycznego 558
To jest najważniejsze 561
Literatura uzupełniająca 561
30. Interakcje leków z żywnością Mirosław Jarosz 563
	30.1. Wprowadzenie 563
	30.2. Zmniejszenie wchłaniania leków  565
	30.3. Zwiększenie wchłaniania leków 568
	30.4. Zaburzenia metabolizmu leków 569
	30.5. Działania synergiczne leków i składników żywności 573
	30.6. Działania antagonistyczne leków i składników żywności 576
To jest najważniejsze 576
Literatura uzupełniająca 577
31. Wybrane zagadnienia technologii potraw Józef Korczak 578
	31.1. Wprowadzenie 578
	31.2. Zadania i metody obróbki wstępnej  579
	31.3. Zadania i metody obróbki cieplnej potraw 583
	31.4. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw 588
	31.5. Stabilność witamin a technologia potraw 589
	31.6. Przemiany białek w technologii potraw 597
	31.7. Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw 602
	31.8. Przemiany tłuszczów  603
To jest najważniejsze 605
Literatura uzupełniająca 606
Skorowidz 607
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(epub)
Brak informacji
(mobi)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

19,50 zł
25,00 zł

Kształcenie człowieka 27 kamyczków jednej mozaiki

W książce autor pragnie przybliżyć podstawowe idee i myśli Jana Henryka Pestalozziego oraz wskazać możliwości ich praktycznego wdrożenia. Nie uda się nam bowiem ulepszyć edukacji tylko organizacyjną gorliwością i większymi nakładami finansowymi. Sukces...
21,70 zł
31,00 zł

Dopasowanie kompetencyjne człowieka do pracy

W psychologii wyróżnia się trzy możliwe przyczyny zadowolenia z pracy. Po pierwsze, środowisko. Jeżeli w pracy są jasno postawione cele, systematyczne wsparcie przełożonego i współpracowników, a także poczucie kontroli nad realizow...
122,40 zł
136,00 zł

Wpływ Europejskiej Konwencji Praw Człowieka na funkcjonowanie biznesu

Monografia stanowi oryginalne i nowatorskie w polskiej doktrynie prawniczej omówienie materialnych i proceduralnych aspektów oddziaływania Europejskiej Konwencji Praw Człowieka na funkcjonowanie biznesu. Wśród jej autor&oacut...
16,02 zł
26,70 zł

Sztuka bycia zdrowym

Poznaj drugą książkę Wallace'a D. Wattlesa, która podobnie jak pierwsza z tej serii - „Sztuka wzbogacania się” – zrobiła ogromne wrażenie na wszystkich czytelnikach z całego świata. Lektura, która potrafi szeroko otworzy...
81,75 zł
109,00 zł

Angielski w praktyce opiekuna osób starszych, chorych i niepełnosprawnych

Książka-samouczek łączy w sobie cechy podręcznika szkolnego, rozmówek oraz słownika tematycznego. Zawiera zwroty, polecenia i pytania, które będą przydane w codziennej praktyce zawodowej opiekuna medycznego w porozumiewaniu się z pacjente...
25,73 zł
34,30 zł

Jedz prawdziwe jedzenie. Pięć zasad utrzymania zdrowego mózgu i ciała

Dzięki tej książce powrócisz do korzeni i dokonasz pozytywnych wyborów żywieniowych. Pozwolą Ci one zwiększyć spożycie pięciu grup żywności, które są najważniejsze dla utrzymania zdrowego mózgu i ciała. Dowiesz się jak wprow...
99,00 zł
110,00 zł

Prawo ochrony klimatu w kontekście praw człowieka

W publikacji zawarto omówienie roli praw człowieka w międzynarodowym i unijnym prawie ochrony klimatu. Książka pozwala dogłębnie poznać regulacje klimatyczne, które współcześnie wpływają na: • prowadzenie działaln...
21,81 zł
24,23 zł

Mały poradnik CZŁOWIEKA

„Mały poradnik CZŁOWIEKA” to refleksje na temat problemów i trudności życiowych oraz sposobów ich przezwyciężania, dotyczące osób w różnym wieku. Wnioski i rady autor podaje na podstawie własnych przeżyć, członk&...
70,50 zł
94,00 zł

Koordynacja ruchowa ciała człowieka

Pierwsza publikacja na rynku wydawniczym, która w kompleksowy sposób porusza kwestię realizacji koordynacji ruchowej w opiece nad pacjentem. Wyczerpująco i dokładnie wyjaśnia czym jest koordynacja ruchowa, jakie powinny być realizowane ć...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!